Τα 50 πράγματα που δεν ξέρετε για το Μουντιάλ

Διαβάστε 50 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το Μουντιάλ. Μεταξύ αυτών είναι ότι η ομάδα της Ελλάδας έχει το μεγαλύτερο εθνικό ύμνο, ότι το τρόπαιο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σώθηκε γιατί το έκρυψε μέλος της FIFA κάτω από το κρεβάτι του….



Αναλυτικά τα 50 πράγματα του Μουντιάλ που ίσως δε τα ξέρετε…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν ήταν πάντα αυτό που ξέρουμε όλοι μας. Στα πρώτα εννέα τουρνουά, που χρονολογούνται από το 1930 – 1970, ο νικητής βραβευόταν με ένα κύπελλο γνωστό ως τρόπαιο Ζιλ Ριμέ.

Η FIFA απαιτεί από τους οικοδεσπότες του Μουντιάλ να έχουν τουλάχιστον 8 γήπεδα. Η Βραζιλία, που είχε σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων της, αποφάσισε να χτίσει 12.

Όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι η Βραζιλία θα κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Μάλιστα ο πρόεδρος της FIFA είχε ετοιμάσει μια ομιλία στα … πορτογαλικά. Η Βραζιλία όμως έχασε από την Ουρουγουάη 2-1.

Μόνο δύο χώρες έχουν υπερασπιστεί με επιτυχία τους τίτλους τους: η Ιταλία η οποία κέρδισε το 1934 και το 1938 και η Βραζιλία με νίκες το 1958 και το 1962.

Η Βραζιλία είναι η μόνη χώρα που συμμετείχε σε κάθε διοργάνωση του Μουντιάλ, φτάνοντας με τη φετινή της συμμετοχή στις 20 εμφανίσεις.

Ωστόσο η Βραζιλία δεν ήταν πάντα υπερδύναμη του Μουντιάλ. Στην πραγματικότητα, οι δύο πρώτες συμμετοχές της ήταν ολοκληρωτικές καταστροφές. Το 1930, οι πολιτικές διαφωνίες σε επίπεδο ομοσπονδίας, κατέστρεψαν τις πιθανότητες της ομάδας. Μάλιστα, το 1934, το θαλάσσιο ταξίδι δύο εβδομάδων για την Ιταλία, είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των παικτών. Το 1958, η Βραζιλία κατάφερε να κερδίσει την αίγλη που έχει μέχρι σήμερα.

Για τους deputantes του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το πρώτο ταξίδι ήταν ιδιαίτερα σκληρό. Από τους 22 πρωτάρηδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε διοργανώσεων, μόνο οι πέντε επέζησαν από την φάση των ομίλων. Σημειώθηκαν 23 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και 47 ήττες.

Το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανήκει στη ρωσική Oleg Salenko, που σημείωσε πέντε γκολ ενάντια στο Καμερούν το 1994.

Το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ, παρόλο που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάτω από το κρεβάτι ενός μέλους της FIFA, εξαφανίστηκε για τα καλά με τελευταία εμφάνιση κατά την απονομή της Βραζιλίας μετά την τρίτη νίκη της το 1970. Το Κύπελλο που αντικατέστησε το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ, με το μοντέρνο σχεδιασμό του, δόθηκε για πρώτη φορά στο τουρνουά του 1974.

Η FIFA διοργάνωσε ένα διαγωνισμό πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 προκειμένου να επιλέξουν οι φίλαθλοι τα συνθήματα που θα εμφανίζονταν στο λεωφορείο κάθε χώρας. Τα νικηφόρα μηνύματα κυμαίνονταν από το έξυπνο (της Ολλανδίας «οι αληθινοί άνδρες φορούν πορτοκαλί») μέχρι το εμπνευσμένο (της Ακτής Ελεφαντοστού «οι ελέφαντες θα κατακτήσουν την Βραζιλία») αλλά και τα τελείως ανόητα όπως αυτό της Γαλλίας «η λέξη αδύνατον (impossible) δεν είναι γαλλική». Στην πραγματικότητα όμως είναι: impossible.

Οι διοργανώτριες χώρες έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 6 φορές: η Ουρουγουάη το 1930, η Ιταλία το 1934, η Αγγλία το 1966, η Δυτική Γερμανία το 1974, η Αργεντινή το 1978 και η Γαλλία το 1998.

Και στα τέσσερα Μουντιάλ που έχουν φιλοξενηθεί στη Νότια Αμερική (1930, 1950, 1962 και 1978) έχουν κερδίσει χώρες από τη Νότια Αμερική. Ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει εκτός Ευρώπης, εκτός από την Ισπανία που κατέκτησε το Μουντιάλ στη νότια Αφρική πριν από τέσσερα χρόνια.

Θα μπορούσε να είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου θα συμμετέχουν 32 ομάδες. Η FIFA εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάχουν στο Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, 40 ομάδες.

Περίπου 83 διαφορετικά έθνη έχουν πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό όμως εξαρτάται από το πώς μετρούνται. Τουλάχιστον επτά από αυτά έχουν χαθεί ή έχουν αλλάξει όνομα, όπως η Σοβιετική Ένωση, το Ζαϊρ και οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

Κάθε συνομοσπονδία θέτει τους δικούς της κανόνες για τη συμμετοχή της στους αγώνες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες είχαν πιο δύσκολο δρόμο μέχρι να φτάσουν στη Βραζιλία σε σχέση με άλλες. Η Ουρουγουάη είχε πιο δύσκολο δρόμο, καθώς έπρεπε να παίξει 18 παιχνίδια προκειμένου να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ισπανία, από την άλλη, έδωσε μόλις 8 αγώνες.

Η Ισπανία κέρδισε 30 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Ο φετινός νικητής θα κερδίσει 35 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από όσα πήρε η Βραζιλία το 2002.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν μεταδιδόταν τηλεοπτικά μέχρι το 1954 στην Ελβετία. Το 2010, τον τελικό παρακολούθησαν πάνω από 24,3 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στις ΗΠΑ.

Δύο αγώνες ήταν αυτοί που έμειναν στην ιστορία: Η εκπληκτική εμφάνιση των ΗΠΑ ενάντια στην Αγγλία το 1950, κερδίζοντας με 1-0 και η νίκη της Βόρειας Κορέας έναντι της Ιταλίας το 1966. Για το 2014, ένας αγώνας που θα προκαλέσει σοκ θα είναι, για παράδειγμα, η νίκη της Κόστα Ρίκα έναντι της Ισπανίας.

Η Βραζιλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τις ΗΠΑ το 1994.

Οι τρεις από τους πέντε τελευταίους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου έπρεπε να πάνε πέρα από τα 90 λεπτά του αγώνα. Οι δύο από αυτούς έφτασαν μέχρι τα πέναλτι (1994 και 2006) ενώ η Ισπανία κέρδισε μετά από παράταση 30 λεπτών.

Θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που η τεχνολογία στη γραμμή τέρματος θα βοηθήσει τους διαιτητές προκειμένου να είναι σίγουροι για ένα γκολ.

Οι κίτρινες και κόκκινες κάρτες έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, μετά από αίτηση Βρετανού διαιτητή.

Δεδομένου ότι το τουρνουά άλλαξε στη σύγχρονη μορφή του με τον νοκ-άουτ γύρο των 16 ομάδων, σχεδόν το ένα τρίτο των αγώνων αυτών χρειάστηκαν πάνω από 90 λεπτά για να ολοκληρωθούν. Από τους 112 αγώνες, οι 14 κρίθηκαν στην παράταση και οι 21 έφτασαν μέχρι τα πέναλτι.

Κάθε ομάδα θα κερδίσει 8 εκατομμύρια δολάρια αυτό το καλοκαίρι μόνο με τη συμμετοχή της, καθώς και 1,5 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των εξόδων προετοιμασίας, σύμφωνα με τη FIFA.

Το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ από έναν παίκτη σε μία διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου παραμένει εδώ και 56 χρόνια. Ανήκει στον Γάλλο Just Fontaine, που σκόραρε 13 γκολ το 1958.

Το ρεκόρ οπαδών στο τουρνουά εξακολουθούν να κατέχουν οι ΗΠΑ, με μέσο όρο 68.991 οπαδοί για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994.

Η στολή που φορούν οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι συνήθως το σκούρο μπλε κατά τα τελευταία 19 τουρνουά. Μόνο ένας νικητής φόρεσε κόκκινο – η Αγγλία το 1966.

Η Γερμανία δεν έχει χάσει ποτέ πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ αντίθετα η Αγγλία δεν έχει κερδίσει ποτέ.

Ο πρώτος τερματοφύλακας σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου που έπαιξε φορώντας γάντια, πιστεύεται ότι είναι ο Sepp Maier της Δυτικής Γερμανίας το 1974. Μέχρι τότε, σχεδόν όλοι οι τερματοφύλακες έπαιζαν με γυμνά χέρια.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία είχε τους περισσότερους χώρους – 17 γήπεδα σε 14 πόλεις. Το πρώτο τουρνουά του 1930 διαδραματίστηκε σε μόλις 3 χώρους, όλους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Η χωρητικότητα του γηπέδου Μαρακανά που θα φιλοξενήσει τον τελικό της φετινής διοργάνωσης χωρά 75.000 θεατές, λιγότερους από τους μισούς των 174.000 που πιστεύεται ότι ήταν στον τελικό του 1950 στο ίδιο γήπεδο.

Ο γηραιότερος παίκτης που κέρδισε σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Ιταλός τερματοφύλακας Dino Zoff. Σήκωσε το τρόπαιο σε ηλικία 40 ετών.

Οι αριθμοί από το 1 έως το 23 είναι οι μόνοι που επιτρέπεται να φορούν οι παίκτες στις φανέλες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA. Ο αριθμός 1 πρέπει να ανήκει σε τερματοφύλακα.

Ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ανήκει στην Ελλάδα με 158 στίχους. Αν υπολογίσει κανείς με μουσικές νότες, τότε η διάκριση ανήκει στην Ουρουγουάη με 105. Φυσικά, η FIFA δεν επιτρέπει να ακουστεί όλος ο εθνικός ύμνος – οι κανόνες έχουν καθορίσει ως όριο τα 90 δευτερόλεπτα.

Καμία χώρα δεν έχει συμμετάσχει σε περισσότερους τελικούς χωρίς νίκη εκτός από τις Κάτω Χώρες (1974, 1978 και 2010).

Ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το 1930, όπου η Ουρουγουάη κέρδισε την Αργεντινή με 4-2.

Η μικρότερη χώρα που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2002. Πληθυσμός: 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η Adidas σχεδιάζει τη μπάλα για κάθε Μουντιάλ από το 1970. Εκείνο το πρώτο μοντέλο, που ονομαζόταν Telstar, εισήγαγε το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρό σχεδιασμό του για να φαίνεται καλύτερα η μπάλα στην τηλεόραση.

Ο πρώτος προκριματικός αγώνας για το Μουντιάλ του 2014 έγινε στις 15 Ιουνίου 2011: Η Μπελίζ νίκησε την Montserrat με 5-2. Καμία ομάδα δε θα είναι στη Βραζιλία.

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ζυγίζει 2,73 κιλά, σχεδόν διπλάσιο από το Lombardi Trophy.

Δύο παίκτες κατέχουν το ρεκόρ συμμετοχών σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα: ο Antonio Carbajal του Μεξικού και ο Lothar Matthaus της Γερμανίας. Ο Matthaus κέρδισε μία φορά.

Σε πέντε αγώνες Μουντιάλ σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 γκολ, συμπεριλαμβανομένης της νίκης της Αυστρίας έναντι της Ελβετίας με 7-5 το 1954. Κανένα παιχνίδι δεν είχε διπλάσιο αριθμό γκολ από το 1982.

Η νικήτρια ομάδα, φυσικά, κερδίζει ένα τρόπαιο που είναι κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι. Η δεύτερη και Τρίτη ομάδα παίρνουν μετάλλια ενώ η τέταρτη ένα δίπλωμα.

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η μόνη ομάδα που εμφανίστηκε σε περισσότερα από ένα Παγκόσμια Κύπελλα και έχασε σε όλους τους αγώνες που συμμετείχε. Σκόραρε μόλις ένα γκολ.

Καμία ομάδα δεν έχει σκοράρει περισσότερα γκολ στο Μουντιάλ από τη Βραζιλία με 210 γκολ σε 97 αγώνες.

Μόνο μία ομάδα έχει αποκλειστεί από Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς να δεχτεί ούτε ένα γκολ: η Ελβετία το 2006. Έχασε στα πέναλτι από την Ουκρανία στο δεύτερο γύρο.

Η πρώτη μασκότ Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε την μεφάνισή της στους αγώνες του 1966 στην Αγγλία. Με το όνομα World Cup Willie, ήταν ένα λιοντάρι με φανέλα των Union Jack. Από τότε, πέντε επίσημες μασκότ ήταν ζώα, δύο ήταν παιδιά, μία ήταν ραβδί, μία ήταν ένα τρίο από εξωγήινους και δύο ήταν φρέσκα προϊόντα.

Ο Γάλλος Ζινεντίν Ζιντάν ήταν ο πιο τιμωρημένος παίκτης στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Σε 12 παιχνίδια από τα παιχνίδια που συμμετείχε σε 3 διοργανώσεις, έλαβε τρεις κίτρινες κάρτες και δύο κόκκινες. Μόνο ο Βραζιλιάνος Καφού έχει λάβει τόσες κάρτες, με έξι κίτρινες σε τέσσερα τουρνουά.

Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν έξι κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας για τη φάση των ομίλων, από τη διαφορά των γκολ μέχρι τους μεταξύ τους βαθμούς. Η τελευταία στη λίστα είναι η κλήρωση

Τα βρετανικά πρακτορεία στοιχημάτων θεωρούν τη Βραζιλία ως το φαβορί του φετινού Μουντιάλ, ενώ ακολουθούν η Αργεντινή και η Γερμανία. Το αουτσάιντερ είναι η Ονδούρα με 2.500 – 1.

 

ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤο νέο ΕΣΠΑ θα διαχειριστεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το πρόγραμμα LIFE AMMOS στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς