Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 10:22
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Συσκέψεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με ΔΑΟΚ και Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων για παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα

Οι ενέργειες που ήδη δρομολογούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφ’ ενός για την προστασία των περιοχών της που κάηκαν στις πυρκαγιές -όχι μόνο τις πρόσφατες, αλλά και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού-, και αφ’ ετέρου για τη συνδρομή στον πληγέντα πρωτογενή τομέα, απασχόλησαν τις δύο τηλεσυσκέψεις που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ειδικότερα, στην πρώτη σύσκεψη με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) γνωστοποιήθηκε ότι οι ζωοτροφές προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους θα παραδίδονται για το επόμενο 6μηνο την 1η και 16η κάθε μήνα (αν είναι Κυριακή, την αμέσως επόμενη εργάσιμη) και η ποσότητα που θα λαμβάνει ο καθένας θα αφορά στον επιβεβαιωμένο αριθμό των δηλωμένων εκ μέρους του ζώων. Η παραλαβή τους θα γίνεται από σημεία που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Θα γίνει κάλυψη του 50% των αναγκών που διαμορφώθηκαν, ενώ όσον αφορά τις δωρεές, αυτές θα διανέμονται κεντρικά και αναμένεται να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

Όσον αφορά στους αγρότες, σημείωσε ο περιφερειάρχης, εξετάστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής η δυνατότητα να αγοράσει η Περιφέρεια από φυτώρια τα παραγωγικά δέντρα που κάηκαν και να τα διαθέσει στους πληγέντες. Επιπλέον, διερευνήθηκε η δυνατότητα να γίνει -σε συνεργασία με τους δήμους- η προμήθεια φυταρίων δέντρων ανθεκτικών στις φωτιές, για φύτευση στις περιαστικές περιοχές.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στην δεύτερη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των διευθυντών Τεχνικών Εργων, αποφασίστηκε τα μηχανήματα έργου των Περιφερειακών Ενοτήτων να μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αρχίσουν να επιχειρούν αναφορικά με καθαρισμούς ρεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν τρεις εργολαβίες, με την μία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, με πιστώσεις από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Αμεσα ακολουθούν άλλες δύο, μία στη Μεσσηνία, με πίστωση 90.000 ευρώ, που θα εξελιχθεί στην Ανω Μεσσηνία και στην περιοχή Βασιλιτσίου και μία ακόμα στην Αρκαδία, με πίστωση 120.000 ευρώ, που θα αναπτυχθεί στον Δήμο Μεγαλόπολης και στον Δήμο Γορτυνίας.

“Οι εν λόγω εργολαβίες δρομολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες και αποτελούν τις πρώτες και άμεσες ενέργειες για τον καθαρισμό των ποταμών και θα ακολουθήσουν επόμενες, σύμφωνα με μελέτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούνται, ώστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από τα φαινόμενα του χειμώνα” τόνισε ο περιφερειάρχης. Ξεκαθάρισε δε ότι οι εργολαβίες αυτές δεν συνιστούν τις μεγάλες προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, αλλά αφορούν στα απολύτως αναγκαία άμεσα έργα για να προστατευθούν οι πυρόπληκτες περιοχές από τις συνέπειες ενδεχομένων καιρικών φαινομένων κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

“Για αυτές τις επόμενες παρεμβάσεις θα επισκεφθώ προσωπικά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν, για να συζητήσω με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ως προς τις διαθέσιμες πιστώσεις και πού αυτοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να διατεθούν προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” τόνισε ο Π. Νίκας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την Περιφέρεια βρίσκονται σε εξέλιξη -και στις 5 Π.Ε.- έργα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στόχος των οποίων είναι η θωράκιση πυρόπληκτων περιοχών και η έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Συμβάσεις και προκηρύξεις έργων στη Λακωνία προϋπολογισμού 1,7 εκ ευρώ υπέγραψε στη Σπάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Συμβάσεις έργων στη Λακωνία συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, όπως επίσης και την δημοπράτηση ενός ακόμα έργου, προϋπολογισμού 265.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Σπάρτη, αργά το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε το συμφωνητικό για το προϋπολογισμού 300.000 ευρώ έργο συντήρησης των τεχνικών έργων στις κοίτες ποταμών και χειμάρρων (καθαρισμοί, συρματοκιβώτια, στηθαία, γεφύρια κλπ).

Με το έργο αυτό θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι καθαρισμοί υδατορεμάτων και ποταμών των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να πλήξουν τις αστικές περιοχές και τις δημόσιες υποδομές της περιοχής.

Ακόμα, ο Π. Νίκας υπέγραψε το συμφωνητικό για το προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ έργο συντήρησης και σήμανσης της εθνικής οδού 86 Κροκεές – Μολάοι – Μονεμβασιά.

Επίσης, από τον περιφερειάρχη υπογράφηκαν σύμβαση με αντικείμενο την προμήθεια ενός σύγχρονου drone με θερμική κάμερα για τον εξοπλισμό των τεχνικών μέσων του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, καθώς και η προκήρυξη ανοιχτής διαδικασίας μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για το προϋπολογισμού 265.000 ευρώ έργο που αφορά σε εργασίες επισκευής στο Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης.

Ο περιφερειάρχης, επιπλέον, παρέδωσε προς την Π.Ε. Λακωνίας τάμπλετ με τα οποία θα εφοδιαστούν οι επιτροπές αρωγής που διενεργούν αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας.

Σύσκεψη της ΕΝΠΕ με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων

Τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, στην οποία συζητήθηκε η οικονομική αρωγή της Ε.Ε. προς την χώρα μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν στην Ελλάδα 500.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πίστωση αυτή θα καλύψει την δαπάνη για την δημιουργία των 13 περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και δράσεις για την θωράκιση της χώρας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εν λόγω σύσκεψη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Εκταμίευση 1.121.819,62 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Εντολές εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 1.121.819,62 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τις τελευταίες ημέρες.

Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο ΟΕΥ της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3833/Β/17-08-2021) ο τροποποιημένος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ισχύς του εν λόγω ΟΕΥ αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο Νικηταράς τιμάται στο Τουρκολέκα το ερχόμενο Σάββατο 28 Αυγούστου

Ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 Νικηταράς τιμάται το ερχόμενο Σάββατο στο Τουρκολέκα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου / Π.Ε. Αρκαδίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, η Τ.Κ. Τουρκολέκα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκολεκαίων.

Ειδικότερα, στις 6.30 το απόγευμα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του Νικηταρά και θα ακολουθήσουν ομιλία από τον ιστορικό Νικήτα Σταματελόπουλο, κατάθεση στεφανιών και τήρηση ενός λεπτού σιγής, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κορινθία την Πέμπτη 26 Αυγούστου

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερώνει ότι σύμφωνα με την πρόγνωση Καιρικών Φαινομένων και τον ημερήσιο Χάρτη Πρόληψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για το νομό Κορινθίας.

Η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οσον αφορά στην Κορινθία, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς, δάση και σε ευπαθείς περιοχές.

Οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα είναι αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Οι περιοχές όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία και παραμονή εκδρομέων όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 και 5, αναφέρονται σε απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή, στην οποία επισυνάπτονται και οι σχετικοί χάρτες.

Την απόφαση αυτή μπορείτε να δείτε εδώ.

Την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αργολίδας συγχαίρει η Ζωοφιλική Ενωση Ναυπλίου

Συγχαρητήρια προς την ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αργολίδας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ζωοφιλική Ενωση Ναυπλίου (ΖΕΝ) για το γεγονός -όπως επισημαίνει στην εν λόγω ανακοίνωση- ότι “στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου ως προς την προστασία των ζώων συντροφιάς, αφ’ ενός παρενέβη στην διαχείριση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων των δήμων αρμοδιότητάς της, αφ’ ετέρου δε προέβη σε ελέγχους σε ιδιωτικούς χώρους συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι δεν πληρούν καμία προδιαγραφή για την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς”.

Οπως παρατηρεί η ΖΕΝ, “με αφορμή την πρόσφατη σχετική απόφαση σφραγίσματος ιδιωτικού χώρου συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Ναύπλιο, επιχειρήθηκε από ορισμένους -μέσω της συγκινησιακής φόρτισης και της εκμετάλλευσης των ευαισθησιών των πολιτών, αλλά και με την διατύπωση ύβρεων-, η παραπλάνηση του κόσμου ως προς τα πραγματικά περιστατικά. Είναι σαφές ότι η εθελοντική δραστηριότητα απαιτείται να εντάσσεται στις δομές που καλείται να συνδράμει, να λειτουργήσει επικουρικά στις κρατικές δομές με διαφάνεια, λογοδοσία και φυσικά σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία”.

Καταλήγοντας, η Ενωση επισημαίνει ότι το μείζον ζήτημα είναι “η προστασία των ζώων συντροφιάς, η οποία δεν υπηρετείται φυσικά με περιστατικά όπως αυτά που αναφέρθηκαν και για τα οποία ορθότατα παρενέβησαν οι αρμόδιες Αρχές”.