Τι αποφασίστηκε για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στο Μέγαρο Μαξίμου

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία – υπό την προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη – μετείχαν τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων και οι Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τα αποτελέσματα της σύσκεψης είναι τα εξής:
1. Πρέπει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο να έχει ολοκληρώσει ο ΦΟΔΣΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι χθες αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να εφαρμόσουν προγράμματα κομποστοποίησης. Προϋπόθεση και για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
2. Πρέπει οι Δήμοι, είτε κατά μόνας είτε συνεργαζόμενοι, να προχωρήσουν ταχύτατα σε προσωρινή διαχείριση, με παράλληλη αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (χωματερών), διότι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βαρύτατα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής.
3. Για την οριστική αντιμετώπιση, υπάρχουν οι λύσεις: α) της τοπικής διαχείρισης και β) του ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βελτιωμένου ύστερα από τις συζητήσεις και τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤΕΡΝΑ. Επειδή η υποχρέωση προς την ΤΕΡΝΑ είναι να παραδίδονται ετησίως 100.000 τόνοι συμμείκτων απορριμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα για Δήμους που θεωρούν ότι τους συμφέρει να κάνουν τη δική τους διαχείριση. Η επιλογή του ΣΔΙΤ δεν καταργεί την τοπική διαχείριση. Αυτό που επείγει είναι η προσωρινή διαχείριση, που ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε τοπική διαχείριση για κάποιους Δήμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Καφενείου Μεγαλόπολης, στην σύσκεψη υπήρχε μια πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων των Δημάρχων , σε σημείο σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν και τσακωμοί μεταξύ τους , μπροστά στο μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι Δήμαρχοι – ιδιαίτερα των μητροπολιτικών δήμων- εμφανίστηκαν αντίθετοι με το σχέδιο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας αλλά δεν κατέθεσαν καμία δική τους πρόταση , παρά μόνο τις γνωστές αναφορές περί ύπαρξης σχεδίων που ποτέ όμως δεν ανακοινώνονται. Πολύ μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε από τον Δήμαρχο Κορίνθου και τον Δήμαρχο Άργους , οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά την αντίθεση τους στην λύση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ. Αντίθετος και ο Δήμαρχος Τρίπολης. Όταν όμως τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν την δική τους πρόταση δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη αναφορά.
Οι μεγάλες διαφωνίες και οι έντονες κόντρες που υπήρχαν στην συγκέντρωση είχαν σαν αποτέλεσμα:
Να μην συζητηθούν καν πολύ βασικά θέματα , όπως: Τι θα γίνει με την χωροθέτηση, τι θα γίνει με τις αποστάσεις μεταφοράς, τι θα γίνει με την τελική τιμή, τι θα γίνει με τα υπολείμματα και το βασικότερο τι θα γίνει με το μεσοδιάστημα που χρειάζεται μέχρι να λειτουργήσουν τα εργοστάσια.
Οι διαφωνίες των Δημάρχων ήταν τόσο έντονες και μεγάλες , που σε κάποιο σημείο κάποιος υπουργός είπε: Καλά εσείς ήρθατε σήμερα εδώ 20 άτομα και έχετε 40 απόψεις!
Η αδυναμία των Δημάρχων να μπορέσουν να συμφωνήσουν έστω και στα πολύ βασικά θέματα δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αν οι Δήμοι είχαν κάποια διάθεση η Κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σχέδιο που προβλέπει 50% διαχείριση από τους Δήμους και 50% από τα εργοστάσια της ΤΕΡΝΑ. όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή συμφωνίας των Δήμων.
Οι Δήμαρχοι των μικρότερων Δήμων εμφανίστηκαν να είναι πιο πολύ προβληματισμένοι και να έχουν κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα.



Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Δημάρχου Τρίπολης Δ. Παυλή για τη γιορτή της μητέρας
Επόμενο άρθροΈξι συλλήψεις στην Αρκαδία σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση