Στάθης Κούλης: «Πολλά και διάσπαρτα τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Γορτυνία. Αναγκαία η υποστήριξη και τη Δευτέρα από αέρος» (+vd)

Κυριακή, 8 Αυγούστου 2021 21:09

Η κατάσταση στη Δυτική Γορτυνία είναι αρκετά σοβαρή καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο ανεξέλεγκτα. Η Δημοτική ραδιοφωνία Τρίπολης σε σχετική επικοινωνία που είχε λίγο νωρίτερα με το Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη θέλησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο κ. Κούλης μας τόνισε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι πολλά κάνοντας ακόμη πιο δυσχερές το έργο κατάσβεσής τους. Είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μία έκταση μεταξύ του Ερυμάνθου ποταμού, του Νεοχωρίου, του Δωδεκάμετρου μέχρι το Τουμπίτσι.Από το απόγευμα της Κυριακής (08/08) στη «μάχη» της πυρκαγιάς «ρίχτηκαν» και δύο ελικόπτερα κάνοντας σημαντική δουλειά, όπως παραδέχθηκε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας, ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι όλες τις προηγούμενες ώρες από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε τεράστιο έλλειμμα στην παρέμβαση από αέρος, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί σε πολλά μέτωπα και να οδηγήσει στις πολύ σοβαρές καταστροφές σε σπίτια στα χωριά της περιοχής και άλλες περιουσίες.

 

Κρίσιμη η παρουσία εναέριων μέσων και τη Δευτέρα…

Με τη δύση του ηλίου να αποτελεί γεγονός εδώ και λίγη ώρα, ο κ. Κούλης τόνισε κλείνοντας ότι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας στη «μάχη» του πύρινου μετώπου στη Δυτική Γορτυνία, είναι από το αν το πρωί της Δευτέρας (09/08), θα υπάρξει και πάλι εναέρια υποστήριξη, όπως το απόγευμα της Κυριακής με τουλάχιστον δύο εναέρια μέσα.

Κι αυτό γιατί το ανάγλυφο της περιοχής παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και πολλά σημεία είναι δύσβατα για ουσιαστική παρέμβαση και αντιμετώπιση από επίγεια μέσα. Στη διάρκεια της νύχτας θα γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν τα διάφορα μέτωπα, αλλά η εναέρια υποστήριξη τη Δευτέρα χαρακτηρίζεσαι ως κάτι περισσότερο από αναγκαία!

 

«Έχουμε εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (08/08) ο Δήμαρχος Γορτυνίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τη δυσαρέσκειά του από την έλλειψη βοήθειας κυρίως με εναέρια μέσα στις κρίσιμες ώρες που είχαν προηγηθεί και οδήγησαν σε καταστροφές σε χωριά της περιοχής όπως η Ελαία και η Χώρα.

Αναλυτικά τα όσα τόνισε ο κ. Στάθης Κούλης είχαν ως εξής: «Δεν μας ακούει κανένας. Έχουμε εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού. Έχω απευθύνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις από χθες, έχω απευθυνθεί παντού! Τηλέφωνο δεν σηκώνει κανένας. Εδώ η κατάσταση είναι τραγική. Έχει εισέλθει η φωτιά από χθες ανεξέλεγκτη παντελώς. Υπεράνθρωπες προσπάθειες γίνονται μόνο από τους κατοίκους και τις λίγες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Από κάθε άλλη πλευρά είμαστε εγκαταλελειμμένοι παντελώς.

Έχουμε πάρει ανθρώπους και τους έχουμε πάει σε καταλύματα. Ανθρώπους που είναι ανήμποροι να προσφέρουν. Μεγάλους ανθρώπους σε ηλικία, γυναίκες, παιδιά κ.α. Αν δεν έμεναν μάλιστα κάποιοι ενεργοί άντρες θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερες περιουσίες. Θα καιγόταν το χωριό σύσσωμο. Πρέπει να ενισχυθούν οπωσδήποτε τα εναέρια μέσα. Ένα ελικόπτερο ήρθε για κάποιες ρίψεις και εκείνο εξαφανίστηκε. Φωνάξτε άπαντες τώρα που είναι τα προβλήματα γιατί θα θρηνήσουμε θύματα και μετά θα είναι πολύ αργά.».

Λίγη ώρα αργότερα το απόγευμα της Κυριακής έδρασαν τελικά δύο ελικόπτερα βοηθώντας την κατάσταση όπως παραδέχθηκε και ο κ. Κούλης στη ΔΡΤ.