Tα τελευταία νέα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 11:56
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.
Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην δράση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου:

Διαβούλευση της Περιφέρειας με τις μητροπόλεις για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Δίωρη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 πραγματοποίησε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις μητροπόλεις της περιοχής της.“Για πρώτη φορά μετέχει η Εκκλησία στη διαβούλευση, κι αυτό το επιδιώξαμε γιατί ως περιφερειακή Αρχή την θεωρούμε βασικό μας εταίρο στα κοινωνικά θέματα αλλά και σε αυτά της προστασίας των εκκλησιαστικών μνημείων” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο Π. Νίκας εξέθεσε ως σημαντικά θέματα, την ανάγκη για συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων, τον προγραμματισμό έργων για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά, καθώς επίσης και την σημασία της κατάρτισης προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επιπλέον ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ορθολογική αξιολόγηση των προβλημάτων και για την συνεργατικότητα μεταξύ των φορέων, ενώ επισήμανε ακόμα την ανάγκη για σεβασμό στην παράδοση και στην προστασία του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη αρωγή που προτίθεται η Περιφέρεια να παράσχει σε δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, στηρίζοντας έτσι το έργο των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Αναφέρθηκε, τέλος, στους διαθέσιμους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΠΔΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισοκατανομής τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Αθηνά Κόρκα, καθώς και οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, Κορίνθου Σικυώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Αργολίδος Νεκτάριος και Μάνης Χρυσόστομος. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Συμφωνήθηκε πως οι μητροπόλεις της Περιφέρειας θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Τα βασικά σημεία της διαβούλευσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 με φορείς του τουρισμού

Η ανάγκη για το σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ύψιστο σημείο επισημάνθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που διενήργησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορείς του τουρισμού.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, την προηγούμενη Παρασκευή, δεν μετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα είχε συναντήσεις με υπουργούς στην Αθήνα.

Συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, η διευθύντρια Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κανέλα Καράμπελα, το υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Τουρισμού Νατάσα Αρβανίτη, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος και ο εξωτερικός συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για θέματα τουρισμού Θανάσης Μιχελόγκονας.  Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α. Καλογεροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, την αξιοποίηση και διαχείριση των συντελεστών που συνάδουν με τον εθνικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και για την ανάγκη κατάρτισης και χρηματοδότησης των θεματικών μορφών του, όπως ο ψηφιακός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο Χρ. Λαμπρόπουλος εξέφρασε την ανάγκη για το σχεδιασμό ρεαλιστικής στρατηγικής που θα φέρει το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας σε ύψιστο σημείο, ενώ ο Θ. Βερούτης αναφέρθηκε στην προσφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας και την ανάγκη στήριξης του κλάδου που εξακολουθεί να χειμάζεται, λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ΕΥΔΕΠ Αντ. Ψαράκης, τόνισε την εξαιρετική συνεργασία με τις υπηρεσίες και διευκρίνισε τους τρόπους συνέργειας των φορέων του τουρισμού με τους Στόχους Πολιτικής του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ενώ ζήτησε τροφοδότηση στοιχείων από τους φορείς, ώστε τα προγράμματα που θα καταρτίζονται να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού Ν. Αρβανίτη σημείωσε πως η Περιφερειακή τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί σεβόμενη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των απειλών που εμφανίστηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης που θα προσφέρουν νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού τομέα. Αναδείχθηκε εξ άλλου η ανάγκη για υποδομές υποστήριξης του τουρισμού και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθολογική και στοχευμένη σχεδίαση των ΟΧΕ και επιπλέον προτάθηκε η σχεδίαση και ανάπτυξη Περιφερειακών Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού.

Από την πλευρά της η Κ. Καράμπελα μίλησε για τη χάραξη μια αποτελεσματικής στρατηγικής, που θα συνδέει τον τουρισμό με τις παραγωγικές δυνάμεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Κ. Μαρινάκος υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής του Τουρισμού στην ψηφιακή εποχή, μέσω οργανωμένου σχεδιασμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ ο Θ. Μιχελόγκονας έθεσε ως βασικό θέμα την ενίσχυση των μη-αποδοτικών συντελεστών του τουρισμού, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Θ. Βερούτη και την Α, Καλογεροπούλου να συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της σύσκεψης. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Τα βασικά σημεία της διαβούλευσης μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας – ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ

Τηλεδιάσκεψη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τη Δευτέρα 31 Μαΐου με τους διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στην εν λόγω σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι από την Περιφέρεια σε όλα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ των 5 Π.Ε., οι οποίοι -όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης- είναι ιδιαίτερα αυστηροί όπως και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διενεργούνται έλεγχοι στην λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από όταν ξεκίνησε η λειτουργία τους.

Ακόμα, στη σημερινή σύσκεψη καταγράφηκε ότι δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από επαγγελματίες ταξί όσον αφορά στην διαδικασία μετατροπής των ήδη κυκλοφορούντων οχημάτων τους σε ταξί για άτομα με αναπηρία.

Αντίθετα, έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με την κυκλοφορία, με άδεια ταξί, οχημάτων τύπου βαν, μέχρι εννέα θέσεων. Αυτό θα προκύψει με την αντικατάσταση, από όσους επαγγελματίες ενδιαφέρονται, των υφιστάμενων οχημάτων τους ταξί με τα εν λόγω βαν.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα δεκαπενθήμερο.

Νέα παράδοση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις Π.Ε. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μία ακόμα σειρά αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παραδόθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Πελοποννήσου το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιουνίου, στην Τρίπολη. Συνολικά σήμερα παραδόθηκαν 11 οχήματα, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και ένα ακόμα.

“Είναι σημαντικό ότι η Περιφέρεια έχει πάψει να υπερβαίνει το πλαφόν στα καύσιμα, κάτι που σημαίνει μεγάλη οικονομία παράλληλα και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Πλέον, η κάθε Π.Ε. θα διαθέτει από δύο αποκλειστικά οχήματα με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω ο στόλος τους στο μέλλον -“η Περιφέρεια Πελοποννήσου απομακρύνεται από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, έχοντας ήδη καταστεί πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση των υπηρεσιακών της οχημάτων” σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, τέλος, πρόσθεσε ότι σύντομα ξεκινά η σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου των υπηρεσιακών οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμπλήρωσαν 15ετία.