Τα νέα της Περιφέρειας με συσκέψεις, επιστολές και αποφάσεις

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 08:27

Ακολουθούν τα νέα της Περιφέρειας με δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, συσκέψεις και επιστολές.

Αναλυτικά:Τις αποθήκες Πολιτικής Προστασίας στη Μεσσηνία παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, επίδοση υλικού και εξοπλισμού σε εθελοντικές ομάδες

Τις αποθήκες της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, στις οποίες φυλάσσονται υλικά και εξοπλισμός για την αντιμετώπιση συνθηκών έκτακτης ανάγκης, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αργά το μεσημέρι χθες, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης παρέδωσε σε εκπροσώπους εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας υλικό και εξοπλισμό για την διευκόλυνση του έργου συνδρομής των εν λόγω μονάδων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και σώματα της πολιτείας.

 

Π. ΝΙΚΑΣ, “ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ”

“Συγκροτήσαμε τις αποθήκες Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, εκεί που προηγουμένως δεν υπήρχε τίποτα, δυστυχώς” σημείωσε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πλέον σε κάθε Π.Ε. της Περιφέρειας έχει συγκροτηθεί και μία ανάλογη αποθήκη, στην οποία υπάρχουν για άμεση χρήση όλα όσα χρειάζονται για τις ώρες ανάγκης. Θα είμαστε έτοιμοι για την δύσκολη ώρα” τόνισε ο Π. Νίκας.

 

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι για το σύνολο των ειδών και του εξοπλισμού στις εν λόγω αποθήκες θα ενημερωθούν τόσο το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, όσο και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι υποδομές αυτές στον σχεδιασμό τους, ενώ σημείωσε ότι όλη η σχετική υποδομή της Περιφέρειας ως προς την Πολιτική Προστασία, λειτουργεί ως συνδρομή προς το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

Παράλληλα, ο Π. Νίκας εξήρε τον ρόλο των εθελοντών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και την συνδρομή τους προς την Πυροσβεστική και τις άλλες δομές Πολιτικής Προστασίας της πολιτείας “προσφέροντας ουσιαστικό έργο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο περιφερειάρχης για να τονίσει: “Θα είμαστε δίπλα στους εθελοντές όχι με λόγια αλλά με πράξεις, διαθέτοντάς τους εξοπλισμό”.

 

Ο Π. Νίκας επισήμανε την αποφασιστικότητα της περιφερειακής Αρχής να αναβαθμίσει ουσιαστικά την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επιτυγχάνοντας την δημιουργία ΕΜΑΚ στην Τρίπολη, για τον εξοπλισμό της οποίας διατέθηκαν από την Περιφέρεια 850.000 ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό για την δημιουργία 100 υδατοδεξαμενών -δυναμικότητας μέχρι και 350 κυβικά μέτρα- για την υδροδοσία των πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

 

Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης απέδωσε εύσημα για το έργο του στον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Χαντζή και προς όλο το στελεχιακό δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια, τόσο της αρμόδιας Διεύθυνσης στην έδρα και τον διευθυντή της Ηλία Πανταζόπουλο, όσο και των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στην κάθε Π.Ε.

 

“ΑΡΩΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ”

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός συντονιστής Β. Χαντζής αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους εθελοντές.

Ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Μεσσηνίας πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη ο οποίος -όπως σημείωσε- “έχει υπάρξει από την πρώτη στιγμή αρωγός προς το Πυροσβεστικό Σώμα, με υλικά και εξοπλισμό, όπως ελαστικά για τα οχήματα, σωλήνες πυρόσβεσης, καθώς και ντρόουν, ενώ υλοποίησε και χρηματοδότησε την δημιουργία ΕΜΑΚ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”. Ακόμα επισήμανε την σημαντική συμβολή των εθελοντών στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ακολούθησε η παράδοση υλικού και εξοπλισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς εκπροσώπους εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, υλικά και εξοπλισμό παρέλαβαν ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Εθελοντικός Σύλλογος Λεύκτρου Μάνης “Γαία”, το παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), οι Φίλοι του Ταΰγετου, η Ομάδα Πυροπροστασίας “Η Δημιοβίτισσα”, η  ΟΑΚ (Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) 4×4 Μεσσηνίας και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών και Φυσικών Καταστροφών Βασιλιτσίου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και οι θεματικοί ομόλογοί του Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς, Αννα Καλογεροπούλου, ο εντεταλμένος για θέματα υγείας περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος κ.α.

 

Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα υλικά παρέδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι χθες Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, προς τη νοσηλευτική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα παραδόθηκαν 5 τροχήλατα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα – οξύμετρα, ένα λαρυγγοσκόπιο καθώς και 500 rapid tests.

 

Ευγνωμοσύνη για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν εναντίον της covid-19 εξέφρασε ο περιφερειάρχης προς το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, τόσο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσο και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκφράζοντας την ευχή “γρήγορα να απαλλαγούμε από την μάσκα”, για να προσθέσει ωστόσο με ιδιαίτερη έμφαση:

Π. ΝΙΚΑΣ, “ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ”

“Διανύουμε πλέον την πανδημία των ανεμβολίαστων, η οποία απειλεί την κοινωνία, όπως και την οικονομία. Πρέπει επομένως να εμβολιαστούμε όλοι, άμεσα” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια έχει τα δύο τελευταία χρόνια διαθέσει πολύ μεγάλες πιστώσεις για να στηρίξει τις δημόσιες δομές υγείας στην περιοχή μας, στον αγώνα τους εναντίον της covid-19, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προθυμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας να αναλάβει περιστατικά covid-19 και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, καθώς δεν ευοδώθηκαν οι εκκλήσεις που είχε κάνει για δημιουργία νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για τη συνδρομή και τη συνεργασία τους όλο αυτό το διάστημα, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, τόσο της έδρας, όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες.

Οπως γνωστοποίησε, εξ άλλου, ο Π. Νίκας, πολύ σύντομα θα υπογραφεί -παρουσία και της υφυπουργού υγείας Ζωής Ράπτη, αρμόδιας για θέματα ψυχικής υγείας- η σύμβαση για το μεγάλο έργο της προσθήκης ορόφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, επάνω από την Ψυχιατρική Κλινική, καθώς και άλλων παρεμβάσεων, με προϋπολογισμό 3.786.367,38 ευρώ, την ένταξη του οποίου στο ΠΕΠ Πελοποννήσου υπέγραψε πριν λίγο καιρό ο περιφερειάρχης.

 

“ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ”

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τόσο για τον εξοπλισμό που παρέδωσε σήμερα προς το νοσοκομείο, όσο και για το -όπως επισήμανε- “προσωπικό του ενδιαφέρον για όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, ενδιαφέρον που έχει διαχρονικά αποδειχθεί έμπρακτο και ουσιαστικό”.

Σημειώνοντας την άριστη συνεργασία και την πολύ καλή επικοινωνία με την περιφερειακή Αρχή, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας τόνισε ότι κατά την διάρκεια της δικής της θητείας στην διοίκηση του ιδρύματος “διατέθηκε από την Περιφέρεια ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός εξαιρετικά κρίσιμος για την λειτουργία του κατά την διάρκεια της πανδημίας, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 150.000 ευρώ”, ενώ ιδιαίτερα επισήμανε την ένταξη από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα στο ΠΕΠ του έργου της προσθήκης ορόφου στο νοσοκομείο.

 

Σύσκεψη για την μαρίνα του Ναυπλίου, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Σε σύσκεψη στο πλαίσιο του διαλόγου για την προώθηση της ΣΔΙΤ για το έργο της μαρίνας Ναυπλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στην Τρίπολη, συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Θέμα της χθεσινής σύσκεψης -στην οποία μετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, τεχνικοί και οικονομικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας- αποτέλεσε ο καθορισμός του οικονομικού ανταλλάγματος που θα καταβάλλεται από τον ιδιώτη επενδυτή της ΣΔΙΤ.

“Καταλήξαμε ως προς τις απαιτήσεις μας από την εταιρεία, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο” δήλωσε ο περιφερειάρχης στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Περιφέρειας δεν υπάρχει η παραμικρή αντίρρηση για την συμμετοχή και την ωφέλεια του του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως και του Δήμου Ναυπλιέων.

“Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες ώστε να αρχίσει η κατασκευή της μαρίνας -η μεγαλύτερη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα βοηθήσει οικονομικά την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή” σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια -μέσω προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει πέρυσι τον Μάρτιο με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου- έχει αναλάβει τη δημοπράτηση, σύναψη και εν συνεχεία υλοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης, ως αναθέτουσα αρχή και ως αντισυμβαλλόμενος του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (ΙΦΣ) δημόσιος φορέας.

Η διαδικασία του διαλόγου περιλαμβάνει την οριστικοποίηση των τεχνικών και χρηματο-οικονομικών λεπτομερειών του έργου, όπως και το μίσθιο που θα εισπράττει το Λιμενικό Ταμείο.

 

Στον αγιασμό της “Ζωοδόχου Πηγής” στην Κάρτσοβα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη χθες Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στον αγιασμό που τελέστηκε στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας “Η Ζωοδόχος Πηγή”, στην Κάρτσοβα, με την αφορμή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Τον αγιασμό τέλεσε στο αμφιθέατρο της παιδαγωγικής αυτής δομής ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, προς τον οποίον ο περιφερειάρχης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο που επιτελείται από την Εκκλησία στις εν λόγω υποδειγματικές εγκαταστάσεις.

 

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή για ανάκληση της απόφασης υποβάθμισης σχολείων

Να επανεξεταστεί η υποβάθμιση αριθμού Δημοτικών Σχολείων της Μεσσηνίας ζητεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή που απέστειλε χθες Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου προς την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία αποτελεί συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που ο περιφερειάρχης είχε χθες Πέμπτη με την υφυπουργό για το εν λόγω θέμα, τονίζεται ακόμα ότι άποψη της Περιφέρειας είναι “να µην υποβαθμισθούν τα σχολεία για το τρέχον σχολικό έτος και να εξετασθεί προσεκτικἀ η προοπτική κάθε περιοχής µε ανακατανοµή όλων των εκπαιδευτικών μονάδων σε περιοχή που απαιτείται”.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας διαβίβασε προς την υπουργό τόσο την σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία το υπουργείο καλείται -μεταξύ άλλων- να ανακαλέσει την επίμαχη απόφασή του, όσο και το έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης µε τον αριθµό των μαθητών κατά υποβαθμιζόµενο σχολείο.

 

Σημαντικές αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη συνεδρίασή της χθες, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προέβη στην έγκριση του πρακτικού ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης για τον διαγωνισμό συντήρησης και σήμανσης των επαρχιακών οδών Κούτσι – Στιμάγκα και Βραχάτι – Νεμέα, έργο στην Κορινθία με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

Ενέκρινε επίσης την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προϋπολογισμού 700.000 ευρώ έργο συντήρησης των εθνικών οδών 39 Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο και 86 Κροκεές – Μολάοι – Μονεμβασία, στη Λακωνία. Η Οικονομική Επιτροπή προέβη ακόμα στην ανάδειξη προσωρινού μειοδότη στο προϋπολογισμού 60.000 ευρώ έργο αποκατάστασης της βατότητας στην επαρχιακή οδό Περιβόλα – Ρούτσι, στην Αρκαδία.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης τα σχέδια προγραμματικών συμβάσεων, α) μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Αθανασίου Αγίου Ορους, για το έργο που αφορά εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε υφιστάμενο κτίσμα (Αρχονταρίκι) στο μετόχι της Μονής στη Μικρομάνη της Μεσσηνίας και β) μεταξύ της Περιφέρειας

Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Κορίνθου καθώς και έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση με 1.200.000 ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου του έργου επανάχρησης, εκσυγγχρονισμού και αναβάθμισης δύο κτηρίων της Μητρόπολης Κορίνθου (Βιβλιοθήκη και Εκθετήριο) για την ανάδειξή τους ως Πνευματικά Κέντρα.

 

Στην εκδήλωση μνήμης για τους Μικρασιάτες στην Κόρινθο παρέστη η αντιπεριφερειάρχης Αθ. Κόρκα

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο την περασμένη Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα.

“Τιμούμε τα θύματα του διωγμού, του ξεριζωμού των Ελλήνων Μικράς Ασίας και όλους αυτούς που οδηγήθηκαν την προσφυγιά. Συγχαρητήρια στην Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου η οποία με τις εκδηλώσεις της μας θυμίζει τις χαμένες πατρίδες” σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης.