Στην 5η Διάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Βερολίνο ο Π.Τατούλης (ph)

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου “Εχέγγυο δημοκρατίας και αλληλεγγύης η συνεργασία των αυτοδιοικητικών θεσμών Ελλάδας – Γερμανίας”
“Το συμπέρασμα της 5ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα πρέπει να εστιάσει όχι μόνο στη μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά θα πρέπει να διαμορφώσει ένα πολιτικό πρόγραμμα συνεργασίας των αυτοδιοικητικών  θεσμών της Ελλάδας και της Γερμανίας” υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από το βήμα του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Βερολίνου, απευθυνόμενος στην ολομέλεια της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. 

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, εξειδικεύει συγκεκριμένες ροπές πολιτικής για την αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο των προβλημάτων των δύο χωρών. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται αναδιάταξη, επαναπροσδιορισμός και αξιολόγηση της προσπάθειας που καταβάλλεται μέσα από τη δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, όπως επίσης και επενδύσεις που να μετρώνται στο αποτέλεσμά τους.
“Η συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο απορροφά τις εντάσεις των κρίσεων των σχέσεων των κεντρικών κυβερνήσεων και εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Μέσα από τις συνεργασίες των αυτοδιοικητικών θεσμών διαμορφώνεται το πιο σημαντικό κύτταρο λειτουργίας των κοινωνιών και της δημοκρατίας” υποστήριξε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών “διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουμε κριτική στην αποτυχία να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που συνεπάγονται οι δομές που δημιουργούμε”. 
“Είναι λάθος η άποψη, που ακούστηκε, ότι βρισκόμαστε στη φωλιά του λύκου, γιατί δεν απηχεί την αντίληψη ούτε των Ελλήνων πολιτών, ούτε των Αυτοδιοικητικών θεσμών. Οι αυτοδιοικητικοί έχουν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να μη μεταφερθεί η ένταση των σχέσεων των κεντρικών κυβερνήσεων στο επίπεδο της κοινωνίας. Αντίθετα, πιστεύουμε ακράδαντα στη συνθήκη της αλληλεγγύης” δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερα επώδυνη κρίση του 1893, που πέρασε η Ελλάδα και στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ralf Wieland, Πρόεδρος του Περιφερειακού Κοινοβουλίου του Βερολίνου,  η οποία την  έφερε σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά θέση, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεών της απέναντι στη Γερμανία και την οδήγησε στον επώδυνο πόλεμο του 1897. ” Τα ιστορικά παραδείγματα στην Ευρώπη θα πρέπει να μας οπλίσουν με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να διαμορφώσουμε μια πιο καθαρή στάση, σε ότι αφορά τις βασικές αρχές των σχέσεων Ελλάδας – Ευρώπης και Γερμανίας”.
Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αρχές και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, διαφορετικά θα υποστούμε το πολιτικό τίμημα, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι αν η Ευρώπη διατηρήσει αποστάσεις από το αξιακό της πλαίσιο θα εξελιχθεί σε ένα απλό λογιστικό γραφείο. “Όλοι εδώ ευθαρσώς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια αμοιβαίου συμφέροντος και το άνοιγμα του πολιτιστικού άξονα υποστήριξης του Ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ευρωπαϊκών αξιών”. 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό πρόβλημα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε “η χώρα βρίσκεται σε μια τεράστια δημοσιονομική και οικονομική κρίση, εντούτοις οι “φτωχοί”  Έλληνες πολίτες έχουν αναλάβει το οικονομικό βάρος των προσφύγων και, απορρίπτοντας ακραία φοβικά σύνδρομα και ακραία πολιτικά κινήματα, δέχονται τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Ανεξάρτητα της Συνθήκης του Σένγκεν, το θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη είναι εξόχως πολιτικό. Στηρίζουμε ευθαρσώς την προσπάθεια η συμφωνία να στραφεί προς τη γείτονα χώρα, την Τουρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα διοχέτευσης και αδυναμίας διαχείρισης των προσφυγικών ροών. 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αμφισβητήσεις που δέχεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν στηρίζει αυτή τη συνεργασία. Αντίθετα τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται μια βελτίωση των σχέσεων των δύο κυβερνήσεων. Αμφισβητήσεις δεχθήκαμε στο παρελθόν με πιο οξύ χαρακτήρα, τις διαχειριστήκαμε ωστόσο με τον καλύτερο τρόπο και σε πιο δύσκολους καιρούς, εδραιώνοντας υψηλού επιπέδου συνεργασίες μεταξύ των αυτοδιοικητικών θεσμών των δύο χωρών. 
Ακολούθως ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε με τον κ. Hans Joachim Fuchtel, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ομοσπονδίας, με τον οποίο συζητήθηκαν τρόποι κατάρτισης προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αναβίωσης παραδοσιακών κλάδων της Ελληνικής οικονομίας, όπως π.χ. η Κλωστοϋφαντουργία. 
Στη συνέχεια  ο κ. Τατούλης συναντήθηκε με την κα Caren Marks, Υφυπουργό Οικογένειας – Τρίτης Ηλικίας – Γυναικών και Νεολαίας, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της δημιουργίας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αφενός θα ενισχύσει την παραδοσιακή Ελληνογερμανική φιλίας, αφετέρου, θα εκπαιδεύσει τη νέα γενιά να συνυπάρχει αρμονικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογέενεια. Ο κ. Τατούλης τόνισε ωστόσο ότι το Ίδρυμα αυτό θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από κόμματα και κυβερνήσεις και να στηρίζεται απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε επίσης με τον κ. Wolfgang Obermaier, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σχετικά με το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, μια πρωτοβουλία των Προέδρων των δύο χωρών κ.κ. Γκάουκ και Παπούλια το 2014. Ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι το Ταμείο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απάντηση στη διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, δίνει ωστόσο τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι Γερμανοί πολίτες την έκταση των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε ο Γερμανικός στρατός κατοχής στην Ελλάδα. 
Το ταμείο αυτό, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου δεν έχει σκοπό να ξαναγράψει την ιστορία, αλλά να διατηρήσει νωπή τη μνήμη και της Ελλάδος, της Γερμανίας και της Ευρώπης, στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα ότι “οι ακραίες ιδεολογίες αποτελούν οιωνεί κίνδυνο για την Ευρώπη”. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας κ. Norbert Lammert, Ομοσπονδιακούς Βουλευτές, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων της Γερμανίας, όπως επίσης με Περιφερειάρχες και Δημάρχους από τη Γερμανία και την Ελλάδα    
 



Προηγούμενο άρθροΝ.Τσιαμούλος: Αφήστε κ.Κακλαμάνο τα νταηλίκια και τις φωνασκίες…Σας εκθέτουν!
Επόμενο άρθροΣτην 3η θέση η Κανελλάκη της ΑΕΚ Τρίπολης (Τένις) στο 3ο Ε3