Συνέδριο για τα Μοναστήρια της Αρκαδίας

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013 14:03

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, με την Μητρόπολη Μαντινείας & Κυνουρίας, την Μητρόπολη Γορτυνίας & Μεγαλοπόλεως και Π.Ε. Αρκαδίας, διοργανώνουν Συνέδριο για την Ιστορία των Ιερών Μονών της Αρκαδίας.

Το Συνέδριο, του οποίου ο στόχος είναι να καταδείξει την πολιτιστική σημαντικότητα της Αρκαδίας ως κέντρο θρησκευτικής πνευματικότητος, θα λάβει χώρα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), στις 6 Μαρτίου 2013 και ώρα 5.00 μ.μ.Ο Σκοπός μας: Η Αρκαδία διεθνώς

Θα υπάρξει προβολή σε οθόνες των ιστορικών Μονών της Αρκαδίας, των Βυζαντινών Εκκλησιών της, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων της. Στο επίκεντρο της παρουσιάσεως θα τεθεί η πολιτιστική κληρονομία της Αρκαδίας, τόπος γεννήσεως πολλών μύθων και πηγή εμπνεύσεως από την πρώιμη αρχαιότητα ως την εποχή του Ρομαντισμού.

Η περίφημη φυσική ομορφιά της κατέστησε την Αρκαδία σύμβολο της κατ΄ εξοχήν ειδυλλιακής ζωής,  όπου ο Παν, ο θεός των δασών με την συνοδεία των Νυμφών απολαμβάνουν την ευλογημένη ζωή της βουκολικής απλότητος, την οποία ύμνησαν ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος στις «Εκλογές» του και αργότερα  ο Γκαίτε και ο Σίλλερ. Έτσι, η Αρκαδία έγινε το σήμα κατατεθέν του επιγείου Παραδείσου, όπως φαίνεται και στον πίνακα του Πουσίν Νικολα, που επιγράφεται «Et in Arcadia ego».

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων 

Γ. Ζαραφέτας