Στην κυκλοφορία παραδόθηκε ο νέος αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη» (vids, ph)

Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2016 19:34

Μόνο 40 λεπτά η απόσταση Τρίπολη – Σπάρτη με το νέο αυτοκινητόδρομο

Μόνο 40 λεπτά της ώρα απέχει πλέον η Σπάρτη από την Τρίπολη, με το νέο αυτοκινητόδρομο, που εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, παρά το γεγονός ότι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν την ιστορική πρωτεύουσα της Λακωνίας με την πρωτεύουσα του Μοριά αυξήθηκαν και μάλιστα, δεδομένου του ότι από 58 χιλιόμετρα που ήταν η παλαιά πλέον εθνική οδός, η απόσταση με το νέο αυτοκινητόδρομο αυξήθηκε στα 80 χιλιόμετρα.

Στην λιτή τελετή των εγκαινίων τον αγιασμό τέλεσε ο παναγιότατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και παρέστησαν, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης & Πέτρος Κωνσταντινέας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Δαβάκης και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΟδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης, πολλοί δήμαρχοι από την Αρκαδία και τη Λακωνία, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και κάτοικοι από τα χωριά των βορείων δήμων της Λακωνίας.

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης στην ομιλία του, αφού ανέφερε πως είναι μεγάλη μέρα για τη Λακωνία, την Αρκαδία και τα Κύθηρα, πρόσθεσε πως είναι επίσης μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη τη χώρα, γιατί τα έργα υποδομών βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην έξοδο από την κρίσηΥπογράμμισε  αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι ο οδικός άξονας είχε σταματήσει να εκτελείται για χρόνια και ξεμπλόκαρε τον περασμένο Δεκέμβριο, με την αναθεώρηση της σύμβασης που έκανε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της σύμβασης και τόνισε ότι, με την διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση, εξοικονόμησε περί τα 208 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις, ενώ κέρδισε ακόμη πρόσθετα έργα 20 εκατ., ενώ προστέθηκαν άλλα 12 εκατ. πρόσθετες μελέτες. Ακόμη είπε, πως θα γίνουν 15 χιλιόμετρα περιφερειακού οδικού δικτύου που δεν υπήρχε στον σχεδιασμό, ώστε να συνδέονται οι αγροτικές περιοχές και ένας ακόμη νέος κόμβος.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι με την διαπραγμάτευση και την αναθεώρηση της σύμβασης, μόλις ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα, θα μετακινούνται ελεύθερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προβλέπονται αναλογικά διόδια και ειδικά τιμολόγια για τους συχνούς χρήστες και πολλές ακόμα διευκολύνσεις για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία που δεν έχουν εξαγγελθεί, αλλά όπως είπε, έχουμε συμφωνήσει και τις έχει υπογράψει ο παραχωρησιούχος κι έχουν κυρωθεί από την ΒουλήΑκόμη ανέφερε ότι στα τέλη Ιουνίου θα δοθεί στην κυκλοφορία η συνδετήρια οδός της Μεγαλόπολης που για πολλά χρόνια είχε «κολλήσει» και τον προσεχή Σεπτέμβρη θα παραδοθεί και η περιμετρική της Καλαμάτας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι «το έργο ασφαλώς διαμορφώνει ένα καινούργιο επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου» και σημείωσε πως με την ολοκλήρωση των έργων του Μορέα και αυτών που υλοποιεί η Περιφέρεια, η περιφέρειά μας θα έχει το πιο άριστο δίκτυο από πλευράς υποδομών σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της περιμετρικής της Σπάρτης και του πολύπαθου τμήματος ΣκούραΠυρί, τόνισε ότι, «είναι εξαιρετικά σημαντικό το έργο το ΣκούραΠυρί, γιατί ουσιαστικά θα εξοικονομεί χρόνο 20 λεπτών και θα συνδέει το μεγάλο αυτοκινητόδρομο με τη νότια Λακωνία, θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και από την άλλη πλευρά θα αρχίσουν οι εργασίες για την νέα είσοδο της Σπάρτης, που θα συνδέσει τον περιμετρικό με τον κύριο αστικό ιστό της πόλης».

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος που εγκαινιάστηκε δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα και με την πολιτική βούληση του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εντάχθηκε ο άξονας ΛεύκτροΣπάρτη και σήμερα μετά από πολλά χρόνια και καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε κυκλοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την περίοδο του Πάσχα, η διέλευση των οχημάτων στο νέο αυτοκινητόδρομο θα είναι δωρεάν.

Δείτε στο πρώτο βίντεο τον αγιασμό και την ομιλία του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χρήστου Σπίρτζη, στο δεύτερο βίντεο δηλώσεις του υπουργού, κ. Χρ. Σπίρτζη, του Γ.Γ. Υποδομών, κ. Γ. Δέδε και του περιφερειάρχη Πελ/σου, κ. Π. Τατούλη, καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση:Διαβάστε επίσης:

Τα στοιχεία κατασκευής του έργου

Τα οφέλη της Σύμβασης του έργου