“Τελικά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν μονόδρομοι!”

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 06:55

Σε ανακοίνωσή της για τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις στην Κύπρο, η αριστερή πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ επισημαίνει τα εξής:

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Κύπρο και σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυνται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε, ότι το «ΟΧΙ» της Κυπριακής Βουλής, αποτελεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικότερα τους Ευρωπαίους του Νότου μια ακτίνα φωτός και ελπίδας. Αλλά και ένα μήνυμα.

Ένα μήνυμα ηχηρό, απέναντι σε όσους περιφέρουν στο πολιτικό παζάρι την υποταγή τους και τη συμφωνία με τις επιλογές των ισχυρών της Ευρώπης.

Ένα μήνυμα απέναντι σε όσους με πάθος υπερασπίζονται τις λογικές των «μονόδρομων» και της αποδοχής των εκβιαστικών διλλημάτων.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ , από το 2010, υποστήριξε σθεναρά την άποψη ότι δεν υπάρχει ο μονόδρομος του εκβιασμού. Ότι η σωτηρία της χώρας δεν μπορεί να απαιτεί μονίμως «ανθρωποθυσίες», φτώχεια, δυστυχία και διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να γίνονται ερήμην του λαού, στο όνομα του λαού και μιας αμφισβητούμενης δήθεν «σωτηρίας» του. Ότι η εθνική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση με κανέναν και για κανένα «αντάλλαγμα».

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην Κύπρο η απόφαση της Βουλής ταυτίστηκε πλήρως με τις διαθέσεις και τη θέληση του λαού της, ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί αποφάσισαν, ενάντια στη θέληση ενός ολόκληρου λαού, αποδεχόμενοι έτσι για τους Έλληνες το ρόλο του πειραματόζωου της Ευρώπης.

Ο λαός της Κύπρου διεκδίκησε και πέτυχε το αυτονόητο: Να είναι συμμέτοχος σε μια ιστορική και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του. Διεκδίκησε και πέτυχε να είναι υπεύθυνος για τις εξελίξεις από τώρα και στο εξής. Να έχει την ευθύνη για τις σωστές αλλά και τις λάθος επιλογές.

Είναι προτιμότερο οι «Γκαουλαϊτερ» της Ευρώπης να εκφράζουν τη λύπη τους για τις αποφάσεις ενός λαού, από το να χαϊδεύουν την πλάτη ανιστόρητων υποτακτικών τους.

Η Αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει για μια ακόμη φορά την συμπαράστασή της στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Ήμασταν και είμαστε πάντοτε στο πλευρό του.