Θριαμβευτικό το Gala όπερας & Βραβεία Μαρία Κάλλας 2019

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 21:58

Ο Ελληνο-Ευρασιατικός Σύνδεσμος (Κ. Ξενοφών Λαμπράκης XL, Πρόεδρος) υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν (Κ. Όλιμ Κασίμοβ, Γενικός Πρόξενος), και τη στήριξη του «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας» – “Maria Callas Greek Society” (Κα. Λιάνα Σκουρλή, Πρόεδρος), παρουσίασαν με τεράστια επιτυχία τη συναυλία «Γκαλά και Βραβεία Μαρία Κάλλας 2019» αφιερωμένη στη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πάνω από 500 θεατές ερμηνεύτηκαν διάσημες άριες & ντουέτα από όπερες που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας (TraviataMacbethTrovatoreLa RondineSamson et DalilaDon Pasquale, Ernani), καθώς και  άριες και ντουέτα από τις όπερες «Προμηθέας Δεσμώτης» & «Τραχίνιες» του γνωστού Ελληνοκαναδού συνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Επίσης, το εκλεκτό κοινό απόλαυσε ένα μικρό ντοκιμαντέρ από την ζωή της Μαρίας Κάλλας καθώς και την περίφημη άρια «Casta Diva», και την «Χαμπανέρα» από την Κάρμεν με την μεγάλη ερμηνεύτρια.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο παρουσιαστής της βραδιάς Αλέξης Κωστάλας, κάλεσε τους βραβευθέντες καλεσμένους για την προσφορά τους στις τέχνες και στον πολιτισμό για την τελετή απονομής των βραβείων Μαρία Κάλλας, που προλόγισαν ο Κ. Ξενοφών Λαμπράκης  XL,  ο Κ. Όλιμ Κασίμοβ, και η Κα. Λιάνα Σκουρλή.

Βραβεύτηκαν ο Κ. Ξενοφών Λαμπράκης XL (Πρόεδρος του Ελληνο-Ευρασιατικού Συνδέσμου),  η Κα Λιάνα Σκουρλή, (Πρόεδρος του «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας»), η Κα Κική Μορφονιού (Μεσόφωνος), ο Κ. Παναγιώτης Καρούσος (συνθέτης όπερας και κλασικής μουσικής), η Κα Έλενα Ματθαιοπούλου (Συγγραφέας), ο Κ. Νίκος Φλώρος (Γλύπτης), ο Κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), ο Κ. Φώτης Παπαθανασίου (Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη), και η Κα Νίνα Κουκουράκη (Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum» & International Maria Callas Grand Prix).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων Κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς που μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Κώστα  Μπακογιάννη, και η Πριγκίπισσα Χαρούλα Δόντσιου του Μαυροβουνίου (Princess Chara of Montenegro), και έκαναν απονομές των τιμητικών βραβείων Μαρία Κάλλας.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης διαβάστηκαν από την γνωστή ηθοποιό Ελένη Φιλίνη κείμενα για την Μαρίας Κάλλας σε επιμέλεια της σοπράνο Ειρήνης Κώνστα.

 

Τραγούδησαν και βραβεύτηκαν τα αστέρια της όπερας, Ειρήνη Κώνστα (σοπράνο), Βασίλης Ασημακόπουλος (μπάσος), Κατερίνα Μποτώνη (μεσόφωνος), Lyudmila Bondarenko (σοπράνο), Μαριάνθη Γρηγοριάδου (σοπράνο), Μαρίζα Κιοσέογλου (σοπράνο), Χρυσόστομος Καλογριδάκης (τενόρος). Τους θαυμάσιους λυρικούς καλλιτέχνες συνόδεψαν άρτια στο πιάνο ο Φρίξος Μόρτζος και ο Παντελής Λεγάκης. Οι καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και τους απονεμήθηκαν τα Βραβεία Μαρία Κάλλας 2019 από την Πόπη Δομάζου, δημοτική σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης, διαβάστηκε ο χαιρετισμός της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Άννας Ροκοφύλλου, της βουλευτού και πρώην υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.