Σύσσωμη η μειοψηφία του ΠεΣυ -πλην Γόντικα και Τζεμπετζή -κατά του νέου εκλογικού νόμου (vid)

Με ψήφους 25 έναντι 20 (της πρότασης της περιφερειακής αρχής Νίκα που είναι υπέρ της αλλαγής της απλής αναλογικής), η κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, πλην της παράταξης Γόντικα, που είχε δική της πρόταση και του κ. Τζεμπετζή, που ψήφισε την πρόταση της περιφερειακής αρχής, το ανώτερο όργανο της Περιφέρειας, τάχθηκε κατά του σχεδίου νόμου που προωθεί η Κυβέρνηση για τον εκλογικό Νόμο, που καταργεί την απλή αναλογική.

Να τονίσουμε επίσης πως την πρόταση της περιφερειακής αρχής Νίκα, ψήφισαν και οι σύμβουλοι Σιδέρης και Γανώσης, οι οποίοi, όπως ανέφεραν είναι υπέρ του νέου Νόμου.



Στη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε περίπου 4 ώρες υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις και οι τόνοι ήταν υψηλοί σε αρκετά σημεία.

Αναλυτικά η πρόταση των παρατάξεων Τατούλη, Πετράκου, Δέδε, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη που εγκρίθηκε.

Πρόταση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το νέο εκλογικό Νόμο που αφορά στην Αυτοδιοίκηση

 

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την έντονη και πλήρη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

 

  • Το Σχέδιο Νόμου Βορίδη για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας στρατηγικής Aντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

  • Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

 

  • Όλο το αντιμεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση από τις καταιγιστικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου έως και το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη, επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή.

 

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών και την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής, ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτει η πατρίδα μας για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική της ανασυγκρότηση μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης.

 

  • Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α’ και Β’ βαθμού, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους τοποθέτηση, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση, προβάλλοντας ένα μέτωπο αντίστασης στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η πρόταση που κατέβασε η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου του κ.Γόντικα (ψηφίστηκε μόνο από τον κ. Γόντικα και τον κ. Κελλάρη)

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εναντιωθεί στο νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η Κυβέρνηση, απαιτώντας ταυτόχρονα:

Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19) για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων.

Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην ΟΕ και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων. Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε περιφέρειες και δήμους, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς.

Προηγούμενο άρθροΙερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως | Κλειστά τα γραφεία λόγω κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΕΕ: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει «να αποτρέπουν τις διακρίσεις» σε βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί