Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (20/05)

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 11:56
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Στα πλαίσια της καθημερινής ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα τελευταία νέα και τις δράσεις απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εξέδωσε τις τελευταίες ώρες αντίστοιχο δελτίο, στο οποίο αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

 Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, στο Επιμελητήριο Κορινθίας

Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Παρασκευή 20 Μαΐου, στην Κόρινθο, το Επιμελητήριο Κορινθίας, στην οποία ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης παρουσίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο η Περιφέρεια διαχειρίστηκε 255 φακέλλους με συνολικό ποσό επιδότησης ύψους 105.000.000 ευρώ, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια αποτελεί βασικό συνεργάτη του υπουργείου στον αναπτυξιακό νόμο.

“Αποτελεί βασικό στοίχημα η προώθηση επενδύσεων για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, με στόχο πάντα την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση του πλούτου και του επιπέδου ζωής” επισήμανε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως φορέας του δημοσίου “θα πράξει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του υπουργείου”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης υπερθεμάτισε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επιδοτεί το αρχικό κεφάλαιο, προωθεί φοροελαφρύνσεις και προβλέπει πολλά άλλα κίνητρα ακόμα, δίνοντας σπουδαίες προοπτικές για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν επιπλέον ειδικές προβλέψεις για τις επενδύσεις σε περιοχές όπου εφαρμόζεται η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και για άλλες κατηγορίες περιοχών.

Στην πιο πάνω ενημερωτική εκδήλωση -με θέμα “Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 48877/2022 και Επενδυτικές Ευκαιρίες”- έγινε παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενημέρωση για τις βελτιώσεις του, ενώ αναλύθηκαν οι επιχειρηματικές δυνατότητες που παρουσιάζονται στο πλαίσιό του, τα πλεονεκτήματά του σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα νέα θεσμικά καθεστώτα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

 

Υποδοχή νέων πτήσεων στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας

Η πρώτη πτήση της Lufthansa στον διεθνή κρατικό αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” προσγειώνεται αύριο Σάββατο 21 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα, προερχόμενη από το Μόναχο.

Τους επιβάτες θα υποδεχθούν στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έναρξης των δρομολογίων του γνωστού γερμανικού αερομεταφορέα προς τον διεθνή κρατικό αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το αεροσκάφος -κατά την είσοδό του στον χώρο στάθμευσης αεροσκαφών- θα περάσει κάτω από την καθιερωμένη σε ανάλογες περιπτώσεις αψίδα νερού που θα σχηματίσουν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι την Τρίτη 31 Μαΐου, στις 9.40 το πρωί, θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας η πρώτη πτήση προς την μεσσηνιακή πρωτεύουσα της εταιρείας Volotea, από την Βενετία.

Τέλος, μεθαύριο Κυριακή 22 του μήνα, είναι προγραμματισμένη για τις 3.20 το μεσημέρι η πρώτη πτήση της Aegean από τις Βρυξέλλες.

 

Στην εκδήλωση της ΕΦΑ Αρκαδίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας -αύριο Σάββατο στα “Παπαφλέσσεια”, την Κυριακή στα Δολιανά

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη και χαιρέτισε το βράδυ χθες, Παρασκευή 20 Μαΐου, στην εκδήλωση “Η μάχη της Μαντινείας, 362 π.Χ. και οι νέες αρχαιολογικές παρατηρήσεις”, που έλαβε χώρα στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης, με βασικό ομιλητή τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Κωνσταντίνο Κίσσα.

Αύριο Σάββατο 21 του μήνα, ο περιφερειάρχης θα παραστεί το απόγευμα στην έναρξη της Διεθνούς Συνάντησης Στίβου “Παπαφλέσσεια 2022”, στην Καλαμάτα.

Τέλος, μεθαύριο Κυριακή 22 Μαΐου, ο Π. Νίκας θα παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας για την επέτειο της ιστορικής μάχης.

 

Συσκέψεις υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για τα έργα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με αντικείμενο την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 20 Μαΐου, στην Τρίπολη, εν όψει της ολοκλήρωσης οσονούπω της πιο πάνω προγραμματικής περιόδου.

Η εν λόγω σύσκεψη, στην οποία μετείχαν και στελέχη της ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, απασχολήθηκε κυρίως με έργα που παρουσιάζουν ζητήματα και εξετάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης. Η επόμενη συνεδρίαση προγραμματίζεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε, στη συνέχεια, σύσκεψη με στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, με αντικείμενο τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η οποία εστίασε σε έργα που δεν προχωρούν όπως αναμένεται.

 

Συνεδριάζει την Δευτέρα 30 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Με 6 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Δευτέρα 30 Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η συνεδρίαση του σώματος θα λάβει χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης και θα αρχίσει στις 4 μ.μ.

– Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μπορείτε να τα δείτε εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 30-5-2022

 

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής στην Κόρνθο, το 2023

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχθές Πέμπτη στο Δημαρχείο της Κορίνθου, για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής Handgun I.P.S.C που θα διεξαχθεί στην Κόρινθο το 2023, συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Μιλώντας η αντιπεριφερειάρχης, στην εν λόγω συνέντευξη -στην οποία μίλησαν επίσης ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο πρόεδρος της P.S.C Vitaly Cryushin, ο ομόλογός του της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθανάσιος Παπαγεωργίου και ο διευθυντής αγώνων του Σκοπευτικού Ομίλου Κορίνθου Ιωάννης Κελαΐδάκης- μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και εστίασε στην τοποθέτησή του σχετικά με το αμέριστο ενδιαφέρον της Περιφέρειας -και του ιδίου προσωπικά- για την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο περιφερειάρχης επιδιώκει την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ώστε να υποδεχθεί ο χώρος του Πεδίου Βολής Κορίνθου, ένα τέτοιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός.

Επιπρόσθετα, μετά την τοποθέτηση του Vitaly Cryushin όσον αφορά το ενδεχόμενο να τελεσθούν στην Κόρινθο οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής, η αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθ. Κόρκα δήλωσε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτίθεται να είναι αρωγός αυτής της διοργάνωσης.

 

Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στο Μανιάκι

Τιμήθηκε χθες Παρασκευή 22 Μαΐου, με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις περιοχές της Φλεσιάδας και του Μανιακίου, η επέτειος της μάχης του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Συγκεκριμένα, δτο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Μεσσηνίας) και ο  Δήμος Πύλου – Νέστορος, στις 10.30 το πρωί, στον ναό της Αγίας Τριάδος, στα Ταμπούρια της Φλεσσιάδας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στη συνέχεια, στο Μανιάκι, μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα, στον ναό Αναστάσεως του Χριστού (όπου και το οστεοφυλάκιο των πεσόντων στη μάχη) εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, μετά την οποία ακολούθησε ομιλία από τον οικονομολόγο – ιστορικό Σταύρο Νικολόπουλο, κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του εθνικού ύμνου, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Χώρας και του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και απόδοση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής, Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος και Υγείας Αγγελος Χρονάς, οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της οικογένειας του ήρωα, συλλόγων και φορέων.