Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021 10:26
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Διαβάστε παρακάτω τα νέα για την δράση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου:

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε διαδικτυακό συνέδριο για το υδρογόνοΗ Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε στο διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε την Τρίτη 1η Ιουνίου το Δίκτυο Πόλεων για την Προώθηση των Βιώσιμων Καθαρών Μεταφορών και της Ασφαλούς Κινητικότητας “Ηλεκτρον”, με θέμα “Υδρογόνο: Ευκαιρία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη”.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι προοπτικές δημιουργίας υποδομών υδρογόνου για καθαρές μεταφορές -µε την αξιοποίηση σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων- για τους ΟΤΑ.

“Το υδρογόνο αποτελεί το καύσιμο του άμεσου μέλλοντος” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας ότι “η επιδίωξη της Περιφέρειας να δημιουργηθεί η υποδομή των αγωγών για το φυσικό αέριο έχει ως στόχο να αξιοποιηθεί το εν λόγω δίκτυο για την μεταφορά υδρογόνου στο άμεσο μέλλον”.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου -το οποίο παρακολούθησαν ειδικοί σύμβουλοι του περιφερειάρχη Πελοποννήσου-, επισημάνθηκε ότι ο υπό ίδρυση µη κερδοσκοπικός οργανισµός “Ηέκτρον” αποσκοπεί στο “να βοηθήσει τους δήµους, και γενικότερα τους ΟΤΑ, της Ελλάδας να ευθυγραμµίσουν την στρατηγική και τακτική τους µε το ευρωπαϊκό Green Deal, µέσω της αξιοποίησης της ηλεκτροκίνησης µε τη βοήθεια του υδρογόνου, το οποίο αναδεικνύεται σε σοβαρό παράγοντα του απαλλαγμένου από άνθρακα πολυενεργειακού µας μέλλοντος”.

Στο συνέδριο υπήρξε εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο, τόσο της κυβέρνησης, όσο και Περιφερειών της χώρας, ενώ µιλήσαν και εκπρόσωποι σημαντικών ευρωπαϊκών οργανισμών, της βιομηχανίας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Χαιρετισμό απηύθηναν ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατουλης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην φετινή ΔΕΘ αντικείμενο τηλεδιάσκεψης του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως τιμώμενης στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε την Τρίτη 1η Ιουνίου, με τον πρόεδρο της ΔΕΘ Helexpo Α.Ε. Αναστάσιο Τζήκα και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Αλέξη Τσαξιρλή.

Οπως τονίστηκε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει δύο περίπτερα στην φετινή ΔΕΘ, ένα στην είσοδο της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στο 1821 και ένα δεύτερο στον εμπορικό χώρο της έκθεσης, στο οποίο θα παρουσιάζονται προϊόντα της Πελοποννήσου. Οσον αφορά τα προϊόντα που θα εκτεθούν στο δεύτερο περίπτερο, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα ακολουθήσει σύντομα συνδιάσκεψη με τα 5 Επιμελητήρια της Περιφέρειας προκειμένου να υπάρξουν σχετικές αποφάσεις.

Οσον αφορά στο εμβληματικό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην είσοδο της ΔΕΘ, θα υπάρχουν σε αυτό εκθέματα από την εποχή του Αγώνα του 1821, μαζί με υλικό που ήδη έχει έτοιμο η Περιφέρεια. Ο τρόπος που θα γίνει η προβολή τους στο εν λόγω περίπτερο και η εσωτερικ΄ξ του διαμόρφωση εξετάζεται να αναληφθεί από την ΔΕΘ Helexpo η οποία θα στείλει σχετική προσφορά.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και τα στελέχη της ΔΕΘ Helexpo συζήτησαν κατ’ αρχήν το θέμα αξιοποίησης κατάλληλου χώρου -στο υπό δημιουργία Βιομηχανικό Πάρκο, στην Μεγαλόπολη- στον οποίον θα γίνεται διοργάνωση θεματικών εκθέσεων και προβολή πελοποννησιακών προϊόντων, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Από την πλευρά της ΔΕΘ Helexpo εκφράστηκε η σκέψη ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει η Μεγαλόπολη ως “αντένα” της ΔΕΘ στη νότια Ελλάδα, ενώ μια δεύτερη θα είναι στη Λαμία.

Συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τα ευαγή ιδρύματα των μητροπόλεων στις 5 Π.Ε.

Πίστωση συνολικού ύψους 80.000 διατέθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προς τις 8 μητροπόλεις της Περιφέρειας.

Η εν λόγω πίστωση διατίθεται για την υποστήριξη από την Περιφέρεια των ευαγών ιδρυμάτων των μητροπόλεων α) Αργολίδος, β) Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, γ) Κορίνθου, Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους, δ) Μάνης, ε) Μαντινείας και Κυνουρίας, στ) Μεσσηνίας, ζ) Μονεμβασίας και Σπάρτης και η) Τριφυλίας και Ολυμπίας, οι οποίες λαμβάνουν από 10.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Σύσκεψη στην Αθήνα για την πίστα motocross στη Μεγαλόπολη