Θα επηρεάσει ο μεσογειακός κυκλώνας την Τρίπολη;

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 08:57

Χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας-μεσογειακού κυκλώνα (δηλαδή μεσογειακός στρόβιλος με χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα) θα έχει η ατμοσφαιρική διαταραχή που ήδη έχει δημιουργηθεί από το κόλπο της Σύρτης και κινείται βορειοανατολικά προς το νότιο Ιόνιο. Όσο κινείται βορειότερα αυτό το πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που το κέντρο (το μάτι του) ενδεχομένως να φτάσει έως τα 970-975mb (μπορεί να σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ ακόμα και της Ικαρίας το 2004 με κέντρο χαμηλού τα 972mb) εκμεταλλευόμενο τις πολύ θερμές για την εποχή θάλασσες του νότιου Ιονίου οι οποίες μάλιστα βάση κλιματικών επιπέδων είναι 3-4οC μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη 30ετία. Αυτό δείχνει πως τα επόμενα χρόνια παρόμοια φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ονομασία αυτού του μεσογειακού κυκλώνα: “Ιανός” από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο να τονίσουμε οτι δίνει αυτές τι ονομασίες όχι σαν διαφήμιση-εντυπωσιασμό αλλά σαν έναν τρόπο να υπάρχει επαγρύπνηση, πρόληψη και οργάνωση των αρμοδίων φορέων ενόψει μιας σοβαρής κακοκαιρίας .Όσον αφορά την κίνηση αυτού του μεσογειακού κυκλώνα “medicane” ,η οποία ακόμα και την τελευταία στιγμή αλλάζει πορεία έστω και μικρή κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο για μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ελλάδα όσον αφορά την κατανομή των σφοδρών φαινομένων που εκδηλώνονται . Όπως φαίνεται από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η κίνηση του κυκλώνα αυτού θα είναι κατα μήκος των ακτών της δυτικής Πελοποννήσου αρχικά από την νότια Πελοπόννησο(ανοιχτά της Μεσσηνίας-Ηλείας μέχρι τα νησιά του Ιονίου όπου θα φτάσει ως το βορειότερο σημείο και στην συνέχεια θα ξανακινηθεί νοτιότερα προς την ίδια κατεύθυνση από αυτήν που ξεκίνησε).

Με μοβ χρώμα οι περιοχές (Νησιά Ιονίου: Κεφαλλονιά-Ζάκυνθος-Ιθάκη-Λευκάδα, και οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας,Ευρυτανίας, Αχαίας, Ηλείας ) όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος(>45%) για πλημμύρες -ισχυρές καταιγίδες τροπικού χαρακτήρα με πάρα πολλες ηλεκτρικές εκκενώσεις,θυελλώδεις ανέμους κατά την διάρκεια εκδήλωσης αυτών των φαινομένων αλλά και χαλάζι .

Με κόκκινο χρώμα(>30%) οι περιοχές της Αρκαδίας-Κορινθίας-Αττικής-Βοιωτίας,Φθιώτιδας-Φωκίδας και κομμάτι της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας)

Αντίστοιχα τέλος με πορτοκαλί χρώμα (>15%) και κίτρινο χρώμα (>5%) οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στους παραπάνω νομούς.

Πιο συγκεκριμένα στον χάρτη δείτε την κινηση από αύριο Πέμπτη 17/9/2020 μέχρι και τα ξημερώματα-πρωινές ώρες του Σαββάτου 19/9/2020:

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες σε νομό Αρκαδίας και την Τρίπολη:

Πέμπτη 17/9/2020:
Με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει η Πέμπτη ,όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αρχίσουν να πυκνώνουν σιγά σιγά και αργά το απόγευμα προς το βράδυ θα επικρατήσει συννεφιά η οποία θα αρχίσει να δίνει αρχικά ασθενείς βροχές με τάση να γίνουν πιο μέτριας έντασης(και να ενταθούν) κατά την διάρκεια της νύχτας προς την Παρασκευή.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς το πρωί (άπνοια) ενώ σιγά σιγά προς το μεσημέρι και το απόγευμα θα πνέουν από νότιες νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 26-27οC στην πόλη της Τρίπολης.

Παρασκευή 18/9/2020:
Η πιο δύσκολη μέρα φαίνεται να είναι η Παρασκευή όπου ο καιρός ήδη από το πρωί θα ξεκινήσει μουντός με συννεφιά η οποία θα δίνει αρχικά βροχές που γρήγορα θα ενταθούν προς το μεσημέρι και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα όσο πιο δυτικά στο νομό Αρκαδίας(πολύ έντονα φαινόμενα στην Γορτυνία -κίνδυνος για πλημμύρες ). Από το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα δείχνουν να εξασθενούν ωστόσο κάποιες βροχές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται πιο τοπικού χαρακτήρα .

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί στα 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ μόνο κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και όχι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας δεν θα ξεπεράσει τους 15-17οC.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί-μεσημέρι του Σαββάτου οι βροχές θα είναι ποτιστικές μέτριας έντασης και πρόσκαιρα ισχυρές και οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς στα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Τονίζεται καθώς αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα και υπάρχει πιθανότητα να μην επηρεαστεί τόσο πολύ η Τρίπολη από τον κύριο όγκο των σφοδρών αυτών φαινομένων καθώς η κίνηση του χαμηλού με τα τελευταία στοιχεία δείχνει να είναι ελαφρώς βορειότερα. Νεότερα για την εξέλιξη του καιρού της Τρίπολης στο αναλυτικό δελτίο καιρού του ραδιοφώνου στις 12:45-12:50 καθώς και στις πρωινές εκπομπές του σταθμού.

Βελτίωση του καιρού και επικράτηση ηλιοφάνειας από την Κυριακή με άνοδο της θερμοκρασίας και εξασθένιση των ανέμων.

Επιμέλεια: Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5

Δείτε Live εικόνα από την πόλη της Τρίπολης: