Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021 08:36
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Ένα ακόμη ενημερωτικό δελτίο που σε καθημερινή βάση εκδίδει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τα τελευταία νέα και δράσεις της Περιφερειακής Αρχής δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ώρες. Αναλυτικά το περιεχόμενο αυτού με τις σημαντικότερες ειδήσεις έχει ως εξής:

 Σύσκεψη του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στην Αθήνα για τα πυρόπληκτα, ταχύτητα παρεμβάσεων, ζωοτροφές μέσω των καταστάσεων του ΕΛΓΑ

Σε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Στην σύσκεψη εξετάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει και καθορίστηκε ο σχεδιασμός για τις άμεσες παρεμβάσεις στις περιοχές της Περιφέρειας που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές, τόσο τις πρόσφατες σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, όσο και από αυτές στις αρχές του καλοκαιριού σε Κορινθία και Αργολίδα.

Συμμετείχαν, μαζί με τον περιφερειάρχη στη σημερινή σύσκεψη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος καθώς και άλλα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ – ΤΕΧΝΙΚΑ

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η παροχή συνδρομής προς τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές, η διανομή της οποίας θα γίνεται αποκλειστικά με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ με τα ζώα που έχουν δηλωθεί από τον κάθε κτηνοτρόφο. Η χρονική διάρκεια της συνδρομής θα καθοριστεί από την πολιτεία.

Οσον αφορά τις άμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να υπάρξει προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα κατά τον ερχόμενο χειμώνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημέρωσε ότι με τις πρώτες πιστώσεις που έχουν διατεθεί, εξελίσσεται ήδη εργολαβία στον Δήμο Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, ενώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει ανάλογες παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα της Αρκαδίας (Δήμοι Μεγαλόπολης και Γορτυνίας) και της Μεσσηνίας (Δήμοι Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος).

Στην ίδια σύσκεψη στην Αθήνα, ο Π. Νίκας πληροφορήθηκε ότι άμεσα η Περιφέρεια θα λάβει επιπλέον πίστωση, μέχρι και 1.000.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες ενέργειες για την θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών.

Νέα ανάλογη σύσκεψη με τα πιο πάνω κυβερνητικά στελέχη θα έχει ο περιφερειάρχης στην Αθήνα και την ερχόμενη εβδομάδα.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΚΟΥΣ

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Π. Νίκας μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, αργά το μεσημέρι σήμερα -με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζου, Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, Κορινθίας Τάσου Γκιολή, Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας- ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην ελληνική πρωτεύουσα και ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου να έχουν προχωρήσει από τις υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να συγκροτηθούν οι εργολαβίες και να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα οι επείγουσες παρεμβάσεις.

Κάλεσε επίσης τις αρμόδιες υπηρεσίες των 5 Π.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη καταγραφή όλων των επικίνδυνων υδατορεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, μαζί με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό για τον καθαρισμό τους, έτσι ώστε αυτός να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα και καθ’ όλο το μήκος τους -από τα βουνά μέχρι τους αποδέκτες τους, όπως τόνισε ο Π. Νίκας.

Γνωστοποίησε δε ότι ήδη έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες, η οποία καθορίζει την κατεπείγουσα διαδικασία για τους καθαρισμούς ρεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, με στόχο να αποφευχθούν τυχόν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων.

 

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του προς τις Κτηματικές Υπηρεσίες το υπουργείο Οικονομικών δίνει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την διάθεση και διαχείριση προϊόντων αμμοληψίας, στο πλαίσιο καθορισμού και κατασκευής αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων σε ορεινές και πεδινές κοίτες,  με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στην εν λόγω εγκύκλιο επισημαίνεται ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ότι “πριν την έκδοση της απόφασης αδειοδότησης για τον καθαρισμό του υδατορέματος, θα πρέπει η Περιφέρεια να έρθει σε συνεννόηση – συνεργασία με την οικεία καθ’ ύλην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να εξευρεθούν χώροι για την εναπόθεση των φερτών υλικών, οι οποίοι και θα πρέπει να προσδιορίζονται στην απόφαση αδειοδότησης του καθαρισμού του υδατορέματος, της οικείας Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα πρέπει να γίνεται άμεσα και κατά προτεραιότητα, στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν σε εκτέλεση άμεσων αντιπλημμυρικών έργων, μετά από πυρκαγιές ή φυσικές καταστροφές”.

 

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Την δυνατότητα για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές επισημαίνει με σχετική επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης.

Στην εν λόγω επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι “προβλέπεται η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες σε επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ίση με ποσοστό της εκτιμηθείσας ζημίας.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, μπορεί να παρέχεται προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, μετά από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη. Στην περίπτωση που ακολουθηθεί η διαδικασία της προκαταβολής, η περιφέρεια διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών, σταδιακά, επιμέρους καταστάσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων και φορέων και των εκτιμώμενων ζημιών, για τις οποίες ολοκληρώνεται κάθε φορά η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών, υπογεγραμμένες από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής κρατικής αρωγής, χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων”.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Διακήρυξη δημοπρασίας για τη ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΕΠ.Ο. ΑΣΤΡΟΣ – ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΠΗΓΑΔΙ – ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟ-ΦΩΚΙΑΝΟΣ

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αρκαδίας προκηρύσσει «Ανοικτό Διαγωνισμό » για την ανάθεση του έργου: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΕΠ.Ο. ΑΣΤΡΟΣ – ΛΕΩΝΙΔΙΟ – ΠΗΓΑΔΙ – ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΙΟ- ΦΩΚΙΑΝΟΣ»

Προϋπολογισμού Προεκτιμώμενης Αμοιβής: Διακοσίων Εβδομήντα χιλιάδων Ευρώ ( 270.000 € )

Μπορείτε να δείτε τη διακήρυξη και τα σχετικά αρχεία εδώ:

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ σωστη ADA
001.ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΝΕΑ- 31.8.2021 ADAM
– espd-request-v2