Θ.Τσοτίνας στη ΔΡΤ: “Σε σημείο μηδέν ο αγροτικός κόσμος της Αρκαδίας – Την επόμενη πενταετία 40-50% των χωραφιών θα μείνουν ακαλλιέργητα” (ήχος)

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 09:46

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτικών συνεταιρισμών Αρκαδίας “Η Ένωση” κ.Θανάσης Τσιοτίνας.

Αρχικά ο κ.Τσιοτίνας μίλησε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν μετά τον τελευταίο παγετό σε πολλές καλλιέργειες της περιοχής μας. Όπως ανέφερε ο πρώτος παγετός σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου και ο δεύτερος στις 10 Απριλίου, με την θερμοκρασία να δείχνει -6 βαθμούς στον κάμπο της Μαντινείας και – 7 βαθμούς στην περιοχή της Τεγέας. “Είναι ολική η καταστροφή. Δεν θα έχουμε μήλα, αχλάδια και κεράσια. Ακόμα και όσα έχουν μείνει είναι επηρεασμένα. Είμαστε στο έλεος του ΕΛΓΑ. Περιμένουμε να βγει αναγγελία και για τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις κερασιές, αλλά δεν το βλέπουν θετικά. Σύμφωνα με τον κ.Αγγελόπουλο δεν αποζημιώνονται οι ζημιές κατά την διάρκεια της άνθησης. Στις 26 Μάρτιου στον παγετό που έκανε, μας είπαν πως δεν μπορούν να αποζημιώσουν βάσει του κανονισμού, αλλά ο ίδιος ο ΕΛΓΑ έβγαλε αναγγελία για αποζημιώσεις στην Βέροια για τις αχλαδιές, εκτός αν υπάγεται η Βέροια σε άλλον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αυτό δεν το γνωρίζω”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ συμπλήρωσε, πως οι πολύ σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί, θα φανούν σε δυο εβδομάδες. “Εγώ δεν θα έχω προϊόντα ούτε για το σπίτι μου, για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής. Ακόμα και κάποια μήλα που θα καταφέρουν να δέσουν, δεν θα είναι εμπορεύσιμα”, τόνισε χαρακτηριστικά.Ο κ.Τσιοτίνας αναφέρθηκε ακόμα στις αποζημιώσεις από προηγούμενες καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, οι οποίες όπως ανέφερε έχουν δοθεί, ενώ πρόσθεσε, πως μετά από πιέσεις οι πατάτες μπήκαν τελικά σε καθεστώς “κορωνοενίσχυσης”, γεγονός που δίνει μια ανάσα στους παραγωγούς.

“Ο αγροτικός κόσμος της Αρκαδίας είναι σε σημείο μηδέν. Θα μείνουν την επόμενη πενταετία ένα 40-50% των χωραφιών ακαλλιέργητα, γιατί δεν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ τόνισε πως την προσεχή εβδομάδα -όταν θα υπάρχει μια ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο παγετός –  θα επισκεφθούν τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αρκαδίας, τον Δήμαρχο Τρίπολης, τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και εάν κριθεί απαραίτητο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

Παράλληλα ζητήσαμε από τον κ.Τσιοτίνα να μας σχολιάσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών. “Αν εφαρμοστεί την επόμενη τριετία ή το πολύ πενταετία οι λαϊκές αγορές θα κλείσουν. Με το μαρτύριο της σταγόνας αυτός ο κλάδος θα σβήσει από την ελληνική αγορά”. υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε, πως απαιτούνται αλλαγές στις λαϊκές αγορές που στόχο θα έχουν την αναβάθμιση τους και όχι το κλείσιμο τους.

Τέλος μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού και τα πλήγματα που έχει επιφέρει στον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα γυρίσουμε σε μια διαφορετική Ελλάδα. “Βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας και αυτό φάνηκε και πέρυσι. Είχαμε σαν ναυαρχίδα τον τουρισμό και με το που κατέρρευσε, κόντεψε να καταρρεύσει και η χώρα”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε, πως πρέπει να στηριχτούν και οι αγρότες και η εστίαση και ο κλάδος του τουρισμού, καθώς όλα είναι αλληλένδετα και αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. “Πρέπει να βγούμε πιο ενωμένοι από όλο αυτό”, τόνισε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: