Τα Επιμελητήρια ζητούν απόσυρση της υπέρμετρης φορολόγησης και αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Στάλθηκαν τρία ψηφίσματα στους συναρμόδιους υπουργούς

Την άμεση απόσυρση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, που επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, την προώθηση νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, καθώς και την άρση των διατάξεων που οδηγούν σε απαξίωση τον επιμελητηριακό θεσμό, ζητεί από την κυβέρνηση, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.



Τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε έκτακτη συνάντησή τους μετά από πρόσκληση του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014, προέβησαν στην έκδοση τριών ψηφισμάτων τα οποία και απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.

Με το πρώτο ψήφισμα, η ΚΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σωστή αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, στην άμεση διαγραφή όλων των διατάξεων και ρυθμίσεων, που έχουν σαφώς εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνονται στη φοροδοτική ικανότητα κάθε επιχειρηματικού φορέα, και στη θέσπιση ενός νέου δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού φορολογικού πλαισίου με κεντρικό άξονα την εθνική οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, περιλαμβανομένων και των εξαγωγών, και την προώθηση κάθε επενδυτικού και αναπτυξιακού μέτρου.

Με το δεύτερο ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση επαναφέρει την πρότασή της προς την Πολιτεία, μετά και την αποδεδειγμένη αποτυχία των υφιστάμενων ρυθμίσεων, για κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών και μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, με το τρίτο ψήφισμα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον μνημονιακό νόμο για την άρση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια και να καταργήσει άμεσα τις διατάξεις των νόμων 4179/2013 (άρθρο 21) και το άρθρο 25 του νόμου «Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις». Με τις δύο αυτές διατάξεις επιχειρείται η πολυδιάσπαση του επιχειρηματικού κόσμου, που οδηγεί στην πλήρη αποδυνάμωση του φυσικού τους φορέα, που είναι τα εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε εμπορικές αλλά και τεχνικές επιχειρήσεις να εγγράφονται στο Ξενοδοχειακό και στο Τεχνικό Επιμελητήριο αντίστοιχα.

Δήλωση Προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Ιωάννη Μπουντρούκα

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Ιωάννης Μπουντρούκας,  δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν. Αυτό που ζητάμε είναι η καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Οι ακρότητες των προστίμων, με τις νέες διατάξεις του ΚΦΔ, για τις παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας,  δεν δείχνουν θέληση πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά μη κατανόηση του εκρηκτικού κλίματος που υπάρχει σήμερα στους φορολογούμενους.

Όσον αφορά τις οφειλές των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, τις κατασχέσεις και την στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον δεν ρυθμιστούν οι οφειλές εντός δέκα ημερών, το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει προτείνει σειρά προτάσεων όπως:

• πάγωμα των παλαιοτέρων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις με ταυτόχρονο διαχωρισμό από την τρέχουσα εισφορά του ασφαλισμένου, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τουλάχιστον την τελευταία.

• Διαχωρισμό του ασφαλίστρου για την υγεία με αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί τουλάχιστον να καταβάλει την εισφορά για την υγεία, ώστε αυτός και τα προστατευόμενα μέλη του να χαίρουν της στοιχειώδους νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για τους οφειλέτες, διαγραφή της βεβαιωμένης οφειλής τους στον κλάδο της υγείας, για όσο διάστημα δεν είχαν δικαίωμα περίθαλψης εξαιτίας της μη καταβολής ασφαλίστρων.

Τέλος, ο Επιμελητηριακός θεσμός, που λειτουργεί για πάνω από 100 χρόνια,  πρέπει να διαφυλαχθεί με την διατήρηση του καθεστώτος του Δημόσιου χαρακτήρα των Επιμελητηρίων, με παράλληλη επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων ως μέλη τους, καθώς και η διατήρηση του υφισταμένου αριθμού των 59 Επιμελητηρίων στη χώρα.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα ψηφίσματα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr.

Προηγούμενο άρθροΗ ενορία Αγ. Αικατερίνης Τρίπολης έκοψε την πίτα της (vid, ph)
Επόμενο άρθροΤελευταία νέα 04-02-2014 (ανανεώνεται τακτικά)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5