Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην δράση της Περιφερειακής Αρχής:

Τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα “HELIOS”



Σε τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Helios» συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε.Νίκας. Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε για πρώτη ενημέρωση από την Υφυπουργό Μετανάστευσης&Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, σχετικά με το πρόγραμμα.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα βαρύνει το κοινωνικό ταμείο του ΕΣΠΑ της κάθε Περιφέρειας-δεν θα είναι, δηλαδή, πρόσθετα χρήματα του Υπουργείου προς τις Περιφέρειες.
Συμφωνήθηκε σε επόμενη τηλεδιάσκεψη να δοθούν οδηγίες από το Υπουργείο προς τις Περιφέρειες, σχετικά με το πρόγραμμα «Ηelios» και στη συνέχεια να υπάρξει νέα συζήτηση για τη συμμετοχή των Περιφερειών στο εν λόγω πρόγραμμα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη ύπαρξης κεντρικής πολιτικής για τη διαχείριση του εν λόγω θέματος, διότι η βοήθεια και η υποστήριξη προς τους νόμιμους πρόσφυγες απαιτεί κεντρικές αποφάσεις και καθοδήγηση.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα HELIOS σκοπό έχει την ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας δια της προώθησης της αυτόνομης διαβίωσης τους, μέσω:

  • της υποστήριξης της στέγασης
  • των μαθημάτων ένταξης (ελληνική γλώσσα, κοινωνικές δεξιότητες κ.ά.)
  • της προώθησης στην αγορά εργασίας, μέσω συνεδρίων εργασιακής συμβουλευτικής και
  • της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης της κοινωνικής συνοχής.
Συνεδρίασε η Γνωμοδοτική Επιτροπή Τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 8 Απριλίου, η Συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από δύο κρίσιμα θέματα: την Επικαιροποίηση της Εικαστικής Τουριστικής Ταυτότητας του Προορισμού «Πελοπόννησος» και τις Αναπτυξιακές προτεραιότητες της αγοράς Τουρισμού της Πελοποννήσου για τη νέα Προγραμματική περίοδο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, αφού καλωσόρισε τα μέλη της επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έναρξη υλοποίησης δράσεων προώθησης του τουριστικού προϊόντος μετά την απόρριψη της προσφυγής που είχε κατατεθεί για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Συνέχισε ενημερώνοντας για τον πρόσφατα δημοσιευμένο Νόμο σχετικά με τη λειτουργία των “καταλυμάτων καραντίνας”.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της εικαστικής τουριστικής ταυτότητας, που στόχο έχει την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του προορισμού σε συνδυασμό με δράσεις ψηφιακής προβολής. Την ανάγκη επικαιροποίησης επιβάλουν και οι μελέτες των Πανεπιστημίων που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο σχεδιασμού του DMS όσο και οι νέες τάσεις επιλογής ταξιδιωτικών προορισμών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση.
Προχωρώντας, η Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη πρόθεση υλοποίησης από την Περιφέρεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων Γαστρονομίας και την καθιέρωση ετήσιου Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Πελοπόννησο.

Ακολούθως, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα έργα που έχει την πρόθεση να εντάξει η ομάδα της Διεύθυνσης Τουρισμού στην νέα προγραμματική περίοδο, εξειδικεύοντας τις προτάσεις σε τέσσερις άξονες:

  1.  «Ολοκληρωμένο έργο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υπαίθριων Δραστηριοτήτων στον προορισμό “Πελοπόννησος”»
  2.  «Ολοκληρωμένη δράση ενίσχυσης Γαστρονομικού Τουρισμού και σύνδεσής του με τις σύγχρονες Λαϊκές Αγορές»
  3.  «Ίδρυση και Εγκατάσταση Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (D.M.M.O.)»
  4.  «Ολοκληρωμένη δράση ψηφιακής ενίσχυσης της τουριστικής εμπειρίας σε μνημεία και επισκέψιμους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος της Πελοποννήσου».

Τα μέλη της επιτροπής συνεχάρησαν κατέθεσαν τις προτάσεις τους και συμφώνησαν πως όλα τα παραπάνω έργα είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων που θέλει τους προορισμούς πιο ελκυστικούς και ανταγωνιστικούς με προϊόντα που θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας Αθηνά Κόρκα, οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου, Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, Επαρχίας Άργους Πέτρος Κουτσόπουλος, ο Δημήτρης Βασιλείου από την παράταξη “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, η Βίβιαν Μανωλέσου, ειδική γραμματέας της ομοσπονδίας επιχειρηματικών και τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο Παναγιώτης Πιτσάκης Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου, η Δήμητρα Λυμπεροπούλου από την παράταξη «Οικολόγοι Πράσινοι» και ο Δημήτρης Βλάσης Μέλος του τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (LTO).

Εκταμίευση περί τις 705.000 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Εντολές εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 704.903,20 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας τις τελευταίες ημέρες.

Οι σχετικές αποφάσεις αφορούν δαπάνες που προορίζονται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας

Σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο Ερμιονίδας εξετάστηκαν στη συνάντηση που ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε τη Δευτέρα 12 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο .

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το έργο αποκατάστασης του κρηπιδώματος στο λιμάνι της Κόστας, μέσω του οποίου -ιδιαίτερα κατά τους θερινές μήνες- εξυπηρετείται πλήθος κόσμου που κατευθύνεται στις Σπέτσες. Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσει η ανακατασκευή του λιμανιού.

Συζητήθηκε, επίσης, η κατασκευή του αθλητικού κέντρου Ερμιονίδας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Όσον αφορά το έργο αυτό, αναμένεται ο φάκελος με τη μελέτη για να προχωρήσει η διαδικασία.

Αναφορά έγινε και στην Αναστήλωση – στερέωση και διαμόρφωση χώρου τοποθέτησης Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης Δήμου Ερμιονίδας, έργο με προϋπολογισμό 120.000€, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το ΥΠΠΟΑ, ώστε να καταρτιθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ & Περιφέρειας για την προώθηση του έργου.
Τέλος, συζητήθηκε, επίσης, η ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, ώστε να ξεκινήσουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου της Ερμιονίδας, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, καθώς και η διεκπεραίωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας όσον αφορά στον Κόμβο από Κρανίδι προς Πόρτο Χέλι.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Βέλου-Βόχας

Τον Δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας στο γραφείο του στην Τρίπολη, με τον οποίο συζήτησαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του εν λόγω Δήμου, ιδιαίτερα στην περιοχή Βραχατίου.

Το έργο, του οποίου η μελέτη ολοκληρώνεται άμεσα, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες στον Αρχαίο Δίολκο Κορινθίας

Αυτοψία διενήργησαν χθες, Δευτέρα 12 Απριλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής και η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθηνά Κόρκα, τους οποίους συνόδευσαν και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με επικεφαλής τον Νίκο Σιδηρόπουλο.

Υπενθυμίζεται οτι ο οικονομικός προϋπολογισμός για την προστασία- αποκατάσταση και ανάδειξή του Αρχαίου Διόλκου ανέρχεται περί τα 3.000.000 €.

Ο Αρχαίος Δίολκος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Ο λιθόστρωτος δρόμος μεταξύ της Νέας Κορίνθου και του Λουτρακίου χρησίμευε για τη μεταφορά δια ξηράς από τον Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως πλοίων και εμπορευμάτων. Τμήματά του σώζονται ορατά στο δυτικό άκρο της σημερινής Διώρυγας, τόσο στην πλευρά της Πελοποννήσου όσο και στην πλευρά της Στερεάς Ελλάδας.

Στην παρούσα Πράξη, περιλαμβάνεται το δυτικό τμήμα στην πλευρά της Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 230μ. Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή θαλάσσιου φράγματος (κρηπιδώματος), για την προστασία του χερσαίου χώρου και κατά συνέπεια του μνημείου από τη διάβρωση, την αλίευση και τη συντήρηση των δομών του Διόλκου από τον βυθό της θάλασσας. Παράλληλα, αποσκοπεί στην αποχωμάτωση του αρχαίου Διόλκου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε επισκέψιμο Αρχαιολογικό χώρο.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες, που αφορούν την αποκατάσταση για το καινοτόμο επίτευγμα της αρχαιότητας, ξεκίνησαν στις 17 Φεβρουαρίου του 2020.

Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 16/04/2021, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής  θα πραγματοποιηθεί με ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ στις 16/04/2021, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 10:30 π.μ.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση από τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 14 (ΑΑ)

Προηγούμενο άρθροΔρομολόγηση έργων για την ανάπτυξη της Β.Κυνουρίας στη συνάντηση Νίκα – Καμπύλη
Επόμενο άρθροΈκλεψαν αγρόκτημα στη Μεγαλόπολη αλλά τους “τσίμπησαν” στην Καλαμάτα