Η τάση του καιρού μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου 2018 15:13

Με καλό καιρό θα κυλίσει το Σαββατοκύριακο αλλά και οι αρχές της νέας εβδομάδας (τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη) καθώς θα επικρατήσει ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα σε συνδυασμό με το ridje που θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, νότιους ανέμους και ομίχλες τις πρωινές ώρες σε κλειστά οροπέδια στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού.

Η νέα εβδομάδα θα έχει και κάποια συννεφιά κατά διαστήματα πυκνή την Δευτέρα και την Τρίτη κυρίως χωρίς όμως να εκδηλωθούν βροχές.Από την Τετάρτη-Πέμπτη 10-11/1/2018 και μετά κάτι δείχνει και πάλι να αλλάζει στο σκηνικό του καιρού με σταδιακή ενίσχυση των νοτιάδων ,βροχές και καταιγίδες καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό από το κόλπο της Σύρτης δείχνει διάθεση να κινηθεί προς το νότιο Ιόνιο προκαλώντας αλλαγή του καιρού. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει πτώση.

Την Παρασκευή 12/1/2018 καθώς και το Σαββατοκύριακο 13-14/1/2018

Αν και μακριά ακόμα για ασφαλείς προγνώσεις η επικράτηση του σιβηρικού αντικυκλώνα και η κίνηση του νοτιότερα θα μας στείλει ψυχρότερες-πολικές αέριες μάζες από την Ρωσία και μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην χώρα μας. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνδυαστούν πιθανώς με κάποιο από τα βαρομετρικά χαμηλά/συστήματα της δυτικής & κεντρικής Μεσογείου καθώς αυτά θα τροφοδοτούν με υγρασία.

Έτσι φαίνεται να επικρατεί χειμωνιάτικο σκηνικό καθώς οι άνεμοι πλέον θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αρκετών περιοχών. Ακόμα είναι αρκετά νωρίς για να δούμε την ακριβή εξέλιξη του καιρού για εκείνες τις ημέρες.

Κάποια πιθανά σενάρια είναι να έχουμε κρύο αλλά με λίγα φαινόμενα και αυτά να εντοπίζονται κυρίως στην ανατολική προσήνεμη χώρα (Νότια Χαλκιδική, Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά – Εύβοια – Κυκλάδες – Κρήτη). Αυτό θα συμβεί αν ο αντικυκλώνας κινηθεί τόσο νότια που δεν αφήσει τα συστήματα που έρχονται από την Ιταλία και την δυτική Μεσόγειο να πλησιάσουν την χώρα μας και να έχουμε περισσότερα φαινόμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ωστόσο μένει να δούμε αν θα μπορέσουν αυτά τα συστήματα να κινηθούν από την Ιταλία προς την χώρα μας, με αποτέλεσμα να δούμε περισσότερη υγρασία και φαινόμενα και στην Πελοπόννησο αλλά και στην δυτική Ελλάδα.

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5