Στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Δραπετσώνα συμμετείχε το ΣΕΕΝΠ (vid)

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου συμμετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στη Δραπετσώνα στις 18-19 Ιούνη με τη συμμετοχή 2000 αντιπροσώπων από 506 ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εκ των οποίων 20 Εργατικά Κέντρα και 15 Ομοσπονδίες.

Ξεχωριστή σημασία για την πανελλαδική σύσκεψη είχε η συμμετοχή 31 ξένων αντιπροσωπειών από 19 χώρες. Έγιναν πάνω από 100 τοποθετήσεις- ομιλίες μία εκ των οποίων ήταν του σωματείου μας. Το σωματείο μας εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα Χρήστο Κουλουρά και τον αναπληρωτή γραμματέα Πέτρο Καστραντά που έκανε και την ομιλία στη σύσκεψη.



Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν τεράστια ! Βρεθήκαμε μαζί με εκατοντάδες πρωτοπόρους αγωνιστές συναδέλφους – οι περισσότεροι από αυτούς νέοι σε ηλικία- από διάφορους κλάδους όπως υγειονομικούς εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, οικοδόμους, λογιστές, λιμενεργάτες, ντελιβεράδες, εργαζόμενους στη χημική βιομηχανία, στον κλάδο του φαρμάκου, στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, στον κλάδο μετάλλου, στις ταχυμεταφορές, εμποροϋπάλληλους, εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό, εργάτες γης, μεταλλωρύχους και συνάδελφους από αντίστοιχα συνδικάτα στον κλάδο της ενέργειας.

Από την γόνιμη, ζωντανή γεμάτη ενθουσιασμό κουβέντα που έγινε από τις τοποθετήσεις μέσα στη σύσκεψη αλλά και σε συζητήσεις έξω στον περιβάλλοντα χώρο, αποδεικνύεται ότι το ΠΑΜΕ είναι το πιο μαχητικό τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ένα ταξικό μέτωπο σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών που αντλεί τη δύναμη και το κύρος του από την καθημερινή και αταλάντευτη παρουσία του στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία και στα εμπορομάγαζα, στα ξενοδοχεία, στα λιμάνια και σε κάθε εργασιακό χώρο. Από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα μέτωπα πάλης που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτές τις δυο ημέρες δόθηκε ο λόγος στους εργάτες. Ακούστηκε η δική μας φωνή μετά από τόσα χρόνια. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα σε κάθε κλάδο δουλειάς, οι τρόποι οργάνωσης κι αγώνα ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όπως οι χαμηλοί μισθοί, τα εξαντλητικά ωράρια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων. Έγιναν τοποθετήσεις από εργαζόμενους που το τελευταίο διάστημα σήκωσαν το ανάστημα τους στην κυβέρνηση και την εργοδοσία και πέτυχαν νικηφόρους αγώνες όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, της ΕFOOD, COSCO και οι οικοδόμοι που ανάγκασαν τους εργοδότες να υπογράψουν ικανοποιητική για τους εργαζόμενους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , μεταφέροντας την πολύτιμη πείρα τους στους υπόλοιπους συναδέλφους για το πως κατάφεραν και νίκησαν μέσα από συλλογικούς αγώνες από τα ταξικά συνδικάτα.

Έγινε αναφορά στον ρόλο του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού και της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ που το μόνο που κάνουν είναι να διασπούν τους εργαζόμενους, να τους κρατούν σε λήθαργο, να απαξιώνουν τη συνδικαλιστική δράση με νόθες, αδιαφανείς διαδικασίες και να λειτουργούν ως η φωνή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα.

Στη δική μας τοποθέτηση- ομιλία αναδείξαμε ότι στη Μεγαλόπολη εκεί που γίνεται η εξόρυξη λιγνίτη λόγω της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης που είναι οδηγία της Ε.Ε και ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις υπάρχει τεράστια ανεργία, φτώχεια και οικονομικός μαρασμός ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο της ενέργειας θησαυρίζουν και το ρεύμα είναι πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Επισημάναμε ότι ο λιγνίτης και γενικότερα ο ορυκτός πλούτος της χώρας θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας κι εξάρτησης της χώρας αλλά ξεπουλιέται ληστρικά στα καπιταλιστικά αρπαχτικά. Κάναμε αναφορά ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που καλλιεργεί την ηττοπάθεια και συνδιαλέγεται με εργοδότες και κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, εναντιωθήκαμε στην πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ανέχεται στον χώρο της ΔΕΗ να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και δεν εγγράφει στο δυναμικό της συμβασιούχους 8αμηνα, 2μηνα, εργολαβικούς για να μην έχουν τη Συλλογική Σύμβαση που υπογράφει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και να αμείβονται με ψίχουλα.

Τέλος αναφερθήκαμε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρο Αρκαδίας που δεν εγγράφει το Σωματείο μας -το μόνο σωματείο που αγωνίζεται στον χώρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη- στο δυναμικό του, για να μην αλλάξουν οι νόθοι συσχετισμοί της κυβερνητικής-εργοδοτικής ηγεσίας του που θέλει τους εργαζόμενους να σιωπούν και να μην αγωνίζονται για το καλό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Το διήμερο της πανελλαδικής σύσκεψης ήταν η απόδειξη πως η εργατική τάξη έχει ένα ανεξάντλητο δυναμικό. Αν οι εργαζόμενοι οργανωθούν μαζικά στα ταξικά σωματεία με συλλογικές διαδικασίες, με αγώνες, αλληλεγγύη κι ενότητα και μέσα από την εμπειρία μπορούν ορθώνοντας το ανάστημά τους σε κυβερνήσεις και εργοδοσία να κερδίσουν όσα έχασαν την περασμένη δεκαετία σε μισθούς, σε εργασιακά δικαιώματα, σε εργασιακές σχέσεις, σε υγεία, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τους.

Το ΔΣ

Προηγούμενο άρθροΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023 προβλέπει για την Ελλάδα – Σε πτωτική τροχιά το δημόσιο χρέος
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η πρώτη σειρά σεμιναρίων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5