Στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – Αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες (ph/vid)

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 18:45

Στην Τρίπολη βρέθηκε την Παρασκευή (24/08) ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Θεοφάνης Κουρεμπές, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία σε καλλιέργειες, που έχουν υποστεί καταστροφές, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ.Κουρεμπές συνοδευόταν από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αρκαδίας, κ.Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας “Η Ένωση” κ.Τσιοτίνα.Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκαν επανειλημμένα έντονες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίπολης, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες αμπέλου και πατάτας στις Δημοτικές Ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου. Οι ζημιές – σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ο κ.Τσιοτίνας – είναι εκτεταμένες και κινδυνεύει να απολεσθεί ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς των αγροτών.

«Έχουμε σήμερα την επίσκεψη του κ.Κουρεμπέ στην περιοχή της Μαντινείας, με προτροπή του συνεταιρισμού, ώστε να δει και ο ίδιος, τι άφησαν πίσω τους οι έντονες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ξεκινήσαμε την αυτοψία από το Ζευγολατιό και θα φτάσουμε μέχρι το χωριό Κάψια», δήλωσε ο κ.Τσιοτίνας.

Πατάτες και μοσχοφίλερο είναι οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα με τους αγρότες να μετρούν πληγές και να βρίσκονται σε απόγνωση. Ο κ.Τσιοτίνας θέλοντας να μεταφέρει επακριβώς την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι αγρότες,ανέφερε: «Έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια πολύ μεγάλες καταστροφές είτε από χαλάζι, είτε από παγετό, είτε από βροχές. Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν τα έξοδα. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ.Τσιοτίνα οι καλλιέργειες μοσχοφίλερου, έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο τους σε ποσοστό 50 με 60 τοις εκατό. «Αν έχουμε βροχοπτώσεις και τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει ολική καταστροφή. Με τους ψεκασμούς δεν μπορούμε, να σώσουμε τίποτα. Είναι κάτι σαν επιδημία φέτος ο περονόσπορος και αυτό μπορεί, να καταστρέψει και ολοσχερώς τις καλλιέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Κουρεμπές, μετά και από την αυτοψία που πραγματοποίησε, σημείωσε: «Έχουμε ένα θέμα στα αμπέλια, που αφορά όμως σε ασθένειες, οι οποίες είναι μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ. Θα παρακολουθούμε την ασθένεια, για να δούμε αν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Θα δούμε ποιες ζημιές μπορούν να καλυφθούν και ποιες όχι. Ο περονόσπορος για παράδειγμα θέλει παρακολούθηση. Οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν μετά την συγκομιδή, για να δούμε, πόσο έχει επηρεαστεί η παραγωγή”.

Ο κ.Κουρεμπές ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του το τοπίο αναφορικά με τις εκτιμήσεις που γίνονται για τις αποζημιώσεις ή μη των καλλιεργητών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν σε μια καλλιέργεια έχει προκληθεί πρώτα μηχανική ζημιά από την βροχή – για παράδειγμα σκισίματα στους καρπούς – και μετά αναπτυχθεί εκεί ο περονόσπορος, τότε αποζημιώνονται οι αγρότες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει όμως μηχανική ζημιά και αναπτυχθεί μια ασθένεια, τότε δεν υπάρχει αποζημίωση.

Για τη μεγάλη μερίδα αγροτών, που δεν έχουν καταφέρει λόγω της οικονομικής κρίσης να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και το εάν μπορεί να υπάρξει κάποιος συμψηφισμός, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, ο κ.Κουρεμπές, δήλωσε: «Συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει γιατί τα μόνα έσοδα του οργανισμού, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε βρει τρόπους με την ένωση της Τρίπολης και με άλλες ενώσεις, για να εισπράττονται οι εισφορές και να πληρώνονται οι αποζημιώσεις».

Επίσκεψη προέδρου Ελγα στο Δημο Τρίπολης