Τατούλης: Η σύμβαση για τα σκουπίδια δεν μπορεί να αλλάξει. Μόνο με νομοθετική ρύθμιση (vid)

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016 15:45

Συνέντευξη τύπου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη

Το έργο που γίνεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αξιοσημείωτο και αναγνωρίζεται από όλουςΟι αυτοδιοικητικοί θεσμοί δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης ή όργανα της κοινοβουλευτικής τάξης

Όσα έργα υλοποιούνται στην Περιφέρεια είναι με πόρους δικών μας προγραμμάτων, ΕΣΠΑ ή Δημοσίων Επενδύσεων

Ο Τσιρώνης κούνησε τα ευρώπουλα σαν μαρουλόφυλλα στους δημάρχους

Το θέμα των απορριμμάτων κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που κράτησε περίπου δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου και η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ της Περιφέρειας.

Ο κ.Τατούλης τόνισε μεταξύ άλλων πως για να αλλάξει η σύμβαση απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία και αν αυτό συμβεί θα πρέπει να αναληφθεί και η ανάλογη πολιτική ευθύνη. Επεσήμανε πως δεν γίνεται τροποποίηση των όρων και θα πρέπει να υπογραφεί ως έχει είτε κάποιοι συμφωνούν είτε κάποιοι διαφωνούν.

Δήλωσε πως οι βουλευτές δεν έχουν καμία σχέση με το έργο και δεν ζητούν την υπογραφή τους, αφού το έργο τους είναι ξεκαθαρισμένο και είναι νομοθετικό. Μάλιστα ο κ.Τατούλης “το πήγε λίγο παρακάτω” και εξέφρασε και παράπονο πως δεν τους έχει όλα αυτά τα χρόνια βοηθήσει κανείς στην προσπάθεια που καταβάλλουν και οι βουλευτές που παρεμβαίνουν δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα όλον αυτόν τον καιρό.

Σημείωσε πως είναι πρωτοφανές να συνδιαλέγεται Κυβέρνηση με ιδιωτική εταιρεία και εξέφρασε την ελπίδα του πως η σύμβαση θα υπογραφεί, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση και την αρμοδιότητα την πήρε η Περιφέρεια όχι με δική της πρωτοβουλία αλλά λόγω ανικανότητας των δημοτικών αρχών.

Ενημέρωσε μάλιστα πως η διαχείριση από τους δήμους κατά μόνας δεν επιτρέπεται από τις Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και σιγά -σιγά αυτό το καταλαβαίνουν οι δήμαρχοι.

Στη συνέχεια ο κ.Τατούλης μίλησε και για πιο ειδικά θέματα όπως η αποκατάσταση των χωματερών που ξεκινά και στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία τις επόμενες μέρες (στην Αργολίδα έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και στην Κορινθία) ενώ ανέφερε πως έχει υποβληθεί μελέτη για το Πλάτωμα. Εξήγησε για μία ακόμα φορά πως τα πρόστιμα επιβάλλονται από τις υπηρεσίες και ο ίδιος δεν μπορεί να μην υπογράψει ενώ ανέφερε πως το υπόλειμμα είναι μείζον θέμα και κανείς δεν λέει τι το κάνει αλλά και πως όλο αυτόν τον καιρό τα απορρίμματα έχουν γεμίσει θάλασσες, βουνά και ρέματα.

Το πρόγραμμα μας για τους οικονομικά αδύνατους φθάνει στα 63 εκ ευρώ

Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε τη συνέντευξή του με αναφορά στις δυσκολίες που έχει η νέα χρόνια και εξήγησε πώς κατάφερε η Περιφέρεια να εξασφαλίσει πρόγραμμα ύψους 63 εκ ευρώ για τους οικονομικά αδύνατους που θα πάει κατευθείαν στους ενδιαφερόμενους και όχι σε μεσάζοντες. Σημείωσε μάλιστα πως δεν κατάφερε το Υπουργείο Εργασίας που παρενέβη να ακυρώσει το πρόγραμμα για την Περιφέρεια και οι δήμαρχοι που πήγαν με το Υπουργείο πάλι δεν κατάφεραν τίποτα. Και αυτό όπως χαρακτηριστικά είπε αποδεικνύει ότι η Περιφέρεια έχει πρόγραμμα, μοντέλο και ξέρει να διεκδικεί τα δικαιώματά της.

Στην συνέχεια ο κ. Τατούλης δέχθηκε ερωτήσεις σχετικές με τα απορρίμματα, με το φράγμα του Ασωπού, που ανέφερε πως σκοπός τους είναι να σωθεί το έργο, με το λιμάνι Ναυπλίου που είπε ότι είναι σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή για να γίνει το έργο καθώς και για τους πρόσφυγες που ανέφερε πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμία προειλημμένη απόφαση.

Στην συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Χ.Σκούρος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Β.Γιαννακούρας, Λακωνίας Ντία Τζανετέα, Κορινθίας Π.Καλλίρης, Αργολίδας Τ.Χειβιδόπουλος και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ν.Νικολάκου, Π.Μαντάς, Η.Στρατηγάκος, Φ.Στεφανόπουλος.Β.Σιδέρης, Α.Παπαγγελόπουλος, καθώς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ.Σταματάκος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Α.Παπαφωτίου.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την εισήγηση του κ.Τατούλη.

Ε.Τ.