Συνάντηση Βαρβιτσιώτη – Τζανετέα στο Διοικητήριο Λακωνίας

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014 15:20

Τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου  κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υποδέχθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Μαϊου 2014  στο Διοικητήριο Λακωνίας η  Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή των  τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας  προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση του Υπουργού για την εξέλιξη των λιμενικών έργων που  εκτελούνται αυτή την περίοδο στη Λακωνία και ιδιαίτερα το νέο Λιμάνι Γυθείου, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και θα παραδοθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε  ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που βάζει τη Λακωνία στο χάρτη του Παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος. Ανέφερε δε,  ότι μετά την συνεργασία που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και την Ανιπεριφερειάρχη κ. Τζανετέα στη διάρκεια της  προηγούμενης επίσκεψής του στη Λακωνία, υπέγραψε ήδη την ένταξη του λιμένα Γυθείου στο πρόγραμμα κρουαζιέρας, που περιλαμβάνεται στο εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί  έργα επισκευής κρηπιδωμάτων στο λιμάνι Γυθείου και διαμόρφωσης πεζοδρομίου προϋπολογισμού 240.000,00 €. 

Η  κ. Τζανετέα  έθεσε  στον Υπουργό το ζήτημα της κατασκευής του Λιμεναρχείου Νεαπολέως  για το οποίο υπάρχει ο απαραίτητος  χώρος. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα  κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλιστούν  οι απαραίτητοι πόροι για τα μελέτες και για το έργο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία κατασκευής των τριών αλιευτικών καταφυγίων που γίνονται στα Βελανίδια, τον Προφήτη Ηλία και στην Γλυκόβρυση καθώς και για τις μαρίνες Γυθείου και Μονεμβασίας.  Ενημερώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες και την κ. Τζανετέα ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες και για τις δύο μαρίνες και ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να ενταχθούν μέσω  του χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μαρίνων μαζί με αυτές του Ναυπλίου και της Καλαμάτας προκειμένου να επιτύχουμε βιωσιμότητα και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών.  

Μετά το πέρας της συνεργασίας του κ. Βαρβιτσιώτη με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ο κ. Υπουργός αφού ευχαρίστησε την κ. Τζανετέα για την υποδοχή και την φιλοξενία προέβει σε δηλώσεις λέγοντας ότι «σκοπός της επισκέψεώς του είναι η ενημέρωση του για την πορεία των λιμενικών έργων στην Λακωνίας καθώς και η καθέλκυση του  νέου πλωτού σκάφους που διέθεσε το Υπουργείο στο Λιμεναρχείο Γυθείου».  Συνεχάρη τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα για το μεγάλο έργο που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας θεωρώντας, όπως τόνισε χαρακτηρίστηκα, ότι το νέο λιμάνι Γυθείου αποτελεί το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης που έχει γίνει ποτέ στον τόπο καταγωγής του πιστεύοντας  ότι θα δώσει την απαραίτητη ώθηση  στη περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον τουρισμό κρουαζιέρας αφού θα έχει την δυνατότητα υποδοχής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.

Η κ. Τζανετέα ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την επίσκεψη του και την συνεργασία που είχαν και επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει πάντα ο κ. Βαρβιτσιώτης για την περιοχή μας.  Στη συνέχεια δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να προγραμματίσουν έργα και μελέτες που αφορούν τα λιμάνια μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για  την  ένταξή τους  στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.