Σπάρτη | Επιτυχημένη η εσπερίδα ενημέρωσης των ελαιοκαλλιεργητών

Φωτο: apela.gr

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στη Σπάρτη η ενημερωτική – εκπαιδευτική εσπερίδα των ελαιοκαλλιεργητών Λακωνίας στα πλαίσια του προγράμματος Aristoil της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία.



Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος και ως μέλος της ομάδας έργου, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και ευχαρίστησε τους καθηγητές στο ΕΚΠΑ: κ. Προκόπη Μαγιάτη, κα. Ελένη Μέλιου και τους συνεργάτες τους. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, γεωπόνο Δ/ντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τους γεωπόνους κα. Αρχοντάκη, κ. Παπανικολάου, το χημικό κ. Κουτσούκο,και τον κ. Μαυρίδη από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, για τη βοήθειά του, ως μέλους της ομάδας έργου Interreg Med. Aristoil.

Στη συνέχεια τόνισε: «Μέσα σε ένα στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής που αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και του οποίου βασικός πυλώνας του για την Λακωνία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι η ελαιοκαλλιέργεια, απαραίτητο είναι να υπάρξει συνεργασία.

Ένα χέρι συλλογικότητας μεταξύ ερευνητών – Πανεπιστημίου, αγροτών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών με σκοπό να πλησιάσουμε και να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές (την αγορά αν προτιμάτε) ώστε, όχι μόνο να τύχουν της προτίμησής τους τα ποιοτικά προϊόντα μας, αλλά να έχουν και μια προστιθέμενη αξία σε σχέση με τα ομοειδή κυκλοφορούντα στην διεθνή αγορά, αφού βέβαια ικανοποιούν πρόσθετες ανάγκες τους, με τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που διαθέτουν.

Πεδίο δόξας λαμπρό σήμερα να δούμε πως η καινοτομία και η έρευνα μετατρέπεται σε πρακτικές. Πρακτικές συμβουλές και ενέργειες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το συγκεκριμένο διευρωπαϊκό μεσογειακό πρόγραμμα, που συμμετέχουν η Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία και όπου η Περιφέρεια της Πελοποννήσου, πρωτοπορούσα Περιφέρεια στην Ελλάδα, είναι ένας από τους 16 βασικούς εταίρους του.

Η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη, κλπ φαινόλες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα extra παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής μας και σε υψηλή συγκέντρωση, ως αποτέλεσμα εδαφικών, κλιματολογικών, γονοτυπικών (ποικιλίες) συνθηκών, πρώιμης συγκομιδής, μεταχείρισης του ελαιοκάρπου (στα ελαιοτριβεία) κλπ είναι αυτό που μας εφοδιάζει, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 με τον ισχυρισμό υγείας.

Είναι αυτό, που πιστοποιούμενο αναπόσπαστα στη διακίνησή του κάνει τη διαφορά. Είναι το extra παρθένο ελαιόλαδο με τις υγειονοπροστατευτικές ιδιότητες στο νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προϊόν κλινικών μελετών από έγκυρους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια.

Το δώρο της θεάς Αθηνάς, που σύμφωνα με τη μυθολογία έδωσε στους Αθηναίους και η συστηματική ανελλιπώς καλλιέργειά του από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, όταν έχει και τις προαναφερόμενες φαινόλες με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά μας.

Διασφαλίζει την επιχειρηματική βιωσιμότητα του κλάδου και δίνει ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα, σε μια δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται από την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ

Προηγούμενο άρθροΤραγικός θάνατος 26χρονου από πτώση βράχου!
Επόμενο άρθροΕπιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5