Στήριξη στον αγώνα των μεταλλωρύχων Ελλάδος

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 10:53

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Α.Ε. Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

 

Τρίπολη 11/06/2019 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ

Tην προκήρυξη πανελλαδικής 3ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 13 Ιούνη  σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να υπογραφεί ΣΣΕ από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίασή του στις 5 Ιούνη το ΔΣ της  Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ). Στην περιοχή μας αυτόν τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ δίνουν τα σωματεία μέλη της ΟΜΕ στο χώρο της ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Α.Ε.

Το ΔΣ του Σωματείου μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπαράσταση των μελών μας στον Αγώνα των Μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου.

Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε) αποτελεί κατάκτηση για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες). Είναι μια ΣΣΕ που υπογράφεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με όλους τους μνημονιακούς νόμους να ισχύουν στο ακέραιο, με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ να είναι σε εξέλιξη, δεδομένα που οξύνουν τον ανταγωνισμό για μεγιστοποίηση του κέρδους με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους (μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, ατυχήματα κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, με τον οργανωμένο αγώνα τους, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφάλειας και υγείας της εργασίας.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες-Όχι τα κέρδη των λίγων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας στηρίζει και συμμετέχει στο δίκαιο αγώνα της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων που εργάζονται σε ιδιαίτερα δύσκολες ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας (μεταλλεία, ορυχεία).

Παρ’ ότι ο εξορυκτικός κλάδος στο σύνολό του έχει ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στην διάρκεια της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας, διατήρησε το παραγωγικό του δυναμικό σε υψηλά επίπεδα, με διαρκώς αυξανόμενη εξωστρέφεια (πάνω από 1 δις ευρώ οι εξαγωγές), με ετήσιες επενδύσεις των τελευταίων ετών της τάξεως των 300 εκ ευρώ, βρίσκεται σε κερδοφόρα πορεία και με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από εκείνους της Εθνικής Οικονομίας, απαξιώνει το πλέον καθοριστικό παράγοντα της παραγωγικής διαδικασίας που είναι ο εργαζόμενος ο οποίος έχει υποστεί τεράστια απώλεια του βιοτικού επιπέδου και των εργασιακών δικαιωμάτων από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά των εργοδοτών προς τους μεταλλωρύχους, αλλά και προς τις τοπικές κοινωνίες που εισπράττουν την περιβαλλοντολογική επιβάρυνση, η Ομοσπονδία και οι εργαζόμενοι έχοντας σαν αρχή ότι η αξιοποίηση του Ορυκτού πλούτου πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και πρέπει να λάβει την απάντηση που δεν είναι άλλη από την αγωνιστική αντίδραση και των ξεσηκωμό των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου απαντώντας σε όλα τα προηγούμενα και κυρίως στον εμπαιγμό και την εργοδοτική αδιαλλαξία στο θέμα της υπογραφής νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ, καθώς και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους διάφορους χώρους που συνδέονται με την μη εφαρμογή της ήδη υπογραφείσας κλαδικής ΣΣΕ σε ορισμένους χώρους και ειδικότερα σε αυτούς που απασχολούνται συμβασιούχοι και εργολαβικοί, θα συμμετάσχουν μαζικά στην αγωνιστική κινητοποίηση της Πέμπτης 13.06.2019

Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να διασφαλίσουν:

  • Την αξιοπρεπή διαβίωση μέσα από την υπογραφή νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ του κλάδου τους.
  • Την αποτροπή κάθε αντεργατικής εργοδοτικής ενέργειας.
  • Την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία.
  • Την προστασία του Περιβάλλοντος.

 

ΕΝΩΤΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ

 

Για το Δ.Σ.