Στο επίκεντρο του ΠεΣυ το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων | Εντάσεις και κόντρες για το ιδιοκτησιακό

To θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων «άνοιξε» για ακόμα μια φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, όταν η αντιπεριφερειάρχης κα.Νικολάκου εισηγήθηκε το δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε σε αίτημα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, η οποία ζήτησε να υλοποιηθούν διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για κτήματα στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας και τη Σκάλα Λακωνίας (εκεί όπου θα δημιουργηθούν τα δυο εκ των τριών εργοστασίων).

“Γνωρίζουμε όλοι ότι το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα έργο, που βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα. Το έργο έχει πάρει την έγκριση του ΠεΣυ, της οικονομικής επιτροπής, του ΣτΕ και του ελεγκτικού συνεδρίου. Έχουν λυθεί τα θέματα της νομιμότητας με αποφάσεις των αρμόδιων μηχανισμών. Είμαι περήφανη και πιστεύω βαθιά, πως αυτό το έργο είναι παρακαταθήκη στο μέλλον της Πελοποννήσου, όπου τα παιδιά θα ζουν σε ένα περιβάλλον, όπου τα σκουπίδια δεν θα είναι δίπλα τους, σε ρέματα και θάλασσες”, ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κα.Νικολάκου, ενώ αναφερόμενη στις απαλλοτριώσεις  συμπλήρωσε: “Επιβάλλεται η ανάγκη να προχωρήσουμε σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Ένα ελάχιστο ποσοστό γης, διεκδικείται από ιδιώτες. Με έγγραφο της η εταιρεία μας ενημέρωσε για το θέμα και εμείς ακολουθούμε το νόμο.  Το 2015 όταν ολοκληρώθηκε ο φάκελος του έργου, δεν υπήρχε καμία απολύτως επίσημη αρχή που να ενημέρωνε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για οποιοδήποτε πρόβλημα. Το 2018 για πρώτη φορά ενημερώνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις διεκδικήσεις. Το θέμα είναι αστική διαφορά και δεν μας αφορά, αλλά επειδή σεβόμαστε όλους τους πολίτες, αποφασίζουμε και επιλέγουμε αυτό που λέει ο νόμος, την αναγκαστική δηλαδή απαλλοτρίωση”.



Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης κ.Πατσαρίνος ο οποίος μίλησε για «επίμαχες ιδιοκτησίες» δηλώνοντας, πως θεωρεί απαράδεκτο να μην υπάρχει ένα τοπογραφικό, όπου να φαίνεται που ακριβώς είναι αυτές οι  ιδιοκτησίες. «Αυτό που φέρατε στην οικονομική επιτροπή ήταν σε σμίκρυνση και δεν διαβάζονταν. Επιπλέον υπήρξε απόκρυψη και στρέβλωση στοιχείων στην οικονομική επιτροπή. Για έκταση ιδιώτη έχει προηγηθεί απόφαση ειρηνοδικείου κάτι που δεν το είδαμε πουθενά. Είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κατατεθεί. Υπάρχει έγγραφο της πολεοδομίας που δεν επιτρέπει στην εταιρεία, να πάει να κάνει περίφραξη στον χώρο. Οι ιδιοκτήτες είχαν επαφές με τον Περιφερειάρχη και ο ίδιος το αρνείται, λέγοντας, πως δεν ήξερε τίποτα για τις ιδιοκτησίες», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε: «Ήσασταν υπερ της ιδιωτικής χωροθέτησης και βλέπουμε τώρα, πως η εταιρεία μπλόκαρε σε 9 ιδιοκτησίες και ζητά από το Δημόσιο να βάλει πλάτη».

Ο κ.Δολτσινιάδης με την σειρά του τάχθηκε υπερ του έργου αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε με χαρά πως προχωρά αυτό το έργο και πλέον η Πελοπόννησος θα έχει ένα σύγχρονο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι χωματερές».

Αμέσως μετά ο κ.Γόντικας τοποθετήθηκε επι του θέματος δηλώνοντας: «Η Ιδιωτική χωροθέτηση σημαίνει, πως ο ιδιώτης καπιταλιστής θα επιλέγει που θα φτιάξει τις μονάδες.Η Παλαιόχουνη έχει πλεονεκτήματα μαλλον για εσάς.. Βρίσκεται κοντά στις λιγνιτικές μονάδες που σε συνδυασμό με τον ΠΕΣΔΑ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης, έχει προοπτική», ενώ μιλώντας για το θέμα των ιδιοκτησιών κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως γνώριζε τα ιδιοκτησιακά θέματα που υπάρχουν και πως ψεύδονται όταν λένε πως τα πληροφορήθηκαν πριν από λίγο καιρό.

Λόγο για κωλοτούμπα της κυβέρνησης, έκανε ο κ.Αλευράς, θυμίζοντας επισκέψεις υπουργών που έλεγαν, πως το έργο δεν θα γινόταν. “Ενώ η ΝΔ ως κυβέρνηση πανηγύριζε για το έργο, τώρα που είναι αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει ως ασύμφορο. Εμμένουμε στην άποψη μας, πως αυτή η διαχείριση είναι λάθος”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τζαμουράνης δήλωσε πως «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην ρίζα του με το έργο της  Περιφέρειας, ενώ παράλληλα υπονομεύεται και το κομμάτι της ανακύκλωσης». Επίσης ανέφερε πως αυτό το έργο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της εταιρείας και πως σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ένα έργο που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Η κα.Λυμπεροπούλου ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά, πως είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο έργο, ενώ αμφισβήτησε τη δήλωση του Περιφερειάρχη, πως στις 14 Ιουνίου θα υπογραφε’ι η σύμβαση του έργου, λέγοντας πως κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμβεί.

Ο κ. Αλεξανδρής στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Είχαμε εξαρχης τονίσει πως απογυμνώνονται τα επιχειρήματα όσων υποστήριζαν την ΣΔΙΤ. Όχι μόνο δεν έχουμε την υπογραφή της σύμβασης αλλά το έργο αυτό έχει γίνει και σαν το γεφύρι της Άρτας»

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Ξέρουμε πλέον τι βαρίδια είναι για τον τόπο είναι κάποιοι και πως αλλάζουν συνεχώς τις απόψεις τους, για να κερδίζουν – όπως νομίζουν – τις εντυπώσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ.Παττσαρίνος έσπερνε συνεχώς ζιζάνια στην κοινωνία της Πελοποννήσου για να εμποδίσει να γίνει το έργο, αλλά εμείς αντέξαμε και ισχυροποιήσαμε αυτό το έργο. Κύριε Πατσαρίνο εσείς δεν θωρακίζετε τη διαφάνεια στο ΠεΣυ,  γιατί είστε μπλεγμένοι στα πλοκάμια της παρανομίας και δεν έχετε καθαρή στάση. Δεν κάνουμε πίσω γιατί η δύναμη μας δεν είναι τα κόμματα. Σεβόμαστε την λειτουργία τους αλλά εμάς η δύναμη μας είναι μόνο οι πολίτες. Η παράταξη μας αποβάλλει τους δειλούς και τους δολοπλόκους και όσους υπακούουν στις υπαγορεύσεις των ΜΜΕ. Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχουμε κάνει. Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και άποψη αλλά προσχώρησε στο σχέδιο μας  Τα κοκοράκια της κυβερνητικής παράταξης είχαν τότε πάρει την πλευρά των δημάρχων μπερδεύοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση με την ανακύκλωση. Είναι ντροπή σας να ας εγκαλείτε αντί να εγκαλείτε την κυβέρνηση σας και όλους εσάς που φέρεται ευθύνες για την καθυστέρηση. Η κυβέρνηση άλλαξε στάση γιατί δεν είχε άλλων τρόπο να λύσει το θέμα”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕυχές Τσιαμούλου για τους υποψήφιους των Πανελλήνιων εξετάσεων
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Αρκαδίας | Νέα προγράμματα μέσω του ΕΠΑνΕΚ