Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για τα απορρίμματα – Ξανανοίγει το Πλάτωμα;

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 17:14

Σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρο Καλαφάτη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δοθεί λύση στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ύστερα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι δήμοι ανα την Ελλάδα και κατόπιν της ασυνεννοησίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – δήμου Τρίπολης, για το ποιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης και ποιος της αποκομιδής, με αποτέλεσμα να έχουν σωρευθεί βουνά σκουπιδιών στην πόλη της Τρίπολης, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.Η Δημοτική Ραδιοδωνία Τρίπολης βρέθηκε στο ΥΠΕΚΑ, καλύπτοντας το ρεπορτάζ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν για λογαριασμό του υπουργείου (εκτός από τον κ. Καλαφάτη) η Γενική Γραμματέας κ. Ευαγγελίδου και οι ειδικοί συνεργάτες, κα Κολοκοτρώνη και κ. Λιόγκας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης, κ. Τατούλης συνοδευόμενος από το Σύμβουλο Διαχείρισης, κ. Μιχαλόπουλο, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας, οι δήμαρχοι Τρίπολης, κ. Σμυρνιώτης, Ερμιονίδας, κ. Καμιζής (με τον αντιδήμαρχο κ. Κούστα), Πύλου – Νέστορος, κ. Καφαντάρης, Ανατολικής Μάνης, κ. Ανδρεάκος και Ευρώτα, κ. Γρυπιώτης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Νίκας τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη, αποτελείται από τρία μέρη: 1ον: Η προσωρινή διαχείριση ανήκει στην περιφέρεια, η οποία διαθέτει τα χρήματα του ΕΠΕΡΑΑ και επομένως την ευθύνη αγοράς των μηχανημάτων (κομποστοποιητή, ΚΔΑΥ, τοποθέτηση δεματοποιητή) και την ευθύνη διαμόρφωσης του χώρου, 2ον: Οι δήμοι έχουν την ευθύνη λειτουργίας αυτών των μονάδων στον ενδιάμεσο χρόνο, 3ον: Θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τρίπολη τριμερής σύσκεψη  κατά νομούς, με τη συμμετοχή των δήμων κάθε νομού, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ και της αιρετής περιφέρειας. Όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς, αυτό κατά τον κ. Νίκα, έγκειται στο υπουργείο και αναμένεται πλέον η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, κ. Σμυρνιώτης τόνισε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε ότι η μόνη υποχρέωση των δήμων είναι να προτείνουν τους χώρους και στην Τρίπολη ο χώρος είναι και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος. Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι ο εξοπλισμός θα είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, ενώ ΦοΔΣΑ και δήμοι θα αναλάβουν το κόστος λειτουργίας. Σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών της Τρίπολης, θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες παρατάξεις και ο δήμαρχος, όπως είπε, θα ζητήσει την προσωρινή απόσυρση των απορριμμάτων από την πόλη και εναπόθεσή τους σε παλαιό ή ανενεργό ΧΑΔΑ, για ένα χρονικό διάστημα 2-2,5 μηνών, καθώς υπάρχει μείζον θέμα δημόσιας υγείας και γι’ αυτό, θα ζητηθεί να τεθεί η Τρίπολη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα, θα υποβάλλει αίτημα, την Πέμπτη το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι υπεύθυνη για την έκδοση τέτοιων αποφάσεων. Στη συνάντηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Τρίπολη, θα εξεταστούν οι χώροι προσωρινής διαχείρισης και ποιες περιοχές θα εξυπηρετήσει ο καθένας τους.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι η μεταφορά έχει τεχνικά προβλήματα και δεν είναι δυνατόν τα σκουπίδια να παραμένουν στους δρόμους, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα του δεματοποιητή στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου αντιμετωπίζεται νομικά και σύντομα θα υπάρξει λύση. Παραδέχτηκε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στο θέμα της εξεύρεσης χώρου διαχείρισης απορριμμάτων και, αν και αρχικά ειπώθηκε ότι η περιφέρεια δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, εντούτοις αποδείχτηκε στη σύσκεψη ότι οι ΜΠΕ συντάσσονται από την περιφέρεια. Η Τρίπολη, ανέφερε ο κ. δήμαρχος, είναι η πρώτη στη διαδικασία προσωρινής διαχείρισης, με την προϋπόθεση όμως να ξεκινήσει επί της ουσίας και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι η πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ΧΥΤΥ ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, που είναι προς αδειοδότηση κι αυτό, σημείωσε ο δήμαρχος, θα είναι μια καλή λύση.

(Να σημειώσουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλαφάτης αποχώρησε από τη σύσκεψη ύστερα από 10′ και δεν προέβη σε καμία απολύτως δήλωση στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί και στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στη σύσκεψη, όπως επίσης ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ).

Α.Κ.

 
Δείτε τη δήλωση Π. Νίκα: 

Δείτε τη δήλωση Γ. Σμυρνιώτη: