Ταμπούρια Κολοκοτρώνη | 200 χρόνια μετά περιμένουν την ανάδειξή τους (vid)

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 15:57

Πάνω από 10 χρόνια έχει γίνει το πρώτο διάβημα για την ανάδειξη των Τρικόρφων και των Ταμπουριών του Κολοκοτρώνη που βρίσκονται στον γεωγραφικό αυτό τόπο, επί Αντιδημαρχίας Ηλία Χαλκιά στο Δήμο Τρίπολης.

Με το διάβημα αυτό προέκυψε το ΦΕΚ 326/2013 με το οποίο τα Τρίκορφα χαρακτηρίζονται Ιστορικός τόπος. Η μελέτη όμως που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα των Ταμπουριών, δεν εκπονήθηκε και για το λόγο αυτό τέσσερις άνθρωποι, οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί Παναγιώτης Βέμμος, Ηλίας Χαλκιάς, ο τέως Δήμαρχος Φαλάνθου Κώστας Ψυχάρης και ο μηχανικός κ.Φρέντζος κατέθεσαν σε Δήμο Τρίπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου εκ νέου την πρόταση, με αφορμή την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.Η πρόταση περιλαμβάνει την διάνοιξη των μονοπατιών προς τα Ταμπούρια, διάνοιξη που έχει γίνει σε κάποιο κομμάτι της διαδρομής από τους ορειβατικούς συλλόγους ΣΑΟΟ και ΕΟΣ, αλλά απαιτείται η συνέχισή της.

Ο κ. Χαλκιάς μιλώντας από τον χώρο των Ταμπουριών, στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης 91,5, αισιοδοξεί πως το έργο θα υλοποιηθεί και τα Ταμπούρια που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αλλά και πιο πριν και πιο μετά, αφού στο χώρο έγιναν μάχες στα Ορλωφικά στα 1770, στα 1779 και το 1825, ενώ σε αυτό το χώρο έστησε το 1821 το στρατηγείο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για να οργανώσει την Άλωση της Τριπολιτσάς, θα αξιοποιηθούν και θα αποτελέσουν επισκέψιμο χώρο.

Ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε και στις δικές του ενέργειες από τη θέση του Αντιδημάρχου για την ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής, όπως ήταν η διεξαγωγή το 2009 ενός  δρόμου 5-6 χιλιομέτρων από τα Τρίκορφα στην Πλατεία Άρεως, όπως και το 2010 η διεξαγωγή ενός ημιμαραθωνίου γύρω από το οροπέδιο της Μαντινείας. Τίποτα όμως από αυτά δεν συνεχίστηκε.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Χαλκιά στο βίντεο.