Τα “Άνθη της Πέτρας” στο 5ο Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Herma Conference

Το 5o Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «HerMa Conference», αποτέλεσε μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο που διήρκησε από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, είχε στόχο να προσφέρει μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του.

Τα Άνθη της Πέτρας ήταν παρόντα και η Γενική Γραμματέας της Κίνησής μας Αγγελική Αναστοπούλου παρουσίασε όλο το πλέγμα των δράσεων και πρωτοβουλιών μας σε αυτή την πολύ σημαντική διεθνή συνάντηση που οργανώθηκε με τη συνεργασία φορέων όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/μιο του Kent, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου-Δήμος Αθηναίων, το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Διεύθυνση ΝΠΚ ΥΠΟΟΑ, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων κτλ.



Φέτος ο κεντρικός πυρήνας του συνεδρίου είχε ως θέμα «O Λαϊκός Πολιτισμός ως Παγκόσμια Κληρονομιά» (Traditional and Local Knowledge as Heritage), που ήταν και ο βασικός άξονας συζήτησης. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο του οποίου το θεωρητικό πλαίσιο ακόμα ερευνάται και διαμορφώνεται.

Τριάντα εισηγητές, πέντε θεματικές συζητήσεις, πέντε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, δεκαπέντε πανεπιστημιακοί και κορυφαίοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο, για τρεις ημέρες έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το γενικότερο πρίσμα του λαϊκού πολιτισμού και των άυλων εκφάνσεών του.

Η θεματική αναπτύχθηκε μέσα από τις πέντε βασικές ενότητες του συνεδρίου, θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις. Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, επιχειρήθηκε να αναδειχθούν τα καίρια ζητήματα που αφορούν τις παγκόσμιες εξελίξεις του 21ου αιώνα στον πολιτισμό, καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται, ή θα πρέπει να υιοθετηθούν παγκοσμίως στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών.

Προηγούμενο άρθροΤατούλης: «Κατοχυρώνουμε την Πελοπόννησο της δημιουργίας και της προοπτικής πιστοί στη συμφωνία μας με τους πολίτες»
Επόμενο άρθροΤα θέματα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δ.Τρίπολης