Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021 10:37
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην δράση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου:

Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα σχετικά με το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγώνΤηλεδιάσκεψη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Δευτέρα 31 Μαΐου με τους διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στην εν λόγω σύσκεψη διατυπώθηκαν οι θέσεις της Περιφέρειας όσον αφορά την δημόσια διαβούλευση που κάνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Ο περιφερειάρχης θα μετάσχει αύριο Τρίτη 1η Ιουνίου στην σχετική συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, τις τελικές θέσεις της οποίας επί του νομοσχεδίου θα μεταφέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών της Ενωσης.

Επίσης, στη σημερινή τηλεσύσκεψη συζητήθηκαν επίσης, αφ’ ενός η διαδικασία κυκλοφορίας ταξί για αμεα, μέσω της μετατροπής των ήδη κυκλοφορούντων οχημάτων όσων επαγγελματιών επιθυμούν να μεταφέρουν αμεα με αυτά και αφ’ ετέρου η προώθηση της διαδικασίας για την κίνηση βαν μέχρι εννέα θέσεων με άδειες ταξί, δηλαδή η ενδεχόμενη αντικατάσταση με τα εν λόγω βαν υφιστάμενων οχημάτων ταξί από όσους επαγγελματίες ενδιαφέρονται.

Συνδρομή προς την Αστυνομία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

Με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 η προϋπολογισμού 750.000 ευρώ πράξη “Λειτουργική αναβάθμιση ενδοπεριφερειακών συνδέσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου – οδική ασφάλεια”, με δικαιούχο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εν λόγω πράξη αφορά στην προμήθεια αστυνομικού εξοπλισμού για την αύξηση του επιπέδου της Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σε αυτή περιλαμβάνονται 25 αστυνομικά αυτοκίνητα και ισάριθμοι ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων, 8 αλκοολόμετρα και άλλα τόσα φορητά ραντάρ ελέγχου ταχύτητας.

Την σχετική απόφαση του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε εδώ.

Το ΚΕΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών επιδιώκει ένα “ανθεκτικό σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης για ολόκληρη την γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου”


Την θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου προς όλες τις μεγάλεις πόλεις ασπάζεται και υιοθετεί το ΚΕΠΑ (Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έγγραφό του προς το σύνολο των δημάρχων της Πελοποννήσου, το οποίο κοινοποιεί παράλληλα προς τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

“Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου για την Πελοπόννησο σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι η αποσπασματική τροφοδοσία αριθμού πόλεων, θα καθορίσει την ανθεκτικότητα των τοπικών οικονομιών στον ανταγωνισμό, στο άμεσο μέλλον.

Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ενίσχυση των δικτύων μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και αεροπορικών), αποτελεί την “sine qua non” προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός δομημένου σχεδίου «ανθεκτικής βιώσιμης ανάκαμψης» της Πελοποννήσου μέχρι το 2026, το οποίο θα προκύψει από τις διαδικασίες του προτεινόμενου «δομημένου πολιτικού διαλόγου»” σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΕΠΑ.

“Την θέση μας αυτή στηρίζουν και τα πέντε Επιμελητήρια της Περιφέρειας, όπως επαναβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τους προέδρους τους” επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Από την πλευρά του το ΚΕΠΑ, στο εν λόγω έγγραφο που απέστειλε -στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), με την κωδική ονομασία “Ελλάδα 2.0” μέχρι το 2026- εισηγείται “την εκπόνηση και επιδίωξη υλοποίησης ενός Ανθεκτικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάκαμψης για ολόκληρη την γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου με κωδική ονομασία «Πελοπόννησος 2.0», με πρόσθετη επιδίωξη την αναβάθμισή της σε εξωστρεφή πυλώνα της ελληνικής οικονομίας προς τις αναδυόμενες οικονομίες της Αφρικής και ιδιαιτέρως της Αιγύπτου και της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου”.

Προς τον σκοπό αυτό, το ΚΕΠΑ προτείνει την διεξαγωγή ενός “Δομημένου Πολιτικού Διαλόγου”, καθώς -όπως σημειώνει- “το «Ελλάδα 2.0» επιτρέπει, έστω εκ των υστέρων, την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός φιλόδοξου «Πελοπόννησος 2.0», με την προϋπόθεση της συνεργασίας των Περιφερειών, των δήμων και των παραγωγικών φορέων στο βραχύ χρονικό διάστημα μέχρι το 2026”.

Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η αίτηση για ένταξη στο “Αντώνης Τρίτσης” της αναβάθμισης του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας

Υποβλήθηκε την Δευτέρα 31 Μαΐου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς το υπουργείο Εσωτερικών η αίτηση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του έργου αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, με προϋπολογισμό 10.472.034,61 ευρώ.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εν λόγω κτηρίου, του μεγαλύτερου δημόσιου κτηρίου της Καλαμάτας, το οποίο στεγάζει υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, η μελέτη -την οποία προσέφερε δωρεάν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου- προβλέπει εκτέλεση εργασιών εσωτερικών διαρρυθμίσεων και επισκευών, ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού στο πιο πάνω επταώροφο κτήριο, συνολικής επιφάνειας 8.931,60 τ.μ.(χωρίς το υπόγειο).

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε σχετικές δηλώσεις του, εξέφρασε για μία ακόμα φορά ευχαριστίες στο πιο πάνω Ιδρυμα, επιφυλασσόμενος να τιμήσει και επίσημα, στο άμεσο μέλλον, την γενικότερη προσφορά και συνδρομή του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πάτρα

Στην Πάτρα θα βρίσκεται την Πέμπτη 3 Ιουνίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συμμετέχοντας ως εισηγητής στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης / Regional Growth Conference 2021 που διοργανώνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η εφημερίδα “Πελοπόννησος”.

Στο εν λόγω συνέδριο, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 3 με 5 Ιουνίου, στο ιστορικό οινοποιείο Achaia Clauss, θα μετάσχουν 200 ομιλητές σε συνολικά 34 συνεδρίες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται “22 υπουργοί και υφυπουργοί, δύο Επίτροποι από την Κομισιόν, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διεθνείς οργανισμούς, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και οικονομικής κοινότητας”.

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι, α) Οικονομία και Ανάπτυξη, β) Περιβάλλον, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη, γ) Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, δ) Υποδομές Πολιτισμός και Εκπαίδευση και ε) Υγεία.

Το νέο ΕΣΠΑ αντικείμενο τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες

Η πολιτική και οι γενικές θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε τη Δευτέρα 31 Μαΐου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι το βάρος των δράσεων θα στραφεί κυρίως στην ύπαιθρο και όχι στα αστικά κέντρα, κάνοντας λόγο για την δυνατότητα περίπου 10 ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) σε περιοχές της Περιφέρειας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σκοπό αφ’ ενός να συγκρατηθεί ο πληθυσμός και αφ’ ετέρου να διασφαλιστεί η ευημερία των κατοίκων, δηλώνοντας ότι αναμένει σχετικές εισηγήσεις από τους αντιπεριφερειάρχες.

“Δυστυχώς στο νέο ΕΣΠΑ διατίθενται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μόλις 700.000.000 ευρώ -κι αυτό με την υπερδέσμευση, καθώς η εγγενής πίστωση είναι μόνο 340.000.000 ευρώ, ποσό ελάχιστο για μια Περιφέρεια, από τις πιο φτωχές σε υποδομές” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας:

“Χρειάζεται η Περιφέρειά μας περί τα 10 δισ. καθώς είναι πραγματικά κρίμα ότι μετά απο 5 ΕΣΠΑ δεν έχει υπάρξει ουσιαστικό έργο στον τομέα των οδικών υποδομών, ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Γι’ αυτό τώρα καταβάλλουμε προσπάθεια με το υπουργείο Υποδομών”.

Ο περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι από μεθαύριο Τετάρτη 2 Ιουνίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας καθημερινά στις 12 το μεσημέρι θα έχει τηλεσυναντήσεις με όλους τους φορείς της Περιφέρειας -δήμους, ΑΕΙ, Εκκλησία, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, κ.α.

“Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τόσο εκτεταμένη διαβούλευση για το ΕΣΠΑ” τόνισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματα από αυτή την διαδικασία θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τέλος, συζητήθηκαν επίσης η αντιπυρική προστασία και η προώθηση έργων.