Τεχνολογικά εργαλεία προπόνησης made in Greece (ήχος)

Στην Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και στην εκπομπή “Facelook στα γήπεδα” μίλησε ο Βαγγέλης Βλάχος για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε προπονητικά εργαλεία ποδοσφαίρου και την επανάσταση που μπορεί να φέρει η δημιουργία και χρήση taylor made τεχνολογικών λύσεων σε συνεργασία με τα προπονητικά team των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Με τομείς ενασχόλησης το software development – electronic engineer και εμπειρία σε ανάπτυξη custom λύσεων που απευθύνονται κυρίως σε βιομηχανικές αγορές έδωσε το στίγμα της δουλειάς του τονίζοντας ότι «αναλύοντας και βελτιώνοντας μέσω λογισμικού “αδυναμίες” σε υπάρχουσες υποδομές μπορούμε να καταφέρουμε τον εκδημοκρατισμό στην χρήση τεχνολογιών αιχμής από περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία», τόνισε ο Βαγγέλης Βλάχος.



Η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από θέματα που αφορούν σε γνωστά παραδείγματα εφαρμογής ξεκινώντας από το “Sweat Box” του Σκωτσέζου προπονητή Bill Shankly το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορία της Λίβερπουλ που ανέλαβε από την δεύτερη κατηγορία και την μετέτρεψε σε μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης, και την μετεξέλιξη του, το Footbonaut της Γερμανικής Borussia Dortmund. Μερικά από τα κοινά στοιχεία των παραπάνω είναι η προσπάθεια βελτίωσης της αντίληψης του παίχτη, η αύξηση του αριθμού επαφών της μπάλας με το πόδι του παίχτη και γενικότερα η βελτίωση του passing game.

Αναλύοντας λοιπόν τον τρόπο εφαρμογής και την ροή των προπονητικών ερεθισμάτων στα παραπάνω προπονητικά εργαλεία κατάφερε με εφαρμογή τεχνικών machine vision και machine learning να απλοποιήσει την διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας καταργώντας ουσιαστικά την ανάγκη για ύπαρξη σταθερού πλαισίου. Αντί δηλαδή η μπάλα να πρέπει να περνάει μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο ώστε να δώσει point στον ποδοσφαιριστή, προβάλλεται ένα σταθερό ή κινούμενο σχήμα από πάνω σε τοίχο ή δίχτυ με αυξημένη πυκνότητα και αν ο παίχτης καταφέρει και το πετύχει με την μπάλα που θα σουτάρει δίνεται point μέσω της κάμερας και της επεξεργασίας που γίνεται μέσω λογισμικού.

Τα πλεονεκτήματα με την παραπάνω υλοποίηση είναι τα εξής:

1.) Μη σταθερό μήκος σουτ ( Σημαντικό για την προσομοίωση των πραγματικών συνθηκών ).
2.) Μη σταθερή θέση παίχτη στον χώρο προπόνησης.
3.) Κινούμενος στόχος με δυνατότητα διαφοροποίησης χρώματος, σχήματος και ταχύτητας δυναμικά, αντί για σταθερά πλαίσια.
4.) Δυνατότητα φορητότητας και χρήσης σε μεγαλύτερους εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.
5.) Απλοποίηση της όλης διαδικασίας καθώς το βασικότερο για να λειτουργήσει η όλη κατασκευή είναι η ύπαρξη μίας τουλάχιστον επιφανείας.
6.) Μείωση κόστους και χρόνου κατασκευής.
7.) Δυνατότητα καταγραφής της απόκλισης του σουτ σε σχέση με τον προβαλλόμενο στόχο, άρα και των χαρακτηριστικών της αστοχίας ώστε να γίνουν οι αντίστοιχες κινήσεις για βελτίωση.
8.) Δυνατότητα χρήσης από ομάδες παιχτών ταυτόχρονα, σε στυλ padel tennis.

Κλείνοντας η κουβέντα αναφέρθηκε το πόσο σημαντική είναι, σε αυτή την προσπάθεια για την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στις ποδοσφαιρικές ομάδες, η συνεργασία με τα προπονητικά team. Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

Προηγούμενο άρθροΤο Σάββατο η παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας
Επόμενο άρθροΤο κάλεσμα της “Κοινωνικής Συμμαχίας” για τη συγκέντρωση της Τρίπολης