Στην Τρίπολη ο Γ.Γ.Μεταναστευτικής Πολιτικής : “Διεκδικούμε ανακατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης” (vid)

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 12:27

Παρευρέθηκε σε ημερίδα του προγράμματος ESTIA με θέμα “Μαθαίνω για την πόλη που ζω. Ζούμε μαζί”!

Για την ανάγκη ανακατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης και την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, που έχει δεχθεί ένα μεγάλο βάρος στο θέμα αυτό, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιχάλης Κλάπας, ο οποίος βρέθηκε στην Τρίπολη, το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου.Ο κ. Κλάπας πήρε μέρος σε ημερίδα του προγράμματος ESTIA για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τρίπολη με τίτλο “Μαθαίνω για την πόλη που ζω. Ζούμε μαζί”! Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε το Δήμο Τρίπολης για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι καταλύτης στην υποδοχή των προσφύγων και παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα της ειρηνικής συνύπαρξης κατοίκων και προσφύγων καθώς και στον σεβασμό που πρέπει να αναπτυχθεί, από τον οποίο μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα για τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης τόνισε πως οι ροές προσφύγων είναι αυξημένες, τόσο από τον Έβρο, όσο και από τα Νησιά του Αιγαίου και αυτό σημαίνει πως πρέπει από τη μία να αυξήσουμε ως Χώρα τους χώρους φιλοξενίας και από την άλλη να δούμε την Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος.

Επεσήμανε πως πρέπει η Ευρώπη να δείξει την αλληλεγγύη της και να προχωρήσει σε ανακατανομή των προσφύγων, ενώ δήλωσε πως πλέον το θέμα των προσφύγων έχει φέρει μία σύγκρουση στην Ευρώπη. Συγκρούονται οι ακροδεξιές αντιλήψεις, οι ξενοφοβικές και οι αντιλήψεις της φιλοξενίας των προσφύγων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται,όπως ανέφερε ο κ.Κλάπας, για δύο αντιλήψεις με μεγάλο πολιτικό βάθος και μεγάλα διακυβεύματα.

Κατέστησε τέλος σαφές πως εκείνο που ενδιάφερει τη χώρα μας δεν είναι η επέκταση του χρηματοδοτικού προγράμματος αλλά η αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη στο ζήτημα των προσφύγων.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ.Κλάπα στο βίντεο.