Τα τελευταία νέα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 10:18
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Στην καθημερινή ενημέρωση που συνηθίζει να πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν έλλειψε και η ενημέρωση του προηγούμενο 24ώρου, που την οποία επικαιρότητα να έχει αναλυτικά ως εξής:

 Δήλωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για το θέμα του φυσικού αερίου

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Η περιφερειακή Αρχή αγωνίζεται ανυποχώρητα για να φθάσει το φυσικό αέριο και στις 6 πόλεις του αρχικού σχεδιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) -δηλαδή σε Τρίπολη, Κόρινθο, Αργος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Καλαμάτα- ώστε να υπάρξει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του απ’ όλους.

Με μεγάλη προσπάθεια, η περιφερειακή Αρχή κατόρθωσε, στην τελευταία αναβάθμιση του ΕΣΠΑ / ΠΕΠ, τον περασμένο Μάρτιο, να εγκριθούν για αγωγούς 20.000.000 ευρώ, με την μεταφορά των χρημάτων αυτών από άλλα έργα που δεν θα πραγματοποιηθούν (οδικά).

Η περιφερειακή Αρχή θα διαθέσει τα χρήματα αυτά στην ΔΕΔΑ για την κατασκευή αγωγών και μόνο, οι οποίοι θα αποτελούν δημόσια περιουσία, αποκλειομένης της διάθεσης των εν λόγω χρημάτων για εσωτερικές εγκαταστάσεις σε κτήρια. Προσεχώς οι ίδιοι αγωγοί θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά υδρογόνου, που αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος.

Συμπερασματικά, η περιφερειακή Αρχή θεωρεί ότι η παραπάνω στρατηγική υπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και την προοπτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενιαία και ίση αντιμετώπιση των πόλεών της.

Τέλος, η περιφερειακή Αρχή ευχαριστεί θερμά, βουλευτές, Επιμελητήρια, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς που στηρίζουν την στρατηγική και τον αγώνα της στο μεγάλο θέμα του φυσικού αερίου».

 

Συναντήσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εσωτερικών

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο.

Στην εν λόγω συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν βασικά θέματα στρατηγικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κατά πόσο συνάδουν με την κυβερνητική πολιτική.

Ακολούθησε η επίσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα στο υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Μάκη Βορίδη, με τον οποίον συζήτησε σειρά θεμάτων σχετικών με την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των Περιφερειών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, παρέδωσε στον υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις, αιτιολογημένες και νομικά.

 

Επικοινωνία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος βρέθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου στην Καλαμάτα προκειμένου να εγκαινιάσει, στον χώρο της 120 ΠΕΑ στην Διασπορά, μία πρότυπη παραθεριστική δομή στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προγράμματος Hellenic Wings Inns.

Στην επικοινωνία μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού εθίγησαν διάφορα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος παροχής φιλοξενίας της Πολεμικής Αεροπορίας “Hellenic Wings Inns” -το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλες μονάδες της Π.Α. που έχουν τις δυνατότητες- διατίθενται στην 120ΠΕΑ προς χρήση δεκαπέντε δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, με δυνατότητα φιλοξενίας τεσσάρων ατόμων (έγγαμο ζευγάρι και δύο παιδιά) για μέχρι επτά διανυκτερεύσεις, ενώ υφίσταται δυνατότητα παράτασης, εφ’ όσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Στην σημερινή εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

 

Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους βουλευτές την Τρίτη 15 Ιουνίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Ο κύκλος της διαβούλευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 με το σύνολο των φορέων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες, ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου.

Την ημέρα εκείνη, στη 1 το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, άλλα στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα διαβουλευθούν με τους βουλευτές των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η εν λόγω διαβούλευση ολοκληρώνει την σχετική διαδικασία που προκάλεσε η περιφερειακή Αρχή για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, για πρώτη φορά στα χρονικά.

 

Διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με φορείς της υγείας για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων υγείας της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στο θέμα, επισήμανε και πάλι ότι οι διαθέσιμοι πόροι της Περιφέρειας, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις υφιστάμενες ανάγκες της.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που προσφέρουν τα νοσοκομεία, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη συνεχή υποστήριξη του έργου τους.

Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ότι η δημιουργία Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην Αργολίδα αποτελεί βασικής προτεραιότητας ζήτημα, προσθέτοντας ότι όσον αφορά στον τομέα της υγείας θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των αναγκών, εστιάζοντας παράλληλα στην απαίτηση για τον σχεδιασμό μονάδας Ακτινοθεραπείας καθώς και στην παροχή βοήθειας προς τις νοσοκομειακές μονάδες σε θέματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης συνέδεσε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας.

Στη συνάντηση μετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο εντεταλμένος για θέματα Υγείας περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι διοικητές του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τάσος Τζανής, του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης και του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας Εύη Παπαγεωργίου καθώς και ο Γιάννης Κουκουφιλίππου ως εκπρόσωπος του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας. Συμμετείχαν επίσης, ο διευθυντής της ΕΥΔΕΠ Αντώνης Ψαράκης με στελέχη της υπηρεσίας, ειδικοί σύμβουλοι διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 – 2027 καθώς και σύμβουλοι της Περιφέρειας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εξ άλλου, επισημάνθηκε η βοήθεια που θα προσφέρει ένας Υγειονομικός Χάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η πολυ-παραγοντικότητα του ζητήματος της σχεδίασης ενός νέου νοσοκομείου.

Από την πλευρά τους, οι Θ. Βερούτης, Χρ. Λαμπρόπουλος και Αγγ. Χρονάς, σημείωσαν τη σημασία της διαβούλευσης και την αναγκαιότητα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, ενώ ο τελευταίος έθεσε ως σημαντικό ζήτημα επίσης την επικοινωνία των αναγκών των νοσοκομείων, αλλά και τα διοικητικά ζητήματα των εν λόγω νοσηλευτικών μονάδων.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μ. Σκαντζός αναφέρθηκε στην απουσία ενός Κεντρικού Περιφερειακού Νοσοκομείου και στην ανάγκη σχεδιασμού του, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται ουσιαστική αξιολόγηση των δομών υγείας, με στόχο την αντιμετώπιση της σπατάλης των πόρων σε διάσπαρτες δομές. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένης προσέγγισης στα θέματα της δημόσιας υγείας.

Ο Β. Διαμαντόπουλος, εξ άλλου, έκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών υγείας με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Οπως χαρακτηριστικά υπέδειξε, σημαντικό ζήτημα για την Αργολίδα είναι η δημιουργία του νέου νοσοκομείου, για τη Λακωνία η καλή κατάσταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τη Μεσσηνία η ανάγκη για τη λειτουργική αναβάθμιση του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ενώ για τις Αρκαδία και Κορινθία η επείγουσας σημασίας στήριξη των ΜΕΘ.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Αντ. Ψαράκη να συνοψίζει τα σημαντικότερα σημεία της. Επίσης, συμφωνήθηκε πως οι φορείς θα αποστείλουν το συντομότερο δυνατό πιο συγκεκριμένες προτάσεις για έργα και δράσεις, σε συνάρτηση και αναφορικά με τους ειδικούς στόχους που αποτελούν τα βασικά σημεία συζήτησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

 

Νέα παράδοση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις Π.Ε. από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ερχόμενη Δευτέρα

Μία ακόμα σειρά αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων παραδίδει στις Περιφερειακές Ενότητες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 14 Ιουνίου, στην Τρίπολη.

Πλέον, η κάθε Π.Ε. θα διαθέτει από δύο αποκλειστικά οχήματα με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω ο στόλος τους στο μέλλον -“η Περιφέρεια Πελοποννήσου απομακρύνεται από την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, έχοντας ήδη καταστεί πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση των υπηρεσιακών της οχημάτων” σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, τέλος, πρόσθεσε ότι σύντομα ξεκινά η σταδιακή απομάκρυνση του συνόλου των υπηρεσιακών οχημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συμπλήρωσαν 15ετία.

 

Συναντήσεις του περιφερειάρχη Π. Νίκα στην Αργολίδα

Στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, βρέθηκε το απόγευμα χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου είχε συναντήσεις και υπέγραψε συμβάσεις έργων.

Εξ άλλου, σε σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού της Π.Ε. αναφορικά με τοποθετήσεις προσωπικού.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης μετέβη στα Λευκάκια, όπου επισκέφθηκε τον ναό του Αγίου Λουκά του ιατρού, ενώ είχε συνάντηση και με τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δυνατότητα συνδρομής της Περιφέρειας στην αναβάθμιση του χώρου, ο οποίος παρουσιάζει εξαιρετική επισκεψιμότητα.

 

Πρόταση 6 εκ ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο “Αντώνης Τρίτσης”¨για αναπλάσεις σε Λυγουριό και Φιλιατρά

Αίτημα για την ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 6.046.619,95 ευρώ υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Αστική Αναζωογόνηση Περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον”, στον άξονα προτεραιότητας “Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών” με τίτλο “Αστική αναζωογόνηση”.

Η πρόταση της Περιφέρειας αναφέρεται ειδικότερα στα εξής δύο έργα:

Α) Ανάπλαση δρόμων στο Λυγουριό, με προϋπολογισμό 2.760.619,95 ευρώ. Το εν λόγω έργο αφορά στην ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων του βόρειου τμήματος του οικισμού του Λυγουριού, καθώς και μικρών τμημάτων των κάθετων διασταυρώσεων με αυτούς που οδηγούν σε σημεία ενδιαφέροντος.

Β) Ανάπλαση της πλατείας Καποδιστρίου, στα Φιλιατρά, με προϋπολογισμό 3.286.000 ευρώ. Με το εν λόγω έργο προβλέπεται η διατήρηση της μονοδρόμησης περιμετρικά της πλατείας και η επέκταση των πεζοδρομίων γύρω από αυτή. Επίσης, η κεντρική πλατεία θα επεκταθεί σε κάποιο τμήμα και θα αναδιοργανωθεί πλήρως.