Συγκέντρωση των κατοίκων της ΔΕ Βαλτετσίου στην Ασέα για τα απορρίμματα

Δικαστικά αναμένεται να κινηθούν οι κάτοικοι της περιοχής κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Για την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην Κάτω Ασεά (Δημαρχείο) έχει προγραμματιστεί με πρωτοβουλία πολλών φορέων και κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, Γενική Συνέλευση των Κατοίκων με θέμα την δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Παλαιόχουνης από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, που αποτελεί τον προσωρινό ανάδοχο στο διαγωνισμό της Περιφέρειας.



 Σε επικοινωνία που είχαμε με έναν εκ των “πρωτεργατών” της συνάντησης αυτής στην Ασέα, τον κ. Δημήτρη Δημόπουλο, μας είπε:

«Πρόκειται για το εργοστάσιο επεξεργασίας και την χωματερή υπολειμμάτων που η εταιρεία ΤΕΡΝΑ θέλει να κατασκευάσει στον κάμπο του Κερασταρίου, 550 μέτρα από τη Παλιόχουνη και 1,2 χλμ από το Κεραστάρι. Ένα έργο το οποίο δικαιολογείται από μία επίπλαστη περιβαλλοντική μελέτη η οποία έγινε από την ίδια την ΤΕΡΝΑ και που μία ομάδα πάνω από 17 μηχανικών – γεωλόγων – γεωπόνων από το ΕΜΠ, Γεωπονικό πανεπιστήμιο και πανεπιστήμιο Πάτρας, αποδομούμε αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο τα κριτήρια επιλογής της θέσης αυτής είναι μαγειρεμένα, αλλά ακόμα κι ο ίδιος ο σχεδιασμός του έργου, είναι ενάντια σε κάθε περιβαλλοντική αρχή.

Εν συντομία σας αναφέρω ότι, η δημιουργία 1 μεγάλου εργοστασίου και 2 μικρότερων (σύνολο 3) σε ολόκληρη την πελοπόννησο είναι ένα σχέδιο που βολεύει οικονομικά μονάχα την ΤΕΡΝΑ και που επουδενί δεν συνάδει με τις χρήσεις γης και το μέγιστο φορτίο ρύπανσης που μπορούν να αντέξουν οι προτεινόμενες περιοχές. Εργοστάσια τέτοιου μεγέθους καθώς και χωματερές τέτοιας δυναμικής, δεν μπορούν να κατασκευαστούν πλάι σε κατοικημένες περιοχές καθώς είναι αποδείξιμο με μελέτες από το 1980 οτι προκαλούν βαριές ασθένειες στους ανθρώπους.

Στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, ο σχεδιασμός διαχείρισης αποριμμάτων οφείλει να σέβεται την περιοχή και τους ανθρώπους στην οποία πρόκειται να εφαρμοστεί κι όχι το ανάποδο. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να αποδείξουμε δικαστικώς και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης η οποία ορίστηκε μέσα στις γιορτές ώστε να μην προλάβουμε να αναθέσουμε μελέτες σε αναγνωρισμένες αρχές (εμπ, γεωπονική σχολή κτλ), ότι αφενός η μελέτη της ΤΕΡΝΑ ως προς την επιλογή θεσης είναι αντιεπιστημονική και κατευθυνόμενη αλλά επίσης κι ότι ολόκληρος ο σχεδιασμός της έγινε με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κέρδος της ίδιας της εταιρείας με κανέναν σεβασμό για το τοπικό περιβάλλον και την ιδιομορφία της Πελοποννήσου».

Να σημειώσουμε δε πως πριν λίγες μέρες έγινε μία πρώτη συνάντηση για το ίδιο θέμα στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος.

Ε.Τ.

 

Προηγούμενο άρθροΓευστική βασιλόπιτα…made in Τρίπολη!
Επόμενο άρθροΚινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης οδηγών στο Κ.Υ Άστρους