Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 12:47
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Διαβάστε παρακάτω όλα τα τελευταία νέα που αφορούν στη δράση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου:
Καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 24 Ιουνίου

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ  τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα την Πέμπτη 24 Ιουνίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 489.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 256 ενώ νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 15.

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Πέμπτη 24 Ιουνίου καταγράφηκαν 15 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 11.085.Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 1, στην Π.Ε. Αρκαδίας 0, στην Π.Ε. Κορινθίας 8, στην Π.Ε. Λακωνίας 2 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 4.

Εξ άλλου, μέχρι και την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 29 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 0, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 0, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 9, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 3, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 9 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 8.

Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέτει σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, μέχρι και τις 16 Ιουλίου, το προϋπολογισμού 126.000.000 ευρώ σχέδιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2025.

Οπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, “το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφορά στον σχεδιασμό, στη διαχείριση και στον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ, πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Στο εν λόγω πρόγραμμα εισάγονται νέα εργαλεία, όπως η μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και οι ιεραρχημένες αναπτυξιακές προτεραιότητες. Επιπλέον προσδιορίζονται ειδικοί στόχοι και παρεμβάσεις, συνολικός και ανά άξονα προϋπολογισμός, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Το ΠΠΑ 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προϋπολογισμό 126.000.000 ευρώ καθαρών πιστώσεων με δικαίωμα υπερδέσμευσης.

Στο σχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση, αναλύονται σημαντικές παράμετροι, όπως η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, οι επιπτώσεις της πανδημίας και άλλες. Αποτυπώνονται επίσης οι αναπτυξιακοί στόχοι για την Πελοπόννησο, που προγραμματίζεται ή διεκδικείται να υλοποιηθούν μέσα από το ΠΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας και της πολιτείας -όπως το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ, το Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά και το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επισημαίνεται ότι στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση μπορεί να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος (δημόσιοι φορείς, δήμοι, οργανισμοί εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, μονάδες υγείας και εκπαίδευσης, φυσικά πρόσωπα / αυτοαπασχολούμενοι / ερευνητές κ.α.), καταθέτοντας τις προτάσεις του για το περιεχόμενο του ΠΠΑ 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 16η Ιουλίου 2021.

H υποβολή σχολίων και προτάσεων επί του κειμένου αυτού είναι λίαν ευπρόσδεκτη με αποστολή του σχετικού κειμένου του ενδιαφερόμενου στις πιο κάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

periferiarxis@ppel.gov.gr

spiropko@arcadia.gr

gpanagopoulou@ppel.gov.gr

To σχέδιο του ΠΠΑ 2021 – 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Π. Νίκα για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην φετινή ΔΕΘ

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, την Πέμπτη 24 Ιουνίου.

Οπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια θα είναι τιμώμενη στην φετινή 85η ΔΕΘ, από τις 11 ώς τις 19 Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας με δύο περίπτερα 200 τ.μ. το καθένα -ένα επετειακό, στην είσοδο της Εκθεσης, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με συμμετοχή και της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, και ένα εμπορικό, στον κυρίως χώρο της ΔΕΘ.

Στη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης όρισε στη συντονιστική επιτροπή για το επετειακό περίπτερο τους αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, οι οποίοι θα συνεπικουρούνται από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οσον αφορά στο εμπορικό περίπτερο, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, σύσκεψη του περιφερειάρχη με τα 5 Επιμελητήρια της Περιφέρειας στην οποία θα καθοριστεί τι θα προβληθεί σε αυτό.

“Πρότασή μας είναι να προβληθούν η καινοτομία και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την επίδειξη εξαγώγιμων συσκευασμένων προϊόντων” δήλωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην επερχόμενη σύσκεψη θα γίνει ο ορισμός της συντονιστικής επιτροπής για το εμπορικό περίπτερο της Περιφέρειας.

Ο διεθνής αγώνας μοτοκρός της Μεγαλόπολης αντικείμενο σύσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Σύσκεψη με αντικείμενο την διοργάνωση στην Μεγαλόπολη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΜΧ Junior 2021 συγκλήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουνίου από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- και του δημάρχου Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλου.

“Η Περιφέρεια μέχρι τώρα έχει διαθέσει περί τις 60.000 ευρώ και θα διαθέσει επιπλέον όσα έχει την δυνατότητα, όπως και ο δήμος” δήλωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας είναι αφ’ ενός όσοι απασχοληθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης να προέρχονται από την περιοχή της Μεγαλόπολης και αφ’ ετέρου να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα όλες οι υφιστάμενες στην περιοχή δομές φιλοξενίας και επιχειρήσεις.

Η υφιστάμενη πίστα θα παραχωρηθεί από την ΔΕΗ στην Περιφέρεια η οποία, στο πλαίσιο προγραμματικής που θα συναφθεί με το υφυπουργείο Αθλητισμού και τη ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει έργα αναβάθμισης, ενώ μετά τον αγώνα θα υπάρξει προγραμματική σύμβαση -στην οποία θα μετέχουν ο δήμος και η ΑΜΟΤΟΕ (Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας)- για τη μόνιμη χρησιμοποίηση της πίστας.

Η διοργάνωση του εν λόγω αγώνα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και της Μαρίας Τσεσμελή, προέδρου της ΑΜΟΤΟΕ.

“Στην σύσκεψη αυτή θα γίνει οριστικοποίηση και της παραμικρής λεπτομέρειας καθώς και τα πλήρη οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην διοργάνωση του αγώνα” είπε ο Π. Νίκας.

Το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Την Δευτέρα 12 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με μοναδικό θέμα το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027.

Η συνεδρίαση αυτή, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παν aαγιώτης Νίκας, θα δώσει την δυνατότητα σε όλες τις παρατάξεις του σώματος να διατυπώσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, έχοντας προηγουμένως πάρει στα χέρια τους τον τόμο με το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης που με δική της πρωτοβουλία η περιφερειακή Αρχή είχε με φορείς της Περιφέρειας σχετικά με το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027.

Εκταμίευση 497.347,64 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Εντολή εκταμίευσης πίστωσης 497.347,64 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η σχετική απόφαση αφορά δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.