Στο κοινό παραδόθηκε και πάλι το θέατρο-“κόσμημα” της Τρίπολης!

Μετά από πολλά χρόνια και αγώνες «δια πυρός και σιδήρου», το κόσμημα της Τρίπολης, ολόκληρη η ιστορία της πόλης, δια χειρός Ιωάννη Μαλλιαρόπουλου, το γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη, ξακουστό και φημισμένο «Μαλλιαροπούλειον Θέατρον», άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το φιλοθεάμον κοινό, μετά «βαϊων και κλάδων», όπως άλλωστε αρμόζει σ’ έναν ναό της τέχνης και του πολιτισμού.

 
Επίσημη “πρώτη” λοιπόν για το θέατρο της πόλης, με την τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Ο Συμβολαιογράφος», με την Υρώ Μανέ στον πρωταγωνιστικό και μοναδικό ρόλο της Ερασμίας, καθώς η παράσταση είναι μονόλογος. 
 
Της παράστασης προηγήθηκε η τελετή έναρξης, που σηματοδότησε και την επαναλειτουργία του Μαλλιαροπουλείου και την οποία παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος, Πηνελόπη Γαβρά. Παραβρέθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και του ιερού κλήρου, ο δήμαρχος Τρίπολης και πρώην δήμαρχοι της πόλης που, από το δικό τους μετερίζι ο καθένας, έβαλαν κι αυτοί το δικό τους “λιθαράκι” στην αναστήλωση και ανάδυση και πάλι στην επιφάνεια, του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου.
 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αρκάς υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι, το Μαλλιαροπούλειο είναι “οργανικό στοιχείο της ιστορικής διαδρομής της πόλης και της πολιτιστικής της ταυτότητος”, προσθέτοντας ότι με την επαναλειτουργία του η Τρίπολη θα γνωρίσει και πάλι την άνοιξη και πνευματική άνθιση. Τόνισε δε ότι το Θέατρο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ενδυνάμωση των αξιών και των αρχών των ανθρώπων της πόλης.
 
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος, στη δική του ομιλία, τόνισε ότι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο είναι διαρκής εστία πολιτισμού για ολόκληρη την Αρκαδία και το τοποθέτησε στο ίδιο αξιακό επίπεδο με το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας και τα δύο κτίσματα ως σύμβολα της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης υπογράμμισε ότι, το Μαλλιαροπούλειο αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και σημείο αναφοράς των παιδικών μας χρόνων. 
 
Στο βήμα ανέβηκε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, κ. Σταύρος Μπένος, σημειώνοντας ότι η ημέρα επαναλειτουργίας του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου είναι μια μεγάλη μέρα που έχει μέγα συμβολισμό για όλους, ιδιαίτερα για την Αρκαδία, εκθείασε το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, ενώ έκανε ιδιάιτερη αναφορά και μνεία στη μεγάλη τύχη του δήμου Τρίπολης να διαθέτει τρία θέατρα (Ορχομενού, Μαντινείας, Τεγέας), γεγονός το οποίο μπορεί από μόνο του να οδηγήσει στην ανάδειξη της Τρίπολης σε σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο.
 
Παρών και ο πρώην δήμαρχος Τρίπολης και ένας εκ των αναστηλωτών του Θεάτρου, κ. Δημοσθένης Σωτηρόπουλος ο οποίος, ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για ναό της τέχνης και πνευματικό φάρο στον οποίο στηρίχτηκε η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης επί σειρά ετών, ενώ ο έτερος πρώην δήμαρχος της πόλης, κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης  (επί δημαρχίας του οποίου ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του θεάτρου) στο χαιρετισμό του, ζήτησε να στηρίζεται η αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ώστε να υπάρχει διαχρονικά η δυνατότητα να συντηρούνται, αναστηλώνονται και κατ’ επέκταση επαναλειτουργούν, μνημεία τέτοιου βεληνεκούς και ιστορικής αξίας, όπως το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο.
 
Το Σάββατο 23 Μαρτίου το βράδυ, η Εθνική Λυρική Σκηνή με την “Όπερα της βαλίτσας”, έχει προγραμματίσει την παρουσίαση του αριστουργήματος του Βέρντι “Τραβιάτα”, με τη συμμετοχή χορωδίας και μπαλέτου, ενώ ανήμερα του Ευαγγελισμού, Δευτέρα 25 Μαρτίου το βράδυ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μουσική παράσταση “4” με τους: Γιώργο Ανδρέου, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, Ευτυχία Μητρίτσα και Μαρία Παπαγεωργίου. Έτσι ολοκληρώνονται, σε πρώτη φάση, οι παραστάσεις στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο για το τριήμερο της εθνικής μας επετείου και με αφορμή την επαναλειτουργία του θεάτρου. Θα υπάρξει όμως και συνέχεια καθώς τον επόμενο μήνα, η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης θα ανεβάσει την “Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας” του Ντύρρενματ, ενώ εντός του Μαϊου, η Νένα Μεντή θα ζωντανέψει και στη σκηνή του Μαλλιαροπουλείου θεάτρου, τα πάθη της θρυλικής ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, μιας εκ των σημαντικότερων στιχουργών του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. 
 



Προηγούμενο άρθροΑυξάνεται το ενδιαφέρον Ρώσων tour operators για την Πελοπόννησο
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Λυκουρέντζου στο νοσοκομείο Σπάρτης
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5