ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ: Κίνδυνος για τους αθλούμενους η μη επαρκής κατάρτιση των προπονητών

Την τροποποίηση και διαγραφή συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Αθλητικός Εθελοντισμός, Αθλητισμός Αναψυχής και Άθληση για Όλους, Πνευματικός Αθλητισμός, Ηλεκτρονικός Αθλητισμός (e-sports), Εργασιακός Αθλητισμός και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας» ζητούν οι κοσμήτορες και πρόεδροι των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) της χώρας , οι οποίοι πρόκειται να παρουσιάσουν απόψε τις ενστάσεις και προτάσεις τους σε τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η διαφωνία των πανεπιστημιακών εστιάζεται στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου, που εισάγει τον νέο επαγγελματικό θεσμό του «εκπαιδευτή της άσκησης» και όπως υποστηρίζουν «εξομοιώνει τις δεξιότητες των εκπαιδευτών- αποφοίτων ΙΕΚ με αυτές των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Με τη δυνατότητα αυτή, όπως υποστηρίζουν, άτομα που θα έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια λίγων ωρών ή μηνών, θα μπορούν να προπονούν άτομα κάθε ηλικίας με διαφορετικό αθλητικό και ιατρικό ιστορικό, χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη επιστημονική γνώση.



Οι εκπρόσωποι των ΤΕΦΑΑ ζητούν την διαγραφή του άρθρου 20, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 13 που αφορά την απασχόληση εκπαιδευτών στα λεγόμενα «προγράμματα άθλησης για όλους» και αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 38 για τον θεσμό του εργασιακού αθλητισμού. Τους λόγους των ενστάσεων των ΤΕΦΑΑ ανέλυσαν εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, καθ. Γεώργιος Τζέτζης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ, καθ. Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ στις Σέρρες, αν. καθ. Μιχάλης Νικολαΐδης και η αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Οφείλουμε να εισφέρουμε στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των δύο τμημάτων της Σχολής», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «η στόχευση είναι καθαρά ακαδημαϊκή, επιστημονική και το οφείλουμε στα νέα παιδιά στους φοιτητές μας σε όλα τα παιδιά που σκέφτονται να σπουδάσουν σε όποιο πανεπιστημιακό τμήμα ανά την Ελλάδα στον τομέα της φυσικής αγωγής έτσι ώστε το αύριο να είναι ξεκάθαρο για όλους». Τόνισε δε ότι τα ΤΕΦΑΑ εφοδιάζουν τους επαγγελματίες της άσκησης με επιστημονικές γνώσεις, που καλύπτουν πέρα από αυτή καθεαυτή την επιστήμη της φυσικής αγωγής, ένα ευρύ πεδίο επιστημονικών περιοχών, όπως ανατομία, εργοφυσιολογία, βιοχημία, βιοκινητική, διδακτική, παιδαγωγική, ψυχολογία.

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον τραυματισμό ενός αθλουμένου που καθοδηγείται από μη επαρκώς καταρτισμένο προπονητή αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Χρυσή Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Μιλώντας για τις νέες τάσεις και προγράμματα άθλησης που προσφέρουν τα γυμναστήρια (π.χ. pilates, TRX κλπ) εξήγησε ότι «το να προσπαθείς να τρέξεις για να προλάβεις τις ανάγκες του καιρού δε σημαίνει ότι μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, μέσα από ένα ΙΕΚ αμφιβόλου πιστοποίησης μπορείς να παίξεις με τις ψυχές και τις ανάγκες των πολιτών». Πρόσθεσε δε πως αν ο εκπαιδευτής δε γνωρίζει την ένταση που θα εφαρμόσει και τον τρόπο με τον οποίο θα προφυλάξει έναν αθλητή αναλόγως και σε ποια ευπαθή ομάδα ενδεχομένως ανήκει «στην ουσία προκαλούμε και παράγουμε ασθενείς για τα νοσοκομείο».

«Το νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αφού παραβλέπεται ότι επειδή η άσκηση διαταράσσει έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αν δεν γίνει στοχευμένα και με βάση τις επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, μπορεί να επιφέρει κινδύνους ή σημαντικά προβλήματα στη σωματική ψυχική και κοινωνική υγεία τους», τόνισε ο κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ ΑΠΘ, Γιώργος Τζέτζης, σημειώνοντας πως «προφανώς και υπάρχουν εξειδικεύσεις που δε θα καλυφθούν από τα τμήματα των ΤΕΦΑΑ γιατί δεν μπορούμε για όσες μόδες και ιδέες τρόπων άσκησης να βγάζουμε αντίστοιχες ειδικότητες στα πανεπιστήμια». «Φυσικά -πρόσθεσε- μπορούν να υπάρχουν ιδιωτικές σχολές που θα εξειδικεύουν σε κάτι πολύ συγκεκριμένο», όμως «είναι άλλο εκπαιδευτές λίγων μηνών από τα ΙΕΚ να προπονούν στα γυμναστήρια, στα προγράμματα των ΟΤΑ, τις υπαίθριες δραστηριότητες, σε οτιδήποτε ομαδικό ή ατομικό όπου απαιτούνται ειδικές γνώσεις».

«Οι απόφοιτοι των Τμημάτων μας είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν γνώσεις και μεθόδους παιδαγωγικής, ψυχολογίας, φυσιολογίας και αθλητιατρικής που τους καθιστούν ικανούς να διδάξουν, να εφαρμόσουν με ασφάλεια και να αξιολογήσουν προγράμματα άσκησης σε όλο το φάσμα της αθλητικής δραστηριότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Τσορμπατζούδης, προσθέτοντας και ότι «με το Τμήμα Ιατρικής λειτουργούμε ήδη τρία μεταπτυχιακά προγράμματα πολύ εξειδικευμένα και ο τομέας της αθλητιατρικής το μάθημα και το εργαστήριο που είναι πιστοποιημένο αλλά και τα υπόλοιπα εργαστήρια συνεργάζονται όχι μόνο με γιατρούς αλλά σχεδόν με τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΦΑΑΑ ΑΠΘ Σερρών Μιχάλη Νικολαΐδη ως απάντηση στις σύγχρονες τάσεις «θα μπορούσαν τα ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες να οργανώσουν προγράμματα εκπαίδευσης έτσι ώστε και οι μη απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ να αποκτούν τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που που απαιτούνται για να εκπαιδεύουν με ασφάλεια αθλητές» και «ένας τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχει εδώ και καιρό στα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι τα προγράμματα διά βίου μάθησης- ΚΕΔΙΒΙΜ».

Σμαρώ Αβραμίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΟ Παναγιώτης Μάργαρης μιλά στη ΔΡΤ 91,5 | Η συναυλία στην Τρίπολη, η δημιουργία εν καιρώ πανδημίας και τα επόμενα σχέδια (ήχος)
Επόμενο άρθρο«Έφυγε» από κορωνοϊό ο ιερέας της Δημητσάνας π. Παν. Βουρδουνιώτης