Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021 14:44
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
EΤα νέα για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου”
Αδυνατεί να καλύψει η Περιφέρεια το κόστος της πρότασης του ΚΑΣ για το Τζάνε – Καλαμάκι

“Καθώς οι πιστώσεις που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ δεν επαρκούν, θα αγωνιστώ σε κάθε περίπτωση για την ολοκλήρωση του έργου με πόρους προφανώς εθνικούς, χωρίς δυστυχώς να είναι βέβαιο ότι θα εξευρεθούν τόσα χρήματα”.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφορικά με το θέμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, όσον αφορά την παράκαμψη του Πεταλιδίου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο ενέκρινε την πλέον δαπανηρή από τις εναλλακτικές λύσεις που εξέτασε.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τμήμα μέχρι το Πεταλίδι και αυτό από το Πεταλίδι μέχρι το Καλαμάκι ολοκληρώνονται μέχρι τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, πρόσθεσε όμως ότι μετά την απόφαση του ΚΑΣ εξετάζεται πλέον η απένταξη του επίμαχου τμήματος Τζάνε – Καλαμάκι, η υλοποίηση της οποίας απαιτεί σημαντικά μεγάλη πίστωση η οποία δεν είναι διαθέσιμη μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας:

“Εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου προετοιμάζεται, από νομικούς και μηχανικούς, αίτηση θεραπείας προς το ΚΑΣ. Το Συμβούλιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν στην διάθεση της Περιφέρειας οι πόροι για να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο σύμφωνα με την απόφασή του” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας παράλληλα:

“Δεν είναι κατανοητό πώς μπορεί το ΚΑΣ να μεταβάλει τις απόψεις του, δεδομένου ότι το οδικό έργο υλοποιούνταν στο πλαίσιο απόφασης που  το ίδιο όργανο είχε λάβει το 2015. Πλέον ο αγώνας μου είναι να εξευρεθεί χρηματοδότηση προκειμένου το εν λόγω τμήμα να ολοκληρωθεί ως εθνικό έργο”.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο εν λόγω δρόμος συνιστά “παράδειγμα προς αποφυγήν”, προσθέτοντας ότι αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών σε συνδυασμό με κακή μελέτη, καθώς 9 χιλιόμετρα κοντεύουν να στοιχίσουν περί τα 40 εκ. ευρώ”.

Εδώ μπορείτε να δείτε την απόφαση του ΚΑΣ για το τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι.

Μηχανήματα έργου στην Πολιτική Προστασία για την αντιπυρική περίοδο

Στην διάθεση της Πολιτικής Προστασίας για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας περνά με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η χρήση μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας.

“Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2021, διαθέτουμε προς χρήση μηχανήματα έργου και οχήματα, για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του οδικού δικτύου (δασικού, επαρχιακού και εθνικού)” σημειώνεται μεταξύ άλλων στη σχετική απόφαση, η οποία έχει λάβει υπ’ όψιν τα αιτήματα των Δασαρχείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Την πλήρη απόφαση, όπως και τις χρεώσεις των μηχανημάτων ανά Π.Ε. μπορείτε να δείτε εδώ.

Εκποιήθηκαν 23 παλαιά οχήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνολικά 23 οχήματα τέλους κύκλου ζωής που ήταν προς εκποίηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου πουλήθηκαν στο πλαίσιο δημοπρασίας που έγινε στις αρχές του προηγούμενου μήνα στο Τελωνείο Πατρών.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι πουλήθηκαν 6 οχήματα της Π.Ε. Μεσσηνίας, 8 της Π.Ε. Αρκαδίας και 9 της Π.Ε. Λακωνίας. Η Π.Ε. Αργολίδας δεν συμμετείχε στη δημοπρασία γιατί δεν είχε οχήματα προς εκποίηση, ενώ η Π.Ε. Κορινθίας υπάγεται στον ΟΔΔΥ Αττικής.

“Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η ηλεκτροκίνηση του στόλου οχημάτων της, έχουν ήδη αγοραστεί 12 ενώ προγραμματίζεται και η αγορά και άλλων” τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.