Σύγχυση επικρατεί στο χώρο των εκπαιδευτικών της Αρκαδίας

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας «ενημερώνει τους συναδέλφους , αλλά και όλους τους συμπολίτες  μας ότι η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι έχει προκαλέσει τα εξής στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:



Κατάργησε ειδικότητες στο Επαγγελματικό Λύκειο τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες μαθητές (σύμφωνα με την κυβέρνηση 13.000 σε κάθε μία από τις τάξεις Α΄ και Β΄ της σχολικής χρονιάς 2012 – 2013). Οι μαθητές αυτοί βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς συνέχεια στις σπουδές τους, αφού το σύνολο των μαθητών της Β΄ και ένα ποσοστό της Α΄ δεν μπορεί να συνεχίσει κάπου αλλού, επειδή δεν μπορεί να αλλάξει ειδικότητα.

Απέλυσε όλους τους καθηγητές  (2.500) των πιο πάνω ειδικοτήτων. Ετσι ακόμα και οι μετεξεταστέοι δεν θα έχουν καθηγητές να τους εξετάσουν την 1η του Σεπτέμβρη.   Μετά την γενική κατακραυγή δήλωσε ότι θα ξαναπροσλάβει ως ωρομίσθιους κάποιους από τους απολυθέντες για μία χρονιά. Σημειώνουμε ότι η απόλυση έγινε με μόνο κριτήριο τον αριθμό αυτών που έπρεπε να απολυθούν. Δεν μέτρησαν ούτε μεταπτυχιακά ούτε διδακτορικά.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για την λειτουργία και την «μεταρρύθμιση», όπως λέει , των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η προχειρότητα με την οποία είναι γραμμένες οι διατάξεις οδηγεί σε καθημερινή αναθεώρηση τους, αφού δεν είναι λειτουργικές. Η διδασκαλία ή μη ορισμένων μαθημάτων αναθεωρείται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Ανακοίνωσε ότι περισσεύουν (είναι υπεράριθμοι) 6000 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτός ο αριθμός είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης τμημάτων, της κατάργησης σχολείων, της αύξησης του ωραρίου, της μείωσης ωρών διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων, της εκτίμησης ότι δεν θα χρειαστούν άλλοι.  Καλεί πολύ περισσότερους, όλους όσοι ανήκουν σε αυτές τις ειδικότητες, να υποβάλουν αίτηση για απόσπαση σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες. Από τους 6000 θα μεταταχθούν, άγνωστο με τι καθεστώς οι 4700. Ισως η διαφορά να είναι αυτό που ο κύριος Μητσοτάκης είπε σε πρόσφατη δήλωσή του στην Herald Tribune ότι θα απολυθούν στις 23 Αυγούστου 1300 εκπαιδευτικοί. Την προηγούμενη, ο ίδιος δήλωσε στα Ελληνικά ΜΜΕ ότι «σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας δεν θα επηρεαστούν οι εκπαιδευτικοί». Οι συνάδελφοι εκλήθησαν τηλεφωνικά να καταθέσουν αίτηση μετάταξης υποβάλλοντας μάλιστα και υπεύθυνη δήλωση για τα προσόντα τους μερικά από τα οποία μόνο η Υπηρεσία είναι σε θέση να αποφασίσει.  Κανείς από τους εκπαιδευτικούς δεν ξέρει αν είναι υπεράριθμος ή όχι. Κανείς δεν ξέρει το καθεστώς με το οποίο θα εργάζεται (αν θα εργάζεται). Ζητείται από τους συναδέλφους να « πηδήξουν στο κενό» και… ό,τι προκύψει!  Επίσης άγνωστες είναι οι συνέπειες για κάποιον που δεν θα υποβάλει αίτηση. Κανείς, ούτε στη Διεύθυνση ούτε στο Υπουργείο έχει απαντήσεις για τα πιο πάνω. Και κανείς δεν ξέρει  πόσους εκπαιδευτικούς θα έχει ανάγκη η εκπαίδευση, όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του νέου σχολείου.

Αν προσπαθήσει κανείς να παρακολουθήσει το σχέδιο της «μεταρρύθμισης» παθαίνει σύγχυση. Αυτά που επικρίθηκαν χθες, επανέρχονται ως άριστα και αυτά που  είχαν θεωρηθεί  χρήσιμα, καταργούνται ή αλλάζουν. Και είναι η πολλοστή  φορά.   Είναι προφανές ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εκπαίδευση είναι να ανακοινώνει συνεχώς αλλαγές με τη μέθοδο του « ράβε- ξήλωνε».

Η σύγχυση προκαλείται εσκεμμένα, ώστε να απαξιωθεί και ουσιαστικά να διαλυθεί η δημόσια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί τρομοκρατούνται εσκεμμένα, και ταυτόχρονα δυσφημούνται συστηματικά από την Κυβέρνηση  και τα εντολοδόχα ΜΜΕ. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει χάσει με επιεικείς υπολογισμούς σε ένα καλοκαίρι 16000 εκπαιδευτικούς (απολυθέντες, αναπληρωτές, συνταξιούχοι, με μετάταξη).  Επικαλείται η κυβέρνηση το μέλλον των παιδιών, όταν η περσινή χρονιά τέλειωσε με 1500 κενές θέσεις εκπαιδευτικών και μαθήματα που δεν διδάχθηκαν ποτέ. Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, η κατάργηση σχολείων η έλλειψη γραφικής ύλης και υλικών εργαστηρίων,  οι πολλοί μαθητές σε ένα τμήμα, ο ξαφνικός θάνατος βασικών ειδικοτήτων που έγινε «για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης» (!) σύμφωνα με τον νόμο, η μείωση των εισακτέων, το κλείσιμο σχολών και ΤΕΙ, οι αντιφατικές, πρόχειρες, αυτάρεσκες, υβριστικές δηλώσεις από υπουργούς κτλ  δεν είναι έργα των εκπαιδευτικών.  Οι εκπαιδευτικοί παλεύουν όλα τα χρόνια με χαμηλούς μισθούς, χωρίς ουσιαστική μέριμνα από την πολιτεία, και πετυχαίνουν να δώσουν στον τόπο και (δυστυχώς) στο εξωτερικό απόφοιτους υψηλού επιπέδου. Αυτοί δε που έχουν το ψηλότερο επίπεδο είναι απόφοιτοι της μέχρι πρόσφατα Δημόσιας Παιδείας. Μιας παιδείας που πρέπει να είναι  δημόσια και δωρεάν για το καλό των μαθητών και κυρίως για το καλό όλων μας.

Τέλος, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους που με δικαιολογημένη αγωνία ρωτούν αν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετάταξης, τους απαντούμε ότι δυστυχώς ούτε εμείς ούτε η ΟΛΜΕ μπορούμε να τους συμβουλεύσουμε τι πρέπει να κάνουν, γιατί- δυστυχώς- δεν έχουμε καμία έγκυρη πληροφορία σχετικά με το θέμα! Πολύ φοβόμαστε δε ότι ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει τελικά και μάλλον περιμένουν τις εντολές των ξένων αφεντικών τους.»

 

Προηγούμενο άρθροΔιήμερη αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου
Επόμενο άρθροΕκδήλωση από το ΚΚΕ στο Μαίναλο για τον «Πέρδικα»