Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 10:29
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Ενημερωθείτε για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
Και νέα αύξηση των νοσηλειών σε Καλαμάτα και Κόρινθο – Καταγράφηκαν 151 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Τρίτη 27 Ιουλίου καταγράφηκαν 151 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 13.299.

Αναλυτικά, χθες καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 22, στην Π.Ε. Αρκαδίας 15, στην Π.Ε. Κορινθίας 68, στην Π.Ε. Λακωνίας 4 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 42.Εξ άλλου, μέχρι και χθες Τρίτη 27 Ιουλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 59 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 3 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 4, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 5, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 24 (τα 2 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 0 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 23.

Σε κατηγορία κινδύνου 4 για πυρκαγιά το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αύριο Τετάρτη 28 Ιουλίου

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς τον οποίον εξέδωσε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο σύνολο των Π Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και στον μεγαλύτερο τμήμα της Π.Ε. Αρκαδίας.

Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι δήμοι της περιφέρειας έχουν ενημερωθεί ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σύσκεψη για την συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη φετινή ΔΕΘ

Σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Τρίτη 27 Ιουλίου, στην Τρίπολη, με αντικείμενο την συμμετοχή της Περιφέρειας στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τόσο όσον αφορά το επετειακό της περίπτερο -ως τιμώμενης Περιφέρειας, εξ αφορμής της επετείου των 200 χρόνων από το 1821-, όσο και το εμπορικό της.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τα δύο περίπτερα, κυρίως όσον αφορά την θεματική τους.

Περί τις 10.000 στρέμματα δάσος κάηκαν το περασμένο τριήμερο σε Αργολίδα και Κορινθία

Περί τις 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ελαιώνων εκτιμάται ότι αποτεφρώθηκαν σε Αργολίδα και Κορινθία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων το τριήμερο 23 με 25 Ιουλίου.

Αυτό γνωστοποιείται, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα το οποίο συνέταξε για τα πιο πάνω γεγονότα ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Χαντζής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η κατάσταση περιγράφεται ως εξής:

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

α. Το μεσημέρι της Παρασκευής 23-07-2021 (ώρα 12.42 μ.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αγροτοδασική περιοχή Καλεντζίου της Δημοτικής Κοινότητας Ζευγολατιού της Δημοτικής Ενότητας Βόχας του Δήμου Βέλου – Βόχας και κατευθύνθηκε προς την περιοχή Σπαθοβουνίου της Κοινότητας Κουταλά της Δ.Ε. Τενέας του Δήμου Κορινθίων και προς την Κοινότητα  Αρχαίων Κλεωνών του Δήμου Νεμέας. Το πέρασμα της φωτιάς έκαψε περίπου 2.500 στρέμματα, εκ των οποίων εκτάσεις αειφύλλων –πλατυφύλλων, σε μίξη με Χαλέπιο πεύκη καθώς και ελαιώνων.

β. Το Σάββατο 24-07-2021 (ώρα 4.53 μ.μ.), εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Ανω Αλμυρής, του Ρυτού και της Ντράσσας που υπάγονται στη Δ.Κ. Γαλατακίου, της Δ.Ε. Σαρωνικού του Δήμου Κορινθίων. Προτάθηκε η εκκένωση της περιοχής  Ντράσσας, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η φωτιά έκαψε περίπου 800 στρέμματα δασικής έκτασης Χαλεπίου πεύκης και ελαιώνων.

ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

α. Το Σάββατο 24-07-2021 (περίπου ώρα 2 μ.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σκουπιδότοπο της περιοχής Λυγουριό της Δ.Κ. Ασκληπιείου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου και έκαψε περίπου 700 στρέμματα (αειφύλλων –πλατυφύλλων και ελαιώνων).

β. Την Κυριακή 25-07-2021 (ώρα 10.30 π.μ.) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Κοινότητας Αραχναίου της Δ.Ε. Μιδαίας του Δήμου Ναυπλιέων και του οικισμού Γκάτζια της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Δ.Ε. Ασκληπιείου του Δήμου Επιδαύρου, η οποία έκαψε περίπου 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης (αειφύλλων –πλατυφύλλων) καθώς και ελαιώνων.

Αμεσα, θα συγκροτηθούν τριμελείς επιτροπές καταγραφής των ζημιών και θα υποβληθούν υπομνήματα ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Αυτοψία από το ΚΑΣ στο Τζάνε – Καλαμάκι έγινε από την ολομέλεια του ΚΑΣ σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε στον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι στις 12 το μεσημέρι, τηνΤρίτη 27 Ιουλίου, όσον αφορά την όδευση του εν λόγω έργου.

Την αυτοψία διενήργησε η ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπό τον πρόεδρο του σώματος, γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που το εν λόγω σώμα έλαβε μετά από την αίτηση θεραπείας που έχει κάνει η Περιφέρεια κατά της απόφασης του εν λόγω οργάνου σχετικά με την χάραξη του πιο πάνω δρόμου στην περιοχή του Πεταλιδίου.

Η αυτοψία έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο του Διαβολιτσίου

Τη μνήμη του πολιούχου του Αγίου Παντελεήμονα πανηγύρισε το Διαβολίτσι χθες, Τρίτη 27 Ιουλίου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Αίτηση στην Κοιρινθία για μετατροπή άδειας ταξί σε άδεια για ταξί αμεα

Μία αίτηση κατατέθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας από επαγγελματία αυτοκινητιστή, για την μετατροπή της υφιστάμενης άδειάς του ταξί σε άδεια για ταξί ειδικής μίσθωσης.