Στο επίκεντρο του ΠεΣυ η ίδρυση περιφερειακής τράπεζας

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 20:41

Η έγκριση σκοπιμότητας ίδρυσης Περιφερειακού Χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει ανοίξει σε πολλά θέματα δρόμους εθνικά. Ο Περιφερειάρχης αναζητούσε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός περιφερειακού ταμείου ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Είχαμε παρουσιάσει αυτό το μοντέλο και είχαμε πει, πως θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα της ρευστότητας. Είχε προχωρήσει αυτό το μοντέλο, αλλά δεν ευδοκίμησε, γιατί κάποιοι δεν θέλουν, να ενδυναμώσουν το πολιτικό προφίλ του κ.Τατούλη», δήλωσε στην εισήγηση της η Αντιπεριφερειάρχης κα.Ντίνα Νικολάκου, ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο Περιφερειάρχης δεν σταμάτησε αλλά προχώρησε σε άλλη πρωτοβουλία – αυτή της δημιουργία περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος . Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης στο πλαίσιο των προϋποθέσεων της έγκρισης του φακέλου για αυτήν την τράπεζα, είναι και η απόφαση του ΠεΣυ. «Όλα τα βήματα της ίδρυσης θα αποφασίζονται και θα εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο», ξεκαθάρισε η κα.Νικολάκου.Στη συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αρκαδίας, κα.Γιάννης Τρουπής, εκπροσωπώντας και όλα τα επιμελητήρια της Πελοποννήσου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διαδικασίες για την ίδρυση αυτής της περιφερειακής τράπεζας. Η συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Ο επιμελητηριακός κόσμος στηρίζει τέτοιες προσπάθειες”.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ.Παγώνης Βασίλης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κιάτου, ο οποίος τόνισε με την σειρά του: “Ήρθαμε σήμερα στο ΠεΣυ, γιατί το θέμα μας καίει. Η προσπάθεια που έγινε για τη δημιουργία ενός ταμείου ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ήχησε πολύ καλά στα αυτιά μας. Τώρα μιλάμε για ίδρυση περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που είναι ακόμα καλύτερη είδηση. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ζητάμε να γίνουν όλα αυτά που λέτε και να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επιπλέον ζητάμε να είναι πυκνός ο χρόνος του βηματισμού, γιατί παρά τα όσα λέγονται, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν”.

Στην συνεδρίαση βρέθηκε και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τρίπολης κ.Παναγιώτης Μαντας , ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτηση του: «Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Είναι ένα δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα. Είναι έκδηλη η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, για το αύριο των επιχειρήσεων.Θεωρούμε αυτονόητο πως η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το ζητούμενο και η ίδρυση μιας Περιφερειακής Τράπεζα είναι απαραίτητη. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται και θα είμαστε προσηλωμένοι στο μοντέλο λειτουργίας αυτής τη τράπεζας.

Τέλος τοποθετήθηκε επί του θέματος και ο κ.Βερδέλης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ναυπλίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ελπιδοφόρο το θέμα που θέτετε σήμερα στο συμβούλιο σας. Είναι αναγκαίο και ζητούμενο από την αγορά η ρευστότητα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή την πρωτοβουλία».

Αντιδράσεις και ενστάσεις καταγράφηκαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Αρχικά ο κ.Πατσαρίνος τόνισε πως «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της Περιφέρειας και πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να παρθεί αυτή η απόφαση με το υπάρχον περιφερειακό συμβούλιο».

Ο κ.Γόντικας δήλωσε πως για εκείνον είναι καθαρός ο ρόλος της τράπεζας στον καπιταλισμό. «Σημασία δεν έχει η μορφή της τράπεζας αλλά το πλαίσιο της κοινωνίας μέσα στην οποία θα λειτουργεί. Αφήστε τους στόχους σας να γίνεται τραπεζίτες. Φτάνει δεν θέλουμε να μας σώσετε άλλο!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζαμουράνης αναφέρθηκε στον προβληματισμό που του γέννησε η εισήγηση του θέματος, υπογραμμίζοντας: «Με προβληματίζει η εισήγηση και συγκεκριμένα τα άτομα με τα οποία συζητήθηκε το θέμα και συναίνεσαν, όπως ο κ.Στουρνάρας. Από όλες αυτές τις συναινέσεις δεν βλέπω κάτι θετικό, αλλά κάτι ανησυχητικό».

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι ντροπή η εξέλιξη αυτής της κουβέντας. Είναι μπερδεμένα όλα στο μυαλό κάποιων. Έχουν άγνοια για το θέμα που συζητάμε.Τα κάνετε όλα για να υπάρχετε μόνο στο δημόσιο διάλογο, χωρίς να προτείνετε τίποτα για τους πολίτες Αυτό σας καθιστά ένοχους απέναντι στους πολίτες», ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντι-συστημικό τραπεζικό σύστημα για να ξεμπλοκάρουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων».