Τα νέα της Περιφέρειας με ΔΕΘ, κρούσματα, συμβάσεις και επιτροπές

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 08:26
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την Περιφέρεια σχετικά με δράσεις, αποφάσεις και συνεδριάσεις:

«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς την υπογραφή της σύμβασης για τον δρόμο Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα, σύνδεση και με την ΑρναΟλοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία και πλέον μπορεί να υπογραφεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου βελτίωσης και συντήρησης της ορεινής οδού Μηλέα – Παναγία Γιάτρισσα.

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, γνωστοποιώντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 1.894.538,48 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι ο δρόμος θα συνδεθεί με την Αρνα, στην Π.Ε. Λακωνίας, ενέργεια η οποία τον καθιστά διανομαρχιακού χαρακτήρα.

 

131 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, 161 οι νοσηλείες με αυξανόμενες αυτές στις ΜΕΘ

Συνολικά  κρούσματα covid-19 καταγράφηκαν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ υψηλός εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.170.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 131 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 20.761.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 30, στην Π.Ε. Αρκαδίας 15, στην Π.Ε. Κορινθίας 40, στην Π.Ε. Λακωνίας 3 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 43.

Εξ άλλου, μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 161 άτομα (τα 9 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 9 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 9, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 28, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 30 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 21 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 64 (τα 4 στη ΜΕΘ).

 

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, τιμώμενη η Περιφέρεια στην φετινή ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί από το απόγευμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να παρίσταται στα εγκαίνια -μεθαύριο Σάββατο, 11 του μήνα- της 85ης Διεθνούς Εκθεσης, στην οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τιμώμενη, ως η περιοχή στην οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, την επέτειο των 200 χρόνων από την οποία γιορτάζει φέτος η Ελλάδα.

Η Περιφέρειας συμμετέχει με δύο περίπτερα στην φετινή 85η ΔΕΘ, ένα στο εμπορικό τμήμα με τη συνεργασία των 5 Επιμελητηρίων και ένα επετειακό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 -το οποίο είναι προγραμματισμένο να επισκεφθούν η πολιτική ηγεσία της χώρας, οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο περιφερειάρχης, αύριο το βράδυ, θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Σύλλογος των Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης “Ο Κολοκοτρώνης”.

Μεθαύριο, ο Π. Νίκας είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, όπως και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ θα παρευρεθεί φυσικά και στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

Ας σημειωθεί ότι η προβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Θεσσαλονίκη αυτό το χρονικό διάστημα είναι έντονη, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις του περιφερειάρχη σε σημαντικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Ελλάδας.

 

Συνάντηση με αυτοδιοίκηση και φορείς στον πυρόπληκτο Δήμο Μεγαλόπολης έχει σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Τους Χράνους, στον πυρόπληκτο Δήμο Μεγαλόπολης, επισκέφθηκε χθες Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θανάση Χριστογιαννόπουλο, άλλους αυτοδιοικητικούς καθώς και κατοίκους.

Ο περιφερειάρχης -συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον πρόεδρο της Αρκαδίας 2020 ΤΑΠΤοΚ Μανώλη Σκαντζό και τον πρόεδρο της Αρκαδία Α.Ε. Παναγιώτη Μπούρα- ενημέρωσε για τις δράσεις που σχεδιάζονται, όπως και για την πάνω από 2.000.000 ευρώ πίστωση που διατίθεται από την Περιφέρεια και τα νομικά της πρόσωπα για παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα. Από την πλευρά τους, οι τοπικοί παράγοντες κατέθεσαν προτάσεις ως προς τις κατευθύνσεις τις οποίες εκτιμούν ότι πρέπει να κινηθούν οι εν λόγω παρεμβάσεις.

Οπως τόνισε ο Π. Νίκας, η πιο πάνω πίστωση αφορά μόνο στις πρώτες παρεμβάσεις, καθώς θα ακολουθήσουν πιστώσεις που θα διατεθούν κεντρικά, από την κυβέρνηση, για παρεμβάσεις στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Μεγαλόπολης.

 

Προγραμματική σύμβαση για το γήπεδο της Μελιγούς υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, επίκειται μία ακόμα για τον Ατσίγγανο

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του εν λόγω δήμου για την προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενης μεταλλικής κερκίδας 505 θέσεων στο γήπεδο της Μελιγούς, έργο προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, εξ άλλου, θα υπογραφεί μία ακόμα προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών η οποία θα αφορά στην εκτέλεση έργων στην περιοχή του Ατσίγγανου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σημαντικό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, η οποία έχει αρχίσει να επηρεάζει τον παραλιακό δρόμο προς το Παράλιο Αστρος.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης δήλωσε προς τον δήμαρχο ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει οικονομικά τον δήμο αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού.

 

Συμβάσεις για δύο έργα στην Αρκαδία με προϋπολογισμό 664.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Τις συμβάσεις δύο έργων στην Αρκαδία, συνολικού προϋπολογισμού 664.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη αφορά στο προϋπολογισμού 564.000 ευρώ έργο αποκατάστασης του κύριου δημοτικού δρόμου στην Φαλαισία και η δεύτερη στον καθαρισμό τάφρων, ρείθρων και πρανών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στην Π.Ε. Αρκαδία από κλαδιά και καταπτώσεις, έργο με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

 

Συγκροτήθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα οι επιτροπές αρωγής για εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες Π.Ε.

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα έγινε η συγκρότηση των επιτροπών κρατικής αρωγής στις Π.Ε. Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για την εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις στις περιοχές των εν λόγω Ενοτήτων της Περιφέρειας οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Οι εν λόγω επιτροπές θα δραστηριοποιηθούν, α) στην Π.Ε. Αρκαδίας στις περιοχές των Δήμων Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, β) στην Π.Ε. Λακωνία στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης και γ) στην Π.Ε. Μεσσηνίας στις περιοχές των Δήμων Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη -μέσω τηλεδιάσκεψης- με  τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακά στελέχη, στην οποία εξετάστηκε η εξέλιξη των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται ή ήδη υλοποιούνται όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2022

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με τη συμμετοχή χωρικών αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντικείμενο των εν λόγω συσκέψεων αποτέλεσε και πάλι η προετοιμασία για την σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2022.

 

Εκταμίευση 168.056,69 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Εντολή εκταμίευσης πίστωσης 168.056,69 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τις τελευταίες ημέρες.

Η σχετική απόφαση αφορά δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.