Τα νέα της Περιφέρειας για εμβολιασμούς, ΠΕΠ, τουριστική προβολή, αγροτική ανάπτυξη και εξόφληση δαπάνης μεταφοράς μαθητών

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 10:07
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Ενημέρωση για δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
To 80% των υπαλλήλων στις Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν εμβολιαστεί

Το 20,39% των υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες είναι υπόχρεο σε rapid test, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά.

Σε αριθμούς αυτό “μεταφράζεται” ότι στην εν λόγω εξέταση υποχρεώνονται οι 207 από τους συνολικά 1.015 υπαλλήλους.Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συγκάλεσε το πρωί χθες, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αντικείμενο την εξέλιξη της πανδημίας της covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων αποτροπής διάδοσης και της εφαρμογής των πρωτοκόλων εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ζητήθηκε από τους διευθυντές των υπηρεσιών να συστήσουν προς τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους να εμβολιαστούν, αλλά και να φροντίσουν για την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Tα αναλυτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους ανά Περιφερειακή Ενότητα -τα οποία μεταβάλλονται κάθε εβδομάδα, με βάση τη ροή των εμβολιασμών ή της νόσησης- μπορείτε να τα δείτε εδώ:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Κλιμάκιο της Ε.Ε. στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον Κάρστεν Ράσμουσεν, αύριο Τετάρτη

Την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, επισκέπτεται αύριο Τετάρτη 24 Νοεμβρίου κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό τον Κάρστεν Ράσμουσεν, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση του κλιμακίου με τον περιφερειάρχη και άλλους παράγοντες, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2021 – 2027.

Το προσχέδιο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2022 στην πρόσφατη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής Τουρισμού

Το προσχέδιο του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2022 συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας υπό την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Αννα Καλογεροπούλου, παρουσία και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στην παρέμβασή του στην εν λόγω συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης, αφού συνεχάρη την ομάδα Τουρισμού για το έως τώρα έργο της, σημείωσε πως η μετα – covid εποχή “επιτάσσει να διαισθανθούμε τις αλλαγές και να υποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα που ανατέλλει με ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο, με νέες ιδέες, προσανατολισμένο στον τουρισμό εμπειρίας, τον φυσιολατρικό τουρισμό, τη γαστρονομία, τα αρχαία μνημεία και τον πολιτισμό”.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις επόμενες δράσεις που σχεδιάζει η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, στην επικαιροποίηση της τουριστικής επικοινωνιακής ταυτότητας (destination rebranding) του προορισμού “Πελοπόνησσος” μέσω ανοιχτού δημιουργικού διαγωνισμού, την παραγωγή νέου θεματικού περιεχομένου σε συνεργασία με την Marketing Greece, καθώς και την δημιουργία χειμερινής τουριστικής καμπάνιας η οποία, εκτός του βασικού διαφημιστικού σποτ,  θα περιλαμβάνει και χριστουγεννιάτικο σποτ με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών κατά την εορταστική περίοδο.

Τέλος, η διευθύντρια του τμήματος Τουρισμού Κανέλλα Καράμπελα προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2021.

Στη εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αθηνά Κόρκα, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου και Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, η ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικών και Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου Βίβιαν Μανωλέσου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Πλατής, όπως επίσης ο εντεταλμένος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουντρούκας επικεφαλής της παράταξης “Πελοποννησιακή Συμμαχία”, καθώς και ο Δημήτρης Βασιλείου από την παράταξη “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”.

Συμμετοχή των Περιφερειών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 ζητεί η ΕΝΠΕ

“Να αποτυπωθεί και κατά την υποβολή του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 η διατήρηση της αρχιτεκτονικής που έχουµε στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, µε την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών και την εκχώρηση των ίδιων ακριβώς µέτρων στα Περιφερειακά Προγράµµατα”.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδα (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, μεταφέροντας την σχετική ομόφωνη απόφαση της ΕΝΠΕ όσον αφορά στην αρχιτεκτονική και τη δοµή του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρει ειδικότερα:

“Τώρα που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ και µετά απὀ τον διεξοδικό διάλογο και τη διαβούλευση για το περιεχόµενό της, που πραγµατοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστηµα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, θέλουμε και µε την παρούσα επιστολή να σας επισηµάνουµε την ομόφωνη απόφαση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, σχετικά µε την αρχιτεκτονική και τη δοµή του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027, όπου ζητούµε να παραμείνουν στα Περιφερειακά Προγράμματα εκχωρηµένα τα ίδια ακριβώς Μέτρα που έχουν εκχωρηθεί και κατά την τρέχουσα Προγραμμµατική Περίοδο 2014 – 2020.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουµε την οµαλή συνέχιση παρεμβάσεων πολύ χρήσιμων για τον αγροτικό κόσµο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση της Περιφερειακής διακυβέρνησης στον πολύ κρίσιμο για τη χώρα µας αγροτικό τοµέα.

Αλλωστε, η εμπειρία της τρέχουσας Προγραμμµατικής Περιόδου δείχνει ότι αυτός ο τρόπος υλοποίησης, µε την συνέργεια των Περιφερειακών Προγραμμάτων και του Τομεακού Προγράµµατος του υπουργείου σας, έχει πολύ θετικά αποτελέσµατα για την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την ομαλή υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων που αφορούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναμένουμε να αποτυπωθεί και κατά την υποβολή του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 – 2027 η διατήρηση της αρχιτεκτονικής που έχουµε στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο µε την ενεργό συμμετοχή των Περιφερειών και την εκχώρηση των ίδιων ακριβώς µέτρων στα Περιφερειακά Προγράµµατα. Η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος παραμένει στην διάθεσή σας προκειµένου, µέσα από συνέργειες, να διασφαλίσουµε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα για τον αγροτικό κόσµο σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Πίστωση από τους ΚΑΠ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για εξόφληση δαπάνης μεταφοράς μαθητών

Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για την εξόφληση της συνολικής της δαπάνης που αφορούσε στη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021, αλλά και για την κάλυψη ανάλογων αναγκών κατά την φετινή σχολική χρονιά.

Η εν λόγω πίστωση ανέρχεται, ειδικότερα, σε 10.456.700 ευρώ και αποτελεί μέρος συνολικής πίστωσης ύψους 92.000.000 ευρώ προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, η πιο πάνω πίστωση αφορά στην εξόφληση της συνολικής δαπάνης των Περιφερειών για τη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2020 – 2021 και για την κάλυψη δαπανών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών κατά το σχολικό έτος 2021 – 2022.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον γιατρό – ερευνητή Αντ. Τάντουλο

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον γιατρό – ερευνητή Αντώνη Τάντουλο, σε υλικό του οποίου βασίστηκε το επετειακό λεύκωμα “Η ναυμαχία του Ναβαρίνου – Η Συλλογή του Αντώνη Τάντουλου” που εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Αντίτυπα της έκδοσης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, όπως επίσης και στις πρεσβείες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, καθώς και στον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Στη σημερινή συνάντηση, εξ άλλου, συζητήθηκε και η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ευρύτατη συλλογή του Αντ. Τάντουλου μέσα από την ίδρυση και λειτουργία, πιθανότατα στη Νεάπολη Βοιών, ενός Ναυτικού Μουσείου Πελοποννήσου.