Στο ΠΣ Πελ/σου αγρότες της Αρκαδίας. Ζήτησαν να “βάλει πλάτη” η Περιφέρεια (vid)

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016 20:21

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου βρέθηκαν εκπρόσωποι των Ενώσεων των αγροτών της Αρκαδίας. Οι αγρότες που μίλησαν με αφορμή την συζήτηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη Θεομηνία σε χωράφια, αγροτικές υποδομές, κρατικές υποδομές αλλά και σε σπίτια, ζήτησαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα στήριξης προς τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα ζήτησαν “να βάλει πλάτη” η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως να γίνει γρήγορη και στοχευμένη εκτίμηση των ζημιών και να δοθούν αποζημιώσεις άμεσα. Τόνισαν πως θέλουν να παγώσουν οι εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, γιατί διαφορετικά, όπως ανέφεραν, δεν θα μπορέσουν για τα επόμενα χρόνια να σηκώσουν κεφάλι.Επεσήμαναν πως ναι μεν ήρθε κυβερνητικό κλιμάκιο και είδε τις ζημιές αλλά καμία διαδικασία δεν έχει προχωρήσει και ο ΕΛΓΑ δεν έχει ξεκινήσει τις εκτιμήσεις στα χωράφια, ενώ σημειώθηκε πως ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ “σηκώνει το τηλέφωνο”.

Τόνισαν ακόμα πως δεν περιμένουν να γίνει κάτι από την Ευρώπη ώστε να τους δοθούν χρήματα, γιατί δεν πληρούνται οι όροι που απαιτούνται για βοήθεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο Αλληλεγγύης.

Στις παρεμβάσεις των αγροτών έγινε αναφορά και στο γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στα ρέματα, τα οποία δεν είχαν καθαριστεί για χρόνια, ενώ ζητήθηκε να γίνουν και συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα και κυρίως φράγματα.

Όσον αφορά το θέμα για την κακοκαιρία και τις ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή μίλησαν οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Βαγγέλης Γιαννακούρας και Ηλίας Στρατηγάκος.

Δείτε βίντεο με τα αιτήματα των αγροτών προς την Περιφέρεια.