Θεία Λειτουργία στο Βυζαντινό Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στο Λούσιο Ποταμό (ph)

Η ιστορία του Ναού

Το Εκκλησάκι χρειάζεται στερέωση και ανακαίνιση



Ανήμερα του Αγίου Ανδρέα στο Εκκλησάκι της Μονής Προδρόμου στο Λούσιο ποταμό, κοντά στην αρχαία Γόρτυνα έγινε κατανυκτική θεία Λειτουργία από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Λεόντιο με ψάλτες μοναχούς της Μονής.

Oι πιστοί παρ’ ότι το κρύο ήταν τσουχτερό ξεπέρασαν τους 50. Ενώ το εκκλησάκι δεν χωράει πάνω από 15 άτομα.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας η Μονή προσέφερε στους παρευρισκόμενους Μπακαλιάρο τηγανητό, σκορδαλιά, ψωμί ζυμωτό και πολύ ωραίο κρασί.

Ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος -Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Γορτυνίας, (από όπου και το φωτογραφικό υλικό) ευχαριστεί τους πατέρες για την κίνηση αυτή και εύχεται και του χρόνου να έχουν την ευλογία του Αγίου και να είναι και πάλι εκεί.

Ενώ επισημαίνει πως το Εκκλησάκι χρήζει άμεσης ανακαίνισης και στερέωσης, τονίζοντας πως έχουν γίνει ενέργειες αλλά δεν γνωρίζουν που βρίσκονται και ζητά να υπάρξει ενημέρωση.

Το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, δίπλα στην νεροτριβή του Κόκκορη στην Αρχαία Γόρτυνα, είναι ένας πολύ παλαιός βυζαντινός ναός χτισμένος πάνω σε ερείπια ρωμαϊκού κτιρίου και χρονολογείται πριν από τον 11ο αιώνα.

Ο Ναός, στην κυριολεξία παρόχθιος του Λουσίου, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και αρχαιολογική άποψη και γι΄αυτό τον έχουν μελετήσει επισταμένως οι ειδικοί.

Ο ναός αποτελεί δίκλητη τρουλαία βασιλική, διαστάσεων 3,30 Χ 4,75μ. Ο τρούλλος σαφώς υπερμεγέθης, κυλινδρικός και δυσανάλογος προς το όλο οικοδόμημα, είναι ελλειψοειδής και στηρίζεται στους ημικυλινδρικούς θόλους του ναού. Ο φωτισμός επιτυγχάνεται από τα έξι μικροπαράθυρα και τέσσερα πολύ μικρά (σχισμές) του τρούλλου.

Στο μνημείο υπάρχουν ίχνη παλαιών τοιχογραφιών. Σε μερικά μάλιστα σημεία διακρίνουμε δύο επάλληλες στρώσεις τοιχογραφιών. Στη Δυτική πλευρά με κόπο διακρίνουμε την εξίτηλη πλέον Σταύρωση με χαρακτηριστικά τη βαθιά έκφραση και πλούσια πτύχωση των ενδυμάτων και ελάχιστα των Ευαγγελιστών στα λοφία. Μερικά ίχνη των τοιχογραφιών δείχνουν να είναι παλιά, ίσως των χρόνων των Παλαιολόγων, και θυμίζουν τις τοιχογραφίες του Μυστρά. Οι παλιότερα υπάρχουσες εικόνες του τέμπλου ήσαν έργα του αείμνηστου Ηγουμένου της Μονής Προδρόμου Καλλιστράτου Συναδινού.

Σε εντοιχισμένη πλάκα αναφέρεται ως έτος ανακαινίσεως του Ναού το 1587. Η είσοδος του ναού βρίσκεται στη νότια πλευρά και πάνω απ΄αυτήν διακρίνουμε δύο σειρές οριζόντιων στρώσεων πωρολίθων, που μαρτυρούν θόλο που υπήρχε κάποτε.

Δείτε φωτογραφικό υλικό

Λειτουργία στον Άγιο Ανδρέα στο Λούσιο

Προηγούμενο άρθροΤον πρώτο του υποψήφιο στην ΠΕ Μεσσηνίας ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Νίκας
Επόμενο άρθροΟδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των αιτήσεων για το μέρισμα