Tα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Ειδήσεις και νέα από τις δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (25/052021):
Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, “να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των ΠΟΠ”  σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των ΠΟΠ, καθώς “έχουν γίνει ενέργειες -και από πλευράς υπουργείου- που δεν συνάδουν με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ονομασία προέλευσης”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε την Τρίτη 25 Μαΐου μεταξύ περιφερειαρχών, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και του γ.γ. του υπουργείου Κώστα Μπαγινέτα.



Στην ίδια τηλεδιάσκεψη -που προκλήθηκε από το υπουργείο, εν όψει της επικείµενης συνεδρίασης του Συµβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ο περιφερειάρχης ζήτησε να επισπευσθεί η εκταμίευση της επιπλέον πίστωσης που έχει ζητήσει για την δακοκτονία η Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην οποία έχει συναινέσει το υπουργείο.

Ακόμα, ο Π. Νίκας τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλει την αναδιάρθρωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αγροτικών αποζημιώσεων εν γένει σε καταστροφές της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας ότι η σχετική μεταβολή ως προς τις αποζημιώσεις θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο περιφερειάρχης, τέλος, επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εγκατάλειψή της, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική εθνική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει και αναδιαρθρώσεις ώστε να αυξηθεί ο κλήρος

Στην τηλεδιάσκεψη, εξ άλλου, αντικείµενο αποτελέσαν και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και το αίτηµα που έχει τεθεί µε πρωτοβουλία της χώρας μας σχετικά με την παροχή υποστήριξης από την Ε.Ε. για τις ζηµιές που έχουν προκληθεί από τον παγετό στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Γαλλία.

Προστασία φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού

“Προστασία της φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού” είναι το θέμα διήμερου διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου που ξεκίνησε την Τρίτη 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 26 του μήνα.

Το σεμινάριο διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου -ως επικεφαλής του έργου “INHERIT” του διαπεριφερειακού προγράμματος “INTERREG MED”-, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι εταίρος του έργου.

Στο εν λόγω σεμινάριο, το οποίο είναι ειδικά προσαρμοσμένο για άτομα και φορείς που ασχολούνται με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς, απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Ο Θ. ΒΕΡΟΥΤΗΣ

“Είναι βέβαιο ότι αποτελεί πρώτιστο χρέος μας η  διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, γιατί αυτό είναι που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την ταυτότητα της περιοχής στην οποία ζούμε, και βοηθά τη συνέχιση βιώσιμων δραστηριοτήτων” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας στη συνέχεια:

“Εχουμε χρέος στα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε μια περιοχή να φροντίζουμε, α) για την ανάδειξη και ήπια αξιοποίηση των περιοχών που χαρακτηρίζονται για τη μοναδικότητά τους ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τοπίου, β) για την προβολή και ανάδειξη των φυσικών μνημείων όπως είναι  τα δάση, οι λίμνες, τα σπήλαια, τα ποτάμια  κλπ, γ) για την προστασία και αποκατάσταση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών – τοπίων, ώστε να αναδειχτούν ως πόροι φυσιολατρικού τουρισμού και αλλά και γεωτουρισμού, δ) για την υλοποίηση δράσεων προώθησης του εναλλακτικού φυσιολατρικού τουρισμού και της δημιουργίας των ανάλογων υποδομών (π.χ. καταφύγια, δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών, αναρριχητικά πάρκα κλπ.)”.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου “για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα ενός φυσικού τοπόσημου, η φήμη του οποίου ξεπερνά τα όρια της περιοχής και θα έλεγα ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Αναζητούμε τον δημόσιο χώρο στις όχθες του Ευρώτα και προκηρύσσουμε διεθνή διαγωνισμό που θα μας δώσει την δυνατότητα να τον αξιοποιήσουμε ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού και -γιατί όχι- και ως περιβάλλοντα χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, όταν αυτό υλοποιηθεί”.

Με αυτά τα λίγα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εκπαίδευση και να ευχηθώ να υπάρξουν σύντομα οι συνθήκες που τέτοιες εκδηλώσεις θα γίνονται και με τη φυσική μας παρουσία που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται.

Δυνατότητα απόφασης στους περιφερειάρχες για απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο

Στην έκδοση απόφασης για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο -και σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες- μπορεί να προβεί πλέον ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η εξουσιοδότηση αυτή παρέχεται προς τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με σχετική απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Προσβασιμότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας προέβη με σχετική απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στις αρμοδιότητες της εν λόγω τετραμελούς επιτροπής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) η γνωμοδότηση επί ζητημάτων προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (αμεα) και των εμποδιζόμενων ατόμων και επί ζητημάτων σχετικών με την εφαρμογή των διατάξεων για την προσβασιμότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και του Κτηριοδομικού Κανονισμού, καθώς και των διατάξεων που αφορούν σε θέματα προσβασιμότητας των υπαίθριων δημόσιων ή κοινοχρήστων χώρων,

β) η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του περιφερειάρχη για θέματα προσβασιμότητας που αφορούν σε ζητήματα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος,

γ) η διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων αναφορικά με θέματα προσβασιμότητας.

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς για τις ανάγκες της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αρκαδίας

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, έγινε προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού για την βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, για τις ανάγκες της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αρκαδίας.

Οι θέσεις της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου όσον αφορά στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Τις θέσεις της εκφράζει η Γ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης σχετικά με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στο νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, υπό την επωνυμία “Αργος”.

Η Ομοσπονδία απέστειλε τις παρατηρήσεις της προς τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, τους βουλευτές Πελοποννήσου, το σύνολο των δημάρχων της Πελοποννήσου κ.α.

Το σχετικό έγγραφο μπορείτε να δείτε εδώ.

Προηγούμενο άρθροΠ. Νίκας: Η κατάσταση στην υγεία στην Πελοπόννησο δεν είναι και η καλύτερη
Επόμενο άρθρο«Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι»: Βασικό θέμα συζήτησης στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ