Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 12:48
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Ειδήσεις και νέα από τις δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση(17/052021):
Καταγράφηκαν 37 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη Δευτέρα 17 Μαΐου

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τη Δευτέρα 17 Μαΐου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.402 (το Σαββατοκύριακο 15 και 16 του μήνα καταγράφηκαν συνολικά 3.219, το Σάββατο 1.262 και χθες Κυριακή 1.957).

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 17 Μαΐου καταγράφηκαν 37 κρούσματα (το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαΐου ήταν 100, 58 το Σάββατο και 42 χθες Κυριακή), με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 10.088.Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 4 (24 το Σαββατοκύριακο, 18 το Σάββατο και 16 χθες Κυριακή), στην Π.Ε. Αρκαδίας 8 (34 το Σαββατοκύριακο, 18 το Σάββατο και 16 χθες Κυριακή), στην Π.Ε. Κορινθίας 21 (28 το Σαββατοκύριακο, 14 το Σάββατο και 14 χθες Κυριακή), στην Π.Ε. Λακωνίας 3 (4 το Σαββατοκύριακο, 1 το Σάββατο και 3 χθες Κυριακή) και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 1 (10 το Σαββατοκύριακο, 5 το Σάββατο και 5 χθες Κυριακή).

Εξ άλλου, μέχρι και τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 90 άτομα (τα 5 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 9, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 5, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 29, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 26 (τα 5 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 11 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 10.

Π. Νίκας: Eλάχιστη η πίστωση από το νέο ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον τομέα των υποδομών

Θέματα του ΕΣΠΑ απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκο.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε ότι όσον αφορά στα αίτια για τα σχετικά χαμηλά επίπεδα απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η ανεπάρκεια των διοικητικών μηχανισμών που διαχειρίζονται θέματα του εν λόγω προγράμματος.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ και εστιάζοντας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Π. Νίκας χαρακτήρισε “ελάχιστη” την πίστωση των 28,5 εκ ευρώ που της διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2024 για τον τομέα των υποδομών:

“Είναι ελάχιστη η συγκεκριμένη πίστωση και αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην δίνεται δυνατότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να ανταποκριθεί στα αντικειμενικά πολλά προβλήματα που καλείται να επιλύσει στον τομέα αυτό, ιδία στα οδικά έργα” παρατήρησε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει και ο ίδιος επισημάνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με υπουργούς της κυβέρνησης.

Πανελλαδική προβολή για το διαδικτυακό καλωσόρισμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη φετινή τουριστική περίοδο

Ξεχωριστή προβολή σε περιφερειακό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, έλαβε η διαδικτυακή εκδήλωση για το καλωσόρισμα της τουριστικής περιόδου που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με επαγγελματίες του τουρισμού φύσης και περιπέτειας.

Υπεθυμίζεται ότι οι τηλεθεατές και οι χρήστες του διαδικτύου είχαν την ευκαιρία σήμερα Σάββατο 15 Μαϊου από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί, να απολαύσουν σε ζωντανή σύνδεση Bungee Jumping από τον Ισθμό της Κορίνθου, περπάτημα και ποδήλατο βουνού από την Μονή Αυγού στην Αργολίδα, κατάβαση ενός από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Πελοποννήσου στο Φαράγγι της Λεπίδας και ράφτινγκ στο Λούσιο στην Αρκαδία, αναρρίχηση και κατάδυση στη Λακωνία, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, κανό και ιππασία στον Μεσσηνιακό Κόλπο και πολλά άλλα εντυπωσιακά πλάνα από τις ξεχωριστές ομορφιές της Πελοποννησιακής φύσης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε θέμα σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως η δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ1) και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί Ant1 και Star.

Ο Π. Νίκας για την πρωτοβουλία “Μοριάς ’21” που αναπτύσσουν το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

“Η καρδιά της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, χτύπησε στην Πελοπόννησο. Ως Περιφέρεια, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, υλοποιούμε δράσεις με κύριο χαρακτηριστικό την ποιότητα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με το ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και τη ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που έχουν σπουδαία πολιτιστική δράση και προσφορά, στη Μεσσηνία και ολόκληρη την Πελοπόννησο”.

Την πιο πάνω δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον χαιρετισμό του, τη Δευτέρα 17 Μαΐου, κατά την διαδικτυακή παρουσίαση της πρωτοβουλίας “Μοριάς ’21” η οποία συνιστά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομία και τη Φύση.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, που αναπτύσσουν το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. -με την συμμετοχή πάνω από 70 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών- τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και πραγματοποιείται με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου – Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την “Πρωτοβουλία 1821 – 2021”.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, απευθύνεται ανοιχτό κάλεσμα στους απανταχού Ελληνες “ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία”.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση, που παρουσίασε η Αλεξάνδρα Τηλιγάδα – Δαϋίδ, χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου, ο σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και συντονιστής της “Πρωτοβουλίας 1821 – 2021 Ιωάννης Μάνος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, ενώ σύντομο μήνυμα απηύθυναν οι δήμαρχο Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Ανδρεάκος, Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμης, Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, ενώ μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα μίλησε και η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Καλαμάτας Γεωργία Κουκή.

Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα επισκέφθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Μ. Καραμαλάκης

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου, στην Τρίπολη, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την πιο πάνω την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ επισημάνθηκε η πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τις αστυνομικές υπηρεσίες και η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με νέα περιπολικά οχήματα, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.