Σύσκεψη στο ΕΚΑ για οργάνωση του αγώνα κατά του Νόμου-«έκτρωμα» Χατζηδάκη (vid,ph)

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 22:45

Η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο Νόμος Χατζηδάκη, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης-συνάντησης εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα συσκέψεων του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Η κα. Πανούση Παναγιώτα, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, ΑΕ, Καταστήματα Ν.Αρκαδίας τόνισε μεταξύ άλλων πως οι εργαζόμενοι αν ενωθούν και αντισταθούν στα όσα αντεργατικά υιοθετεί ο Νόμος Χατζηδάκη, αυτός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και θα μείνει στα χαρτιά.Στην κεντρική της ομιλία ανέφερε:

«Δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες

Δεν πάει άλλο!

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να
απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου”!

Και συνέχισε:

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με
αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και των δεκάδων κινητοποιήσεων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας. Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο”.

Και κατέληξε:”Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και
συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, τα σωματεία του νομού μας σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις”.

Δείτε τις δηλώσεις της κας Πανούση και αποσπάσματα από την ομιλία της.