Τα νέα της Περιφέρειας με “Μοριάς Α.Ε.” και έργα στο γήπεδο του Παναρκαδικού

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 09:54
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Ακολουθούν οι ειδήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η λειτουργία της “Μοριάς” Α.Ε.Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αρχίζει η λειτουργία της εταιρείας Μοριάς Α.Ε., η οποία είναι ο κεντρικός αναπτυξιακός οργανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετέχει η Περιφέρεια, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (που διαθέτουν την πλειοψηφία των μετοχών), καθώς επίσης δήμοι όπως και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Η εταιρεία στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, επί της οδού Ναυπλίου.

Το γήπεδο του Παναρκαδικού και συντήρηση οδικού δικτύου Αρκαδία αντικείμενο των δύο συμβάσεων που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Δύο συμβάσεις έργων στην Αρκαδία, συνολικού προϋπολογισμού 435.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Η πρώτη αφορά στο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ έργο συντήρησης και επεμβάσεων σε τμήματα του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας, η τελική δαπάνη του οποίου -μετά την έκπτωση στον σχετικό διαγωνισμό- είναι 189.971,61 ευρώ.

Η δεύτερη σύμβαση έχει ως αντικείμενο εργασίες ανακαίνισης, βελτίωσης και συντήρησης των κτηριακών εγκαταστάσεων του γηπέδου του Παναρκαδικού, έργο με προϋπολογισμό 35.000 ευρώ και τελική δαπάνη, μετά την έκπτωση στον σχετικό διαγωνισμό, ανέρχεται σε 34.216,84 ευρώ.

Σειρά σημαντικών αποφάσεων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σημαντικές αποφάσεις για έργα έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή ενέκρινε, εκτός ημερησίας διάταξης, τα αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία.

Οσον αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό (εκ νέου) της δημοπρασίας για το έργο επισκευής του Δικαστικού Μεγάρου Σπάρτης στο πλαίσιο της ανοικτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ. Ακόμα, εγκρίθηκε και η παραχώρηση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) με θερμική κάμερα στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή προέβη στην έγκριση του πρακτικού δικαιολογητικών συμμετοχής – τεχνικών προσφορών και του πρακτικού οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού ανοικτού άνω των ορίων διαγωνισμού για την προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Ενέκρινε επίσης το 2ο πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού για τη συνέχιση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου του προϋπολογισμού κατά τη μελέτη 115.000 ευρώ έργου βελτίωσης της ασφάλειας κυκλοφορίας στην 9η εθνική οδό, στην έξοδο των Φιλιατρών προς Κυπαρισσία, στη Μεσσηνία.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, εξ άλλου, η Επιτροπή προέβη στην έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τον καθαρισμό υδατορεμάτων στην Αρκαδία, έργο προϋπολογισμού 100.000 ευρώ από πιστώσεις ΚΑΠ της Περιφερειακής Ενότητας.

Ενέκρινε ακόμα την δαπάνη και την διάθεση πίστωσης για την εξόφληση των δαπανών δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την κατασκευή της επαρχιακής οδού Τρίπολη – Καστρί – Αγιος Πέτρος, στα τμήματα α) παράκαμψη Τεγέας και β) ορεινή Μελιγού – Αστρος, με τις παρακάμψεις του Αστρους.

Από την Οικονομική Επιτροπή σήμερα εγκρίθηκε επίσης το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του ετήσιου Συνεδρίου του German Travel Industry Association (Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Γερμανίας) DRV, συνολικού προϋπολογισμού 128.444 ευρώ.

Εγκρίθηκε ακόμα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και η ανάθεση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της Δημοτικής Ενότητας Μαντίνειας, στη Μεσσηνία

Η Επιτροπή προέβη επίσης στην έγκριση του πρακτικού Γ ́ της επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου ως προς την προμήθεια τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ/FEAD) των Κοινωνικών Συμπράξεων των Π.Ε. Αργολίδας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Τέλος, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”, με αντικείμενο τις δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έκδοση ΚΥΑ για τους πυρόπληκτους

Με σειρά κοινών υπουργικών αποφάσεων καθορίζονται οι ενέργειες που αφορούν στην στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Οι εν λόγω αποφάσεις αφορούν, αφ’ ενός στην οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις φετινές και περυσινές πυρκαγιές και αφ’ ετέρου στην επιδότηση της προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των περασμένων Ιουλίου και Αυγούστου.

– Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πυρκαγιές α) της 22ας Ιουλίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και β) της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

– Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κήρια από την πυρκαγιά της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

– Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτήρια από τις πυρκαγιές α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και β) της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

– Επιδότηση προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου / Αυγούστου 2021 που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης

Ο ΔΕΔΔΗΕ καταγράφει ζημιές 3,1 εκ ευρώ στο δίκτυο της ΔΕΗ από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία

Σε 3.150.000 ευρώ ανέρχεται η ζημιά που υπέστη το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, καθώς από τις φλόγες καταστράφηκαν συνολικά 105 χιλιόμετρα δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης και 1.150 ξύλινοι στύλοι.

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά για τις περιοχές Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, “εκτεταμένες ήταν οι ζημιές από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου. Συγκεκριµένα, στην περιοχή της Καλαμάτας υπέστησαν ζημιά 64 στύλοι και καταστράφηκαν 11 χιλιόμετρα  δικτύου, στην περιοχή της Σπάρτης αντικαταστάθηκαν 789 στύλοι και 54 χιλιόμετρα δικτύου ενώ στην περιοχή Τρίπολης υπέστησαν ζημιά 297 στύλοι και καταστράφηκαν 40 χιλιόμετρα δικτύου”.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι φετινές πυρκαγιές προκάλεσαν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ζημιές συνολικού ύψους 16.090.000 ευρώ.

Δύο προσκλήσεις δράσεων με κοινωνικό πρόσημο υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας

Δύο προσκλήσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για την υποβολή προτάσεων προς το ΠΕΠ που αφορούν σε ισάριθμες δράσεις στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 2Α “Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού-Ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση”.

Δυνητικοί δικαιούχοι των εν λόγω προσκλήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 900.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, είναι οι Δήμοι Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για την κάθε μία από τις δύο δράσεις μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/) μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Η πρώτη πρόσκληση με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 300.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο δράσεις κοινωνικής ένταξης περιθωριοποιημένων ομάδων στους Δήμους Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών.

Ειδικότερα, αφορά σε στοχευμένες ενέργειες κοινωνικοποίησης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και προώθησης της κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και, ιδιαίτερα, των περιθωριοποιημένων ομάδων που διαβιούν σε καθεστώς κοινωνικού, εκπαιδευτικού και εργασιακού διαχωρισμού και απομόνωσης με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.

Η δεύτερη πρόσκληση, με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 600.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την ενεργητική ένταξη στην εργασία ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στις περιοχές των Δήμων Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών.

Αφορά, ειδικότερα, στην ενεργητική ένταξη στην εργασία μέσω ενός πλέγματος συμπληρωματικών ενεργειών επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων στις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της τοπικής οικονομίας της περιοχής εφαρμογής της Στρατηγικής ΒΑΑ για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της κοινωνικής ένταξης ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τελευταία παράταση υποβολής αιτήσεων για τη δράση στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων του “Elevate Greece”

Μία ακόμα παράταση -η τελευταία- δίνεται για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στην δράση στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων του “Elevate Greece”.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση για την πιο πάνω δράση του ΕΠΑνΕΚ “Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19”, η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης είναι η Τετάρτη 10 Νοεμβρίου (ώς τις 3 μ.μ.).

Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών/καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 60.000.000 ευρώ και δικαιούχοι είναι οι Nεοφυείς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων/Ε.Μ.Ν.Ε. Elevate Greece (www.elevategreece.gov.gr).

Επιδοτείται  Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2019 ή 2020) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 100.000 ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από εθνικούς πόρους.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τη Δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν ή να ανατρέξουν:

–  στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, Διεύθυνση Υποστήριξης Δράσεων Ερευνας και Καινοτομίας / Τμήμα Γ΄ Καινοτομίας, Μεσογείων 14-18, 115 10 Αθήνα (Απέργης Κωνσταντίνος, τηλ. επικ. 213-1300157, e-mail: dape@gsrt.gr και Σοφιανοπούλου Θεώνη, τηλ. επικ. 213-1300160, e-mail: tsof@gsrt.gr)

–  στο Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ, Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα. (Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9 π.μ. έως τις 4:30 μ.μ.

Εmail: infoepan@mou.gr

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης στο καθολικό της μονής των Ελληνικών, στην Ανθεια

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση του καθολικού και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της μονής Ελληνικών (Παλαιόκαστρου) στην Ανθεια Μεσσηνίας. Το εν λόγω έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 400.000 ευρώ, θα εκτελεστεί απολογιστικά και µε αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στα εξής:

Α) Εργασίες πεδίου:

-Αναµόρφωση της θύρας εισόδου στον νότιο περίβολο (τοξωτό ανώφλι κατασκευή δικλινούς επίστεψης, νέο ξύλινο κούφωµα),

-Πλακόστρωση της αυλής µε λίθινες πλάκες, αποκατάσταση των 4 παρτεριών,

-Αποκατάσταση της λίθινης κλίµακας µε προσθήκη αναβατορίου κλίµακας µε πλατφόρµα για αµαξίδιο αμεα (αναδιπλούµενο) και κατασκευή ράµπας ανόδου αμεα εκτός περιβόλου.

Β1) Στερέωση και µορφολογική αποκατάσταση καθολικού:

– Κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιµετρικά του ναού.

-Τοποθέτηση περιµετρικών ικριωµάτων, καθαίρεση σαθρών εξωτερικών επιχρισµάτων και νεότερων επισκευαστικών κονιαµάτων, επισκευή – αποκατάσταστη τοιχοποιίας (ανάταξη της ΝΑ γωνίας του ανατολικού σταυρικού σκέλους, τοπικές ανακτίσεις, συρραφή της ρηγµατωµένης λιθοπλίνθου στην ΒΑ γωνία του ναού, συρραφή ρωγµών, σφράγιση αρµών και τελικό αρµολόγηµα µε κονίαµα συµβατό µε τα αρχικά αρµολογήµατα, τοπικά ενέµατα).

-Αποκατάσταση του κωδωνοστασίου. Καθαρισµός – συµπλήρωση των πώρινων αρχιτεκτονικών µελών τρούλου.

-Αποκατάσταση της µορφής των ανοιγµάτων και του κεραµοπλαστικού διακόσµου.

-Αποξήλωση των νεότερων τσιµεντοπλακιδίων του δαπέδου και κατασκευή νέου δαπέδου µε λίθινες πλάκες.

-Καθαίρεση µεταλλικών κουφωµάτων και τέµπλου και τοποθέτηση ξύλινων θυρών και κατασκευή νέου τέµπλου.

-Αποκατάσταση της αγίας Τράπεζας. Κατασκευή φραγµάτων από χυτό υλικό µε διάτρητο γυαλί στους λοβούς των παραθύρων και ηµιδιαφανούς ακρυλικού φύλλου στερεωµένου σε λεπτό µεταλλικό πλαίσιο στα παράθυρα του ιερού.

-Επιδιόρθωση στεγών και τρούλου: αποξήλωση της υπάρχουσας στέγης, ο καθαρισµός και η εξυγίανση των θόλων, η διαµόρφωση των κατάλληλων ρύσεων, η στεγανοποίηση των θόλων και η τοποθέτηση κολυµβητών βυζαντινών κεραµιδιών.

– Ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο εσωτερικό του ναού.

-Επίβλεψη έργου.

-Εκπόνηση µελέτης στατικής επάρκειας µε πεπερασµένα στοιχεία για το καθολικό.

Β2) Συντήρηση τοιχογραφιών και αρχικών κονιαµάτων:

-Καθαίρεση νεότερων εσωτερικών επιχρισµάτων από τσιµεντοκονίαµα µε σκοπό τη διερεύνηση και οριοθέτηση των αρχικών τοιχογραφιών στους επιχρισµένους τοίχους, στερέωση σαθρού και αποκολληµένου υποστρώµατος, στερέωση κονιοποιηµένου ή απολεπισµένου ζωγραφικού στρώµατος, περιµετρικές συγκρατήσεις και στερεώσεις των κονιαµάτων και της ζωγραφικής επιφάνειας µε προσθήκη κονιάµατος.

– Καθαρισµός ζωγραφικής επιφάνειας από: άλατα, αιθάλη, σκόνη και µικροοργανισµούς όπου απαιτείται οπλισµός και αντιστήριξη κατά τη διάρκεια τωναναστηλωτικών εργασιών.

-Συντήρηση και συµπλήρωση αρχικών αυθεντικών αρµολογηµάτων στο εξωτερικό της τοιχοποιίας και του αυθεντικού κεραµοπλαστικού διακόσµου.

Γ) Έρευνα – Τεκµηρίωση – Πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκµηρίωση καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Πινακίδες έναρξης-ολοκλήρωσης και ενηµερωτικής πινακίδας µε απόσπασµα σε γραφή Braille, έκδοση ενηµερωτικού φυλλαδίου µε απόσπασµα σε γραφή Braille κ.λ.π.

Δ) Λοιπές Εργασίες: Βασικές προµήθειες, µικροεργαλεία, κ.λ.π.

Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.gsrt.gr